Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1300 woorden
  • 12 februari 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1999 Winnaar) , Jonge Jury (2000 Winnaar)

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Zakelijke gegevens
Titel: Afblijven
Auteur: Carry Slee
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


Persoonlijke reactie

Ik heb het boek gekozen omdat ik hoorde dat het een leuk boek was. Ik heb toen de achterkant gelezen en het leek mij inderdaad een leuk boek! Toen ik het had gelezen zat ik nog steeds met mijn gedachten bij het verhaal. Ik vond het spannend omdat het verhaal dingen verzweeg waar je later achter kwam. Ook is het een leuk boek omdat alles aan het eind weer goed komt. Ook vind ik het een goed boek, het kan allemaal waar gebeurd zijn.

Het boek was wel wat voorspelbaar op sommige stukken, omdat bijvoorbeeld Melissa al meerdere keren met Jim was meegegaan. Je kunt dan verwachten dat ze dat vaker gaat doen.


Samenvatting van de inhoud

Jordi, Melissa, Kevin, Fleur en Derby zijn goede vrienden. Na school gaan ze vaak naar het Kooltuintje, een café bij hen in de buurt. Op een middag als de vrienden weer hebben afgesproken in het Kooltuintje komt Melissa met geweldig nieuws. Ze werd aangesproken door Rob Houtenbos. Hij is op zoek naar dansers voor zijn clip en Melissa leek hem er wel geschikt voor. Hij wil alleen nog kijken of ze goed kan dansen. Melissa wil haar ouders er niets van laten weten. Zij vinden het nooit goed dat hun dochter auditie voor een clip gaat doen. Na de auditie besluit Rob dat ze goed genoeg is om met de clip mee te doen. Om het te vieren nodigen de andere drie dansers van de clip, Jim, Kathy en Ron, Melissa uit om nog even in het café wat te drinken. In het café biedt Jim haar een joint aan. Melissa durft niet te weigeren.

Omdat de clip al erg snel wordt opgenomen en Melissa de danspasjes nog niet erg goed kent, biedt Jim aan om haar te helpen. Jordi vindt het maar niks, hij vertrouwt Jim helemaal niet. Steeds als Melissa thuis komt nadat ze met Jim heeft geoefend, is ze erg lacherig. Dat komt omdat ze drugs gebruiken.

Sinds Melissa in de clip danst, liegt ze veel tegen haar ouders en gaat ze vaak naar een discotheek waar criminaliteit voorkomt en waar vaak jongeren worden opgepakt met drugs op zak. Jordi ziet dat het alleen maar slechter met Melissa gaat nu ze naar zulke discotheken gaat. Melissa belooft hem daarom niet meer te gaan. Als Melissa op een avond voor de zoveelste keer weg is, vertrouwt hij het toch niet. Uiteindelijk komt hij erachter dat Melissa toch weer naar de discotheek is gegaan.

Die avond staat de vader van Melissa plotseling voor de deur. Hij vertelt dat Melissa weg is gelopen. Als zijn telefoon gaat blijkt het de politie te zijn. Melissa is opgepakt met XTC in haar zak. Jordi denkt meteen aan Jim.

De volgende dag betrapt Jordi Melissa op het stelen van geld uit de zak van een klasgenoot. Ze belooft hem om nu echt te stoppen. Daarna gaat het een tijdje weer stukken beter met Melissa. Tot aan de dag dat de clip wordt opgenomen. Doordat Melissa geen drugs meer gebruikt is ze onzeker en kan ze zich niet meer concentreren op de dans, waardoor ze uit de clip wordt gezet. Ze is erg verdrietig, maar Jim weet daar wel wat op. En voordat Jordi haar tegen kan houden zit Melissa al achterop bij Jim en scheuren ze weg.

Op een avond gaat Jordi’s telefoon. Het is Melissa. “Wil je tegen mijn ouders zeggen dat het goed met me gaat? Ik kom niet meer thuis."

Na het telefoontje van Melissa denkt Jordi nergens anders meer aan. Hij wil alleen Melissa terug. Als iemand hem vertelt dat Melissa naar een houseparty in de papierfabriek zou gaan, gaat hij daar meteen naar toe. Daar aangekomen staat er een ambulance voor de deur. Hij kijkt naar het lijkbleke meisje op de brancard. Het is Melissa.

Melissa ligt in coma in het ziekenhuis. Jordi wijkt geen moment van haar zijde. Hij is bang dat Melissa dood gaat. Maar dan opent Melissa haar ogen een stukje. Melissa leeft nog.

