Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 753 woorden
  • 23 mei 2013
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
15 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Afblijven!

Het boek heet: ‘Afblijven’ omdat Melissa moet afblijven van de drugs die ze slikt..

De schrijfster is: Carry Slee.

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren.

Vroeger deed ze al best veel met boeken ze begon verhaaltjes te vertellen aan haar knuffelberen en schreef kleine verhalen in haar notitie boekje.

Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht.

Ze heeft als onderwerpen in haar boeken meestal discriminatie, drugs, homoseksualiteit en pesten.

Genre

Het boek is een jeugdroman en gaat over vriendschap, liefde en drugs.

Thema

Het boek heeft te maken met drugs en er wordt eigenlijk gewaarschuwd dat je er niet mee moet beginnen, want ook alle gevolgen worden verteld.

De hoofdpersonen

Melissa: zij kan heel goed dansen en daarom is ze gevraagd of ze in een videoclip wil dansen.

Bijpersonen

Jordie: hij is verliefd op Melissa. Hij wil haar op alle mogelijke manieren helpen om van de drugs of te komen. Ook als Melissa niet naar hem luistert geeft hij het niet op.

Fleur: zij is een vriendin van Melissa en helpt Jordie.

Debby: is heel jaloers op Fleur omdat ze verkering heeft met Toine. Ook kan ze het niet hebben dat Melissa is gevraagd voor de videoclip. Als ze hoort dat Melissa aan de drugs is probeert ze heel de klas op te stoken tegen haar.

Jim: hij is degene die Melissa de drugs aanbied en is een drugsdealer. Hij bood Melissa de drugs aan omdat hij dat hoopte dat ze als ze het wat langer gebruikte ze mee kon helpen dealen. Nadat Melissa uit het ziekenhuis kwam is hij opgepakt en zit hij nu in de cel.

Kevin: hij hoort ook bij het vriendengroepje en maakt liever lol dan dat hij serieus is. Alleen hij ziet wel in dat ze Melissa moeten helpen.

Samenvatting

Jordi en Melissa zijn goede vrienden.

Als ze een keer in een kroegje zijn wordt Melissa aangesproken door iemand die vraagt of ze mee wil dansen in zijn clip.

Melissa verteld niets tegen haar ouders omdat ze bang is dat ze niet mee mag dansen. Melissa ziet erg op tegen de dag van de auditie, maar Jordi besluit met haar mee te gaan. Ze slaagt voor de auditie en mag meedoen in de clip. Als ze na de auditie nog wat gaan drinken, draait Jim (een andere danser die mee doet in de clip) een jointje en geeft deze door.

Jordi weigert maar Melissa neemt er wel van.

 Ze voelt zich nu helemaal te gek. Vanaf dat moment gaat ze vaak naar Jim toe om ‘te oefenen’. Ze voelt dat ze veel vrijer kan dansen als ze een joint op heeft. En daardoor gaat ze LSD slikken. Als Rob Houtenbos naar haar huis belt en verteld van de clip worden Melissa’s ouders heel erg kwaad en krijgt huisarrest. Telkens belooft ze dat ze zal stoppen met de drugs maar als ze bij Jim is vergeet ze alles. Ze gaat zelfs XTC gebruiken.

Als Melissa een afspraak niet nakomt, raakt Jordi in paniek.

Hij besluit haar te gaan zoeken. Hij gaat naar en nachtclub en ziet haar dansen. De ouders van Melissa komen erachter dat ze drugs gebruikt. Melissa probeert te stoppen met de drugs, maar ze kan niet meer zonder en gaat toch door met de clip. Maar de clip gaat helemaal mis, Melissa wordt weggestuurd en loopt van huis weg. Jordi probeert er alles aan te doen om haar weer terug te vinden en vind haar bij een houseparty.

Ze is bewusteloos geraakt van de drugs en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig haalt ze het en kort daarna wordt Jim opgepakt. Melissa beloofd geen drugs meer te nemen en dat doet ze ook niet meer.  Als Melissa uit het ziekenhuis komt krijgen ze verkering.

Wanneer speelt het verhaal zich af

Het verhaal speelt zich in deze tijd af, omdat videoclips, pinpassen, scooters en houseparty’s van deze tijd zijn.

Waar speelt het verhaal zich af

Ik denk gewoon in Nederland en het speelt zich af in een stad.

Mening

Ik vind het een leuk en pakkend boek omdat het net lijkt of het echt gebeurd is en omdat het ook lijkt of je midden in het verhaal zit.

vooral omdat drugs gebruik erg is en de meeste er niet zoveel vanaf weten vind ik dat het een heel interessant boek is en leert je wel heel wat meer over drugs en de gevolgen ervan.

REACTIES

J.

J.

Redelijk goed

9 jaar geleden

T.

T.

alleen de spelfout bij Jordi (zij typte Jordie)

4 jaar geleden

T.

T.

voor de rest een super goed boekverslag

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"