Melissa wordt onderzocht en het blijkt dat ze weer helemaal gezond is. Jim is opgepakt. Hij was degene die de XTC bij Melissa in haar zak had gestopt. Jordi is ongelofelijk blij dat Melissa weer helemaal de oude is. Door deze gebeurtenissen is hij erachter gekomen dat hij meer voelt voor Melissa dan alleen maar vriendschap. En voor Melissa geldt dat precies zo.

Het is een verhaal van deze tijd. Het verhaal speelt zich in een paar maanden af, en het is chronologisch opgebouwd.Bespreking van een verhaalaspect

De meest voorkomende personages zijn Melissa, Jordi en Jim.

Melissa is een erg onzeker meisje. Als ze auditie voor een clip moet doen krijgt ze XTC van een andere danser, Jim. Ze voelt zich hierdoor wel zelfverzekerder, maar als Jim haar de volgende keer weer drugs aanbiedt, durft Melissa zijn aanbod niet af te slaan. Hierdoor raakt ze verslaafd en gaat het steeds slechter met haar. Uiteindelijk, doordat ze diep in haar hart veel van Jordi houdt en ziet dat hij veel vertrouwen in haar heeft, lukt het haar ook om te stoppen met het gebruiken van drugs.

Jordi wil Melissa beschermen. Hij doet er alles aan om Melissa van de drugs af te houden. Maar het helpt niet. Melissa laat Jordi in de steek, maar Jordi Melissa niet, hij komt er achter dat hij van Melissa houdt. Door het vertrouwen in Melissa en het niet opgeven van zijn doel, lukt het hem, samen met Melissa, om Melissa van de drugs af te houden.

Jim is een van de vier dansers voor de clip. Hij haalt Melissa steeds weer over om drugs te gebruiken. Ook laat hij Melissa drugs mee naar binnen smokkelen. Als Melissa wordt opgepakt vanwege drugssmokkel, ontkent hij dat hij die drugs in haar zak heeft gestopt.

Fleur is iemand die altijd voor haar vrienden klaar staat. Ze is een lief spontaan meisje. Ze probeert snel dingen op te lossen.

Debby is iemand die niemand helpt en zich nergens iets van aan trekt. Niet veel mensen mogen haar, en ze is geen goede vriendin. Ook is ze snel jaloers


Leeservaring beschrijven

Onderwerp

Het onderwerp van het verhaal spreekt mij aan. Het zou zo echt gebeurd kunnen zijn en de personen zijn van mijn leeftijd wat mij nog meer aanspreekt. Ik ben wel anders tegen het onderwerp ( drugs en vriendschap ) aan gaan kijken. Het boek liet zien dat drugs heel gevaarlijk kan zijn, en dat je er op vooral zo’n jonge leeftijd erg mee uit moet kijken.


Gebeurtenissen

De gebeurtenissen zijn geloofwaardig. Ze zouden allemaal echt gebeurd kunnen zijn. Zulke dingen gebeuren in het dagelijks leven. Ik zou sommige gebeurtenissen in het verhaal zelf willen meemaken. Bijvoorbeeld dat je gevraagd wordt om te dansen in een clip voor een bekend iemand. Dat lijkt me super! Ook zijn er gebeurtenissen die ik absoluut niet wil meemaken. Bijvoorbeeld de verslaving aan drugs.

Personages
Melissa heeft mij beïnvloed met haar gedrag en haar verslaving aan drugs. Ik zou nooit me zo laten overhalen door een bepaald persoon om drugs te nemen. Ik zou me ook tegenover mijn vrienden wat socialer opstellen.


Bouw

Het verhaal is spannend opgebouwd. Het boek laat stukken weg waar je later achterkomt. Daarom lees je ook door omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren. Er zijn niet meerdere verhaallijnen. Het draait allemaal over wat Melissa en haar vrienden meemaken.


Taalgebruik

Het boek was makkelijk om te lezen. Er kwamen geen moeilijke woorden in voor en het was niet moeilijk te begrijpen. Je kunt het verhaal in tempo doorlezen want je hoeft nergens diep over na te denken of bij stil te staan. Beschrijvingen bevat het verhaal niet. Er zitten weinig dialogen in het verhaal. Dat vind ik jammer, het is leuk om een gesprek te zien van de hoofdpersonen.

REACTIES

F.

F.

haay, leuk boekverslag, alleen kloppen er een paar dingetjes niet:
bij stukje 5 bij die opname van de clip, gaat ze naar huis bij Jordi op de fiets en niet bij Jim.~Maar iedereen maakt wel fouten!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"