Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 4025 woorden
  • 14 oktober 2006
  • 181 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 181 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1999 Winnaar) , Jonge Jury (2000 Winnaar)

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Afblijven
Auteur: Carry Slee
Inleiding:
Ik heb dit boek gekozen omdat de boeken van Carry Slee meestal wel mooi zijn. En de inleiding van de achterkant op het boek sprak me aan. Mijn eerste reactie was dat ik het in het begin al best leuk begon.

Inhoud:
Eerst het titelblad en daarna de inleiding en de inhoud.
Dan komt de samenvatting van het boek.
Daarna volgen een paar verwerkingsopdrachten.
Waar onder andere 3 bespreekopdrachten in zitten en 1 schrijfopdracht en een zoekopdracht.
Daarna komt er een leeservaringsverslag en als laatste de literatuurlijst.

Samenvatting.
Het boek begint met een jongen die Jordi heet hij heeft net een baantje gekregen. Hij had dat baantje nodig om geld te sparen voor in de vakantie. Hij zou dan met Melissa een goede vriendin mee gaan naar Kreta. Maar als hij thuis komt moet hij dat baantje afzeggen van zijn vader. De volgende dag op school komt Melissa met heel goed nieuws aan, ze mag in een clip gaan spelen. De anderen zijn heel erg blij voor haar alleen Debby is een beetje jaloers. Melissa vraagt aan Jordi of hij mee wilt gaan na schooltijd, omdat ze niet alleen wil. Als ze daar eenmaal zijn is Melissa helemaal ontspannen ze voelt zich meteen thuis maar er is wel een haastige sfeer. De andere dansers zijn er ook al en stellen zich allemaal voor, Katy, Ron en Jim heten ze. Rob is degene die er de baas is en is heel erg precies. Als Melissa weer weg is komt Jim naar haar toe en vraagt of ze morgenmiddag bij hem wil komen oefenen. En dat doet ze.
De volgende dag gaat ze dus met Jim mee maar al gauw Merken haar vrienden dat er iets met Melissa is. Jordi heeft het als eerste in de gaten en vraagt aan haar wat er gaande is. Opeens komt het eruit.
Ze gebruikt drugs en smeekt dat hij het niemand moet vertellen en dat beloofd hij. Even is het stil, en dan zegt Jordi tegen haar dat ze er onmiddellijk mee op moet houden. Ze zweert dat ze ermee ophoud, maar al gauw komt hij erachter dat het niet zo is.
De week erna op school zegt hij dat hij het gaat zeggen maar nu zegt ze dat ze het meent. De bel gaat. In de les vraagt Melissa of ze naar de wc mag, en dat mag ook. Jordi vertrouwt het niet helemaal en na een paar minuten gaat hij ook naar de wc. En dan komt hij Melissa tegen en ziet dat ze met haar handen in de zakken van Rene zit te graaien naar drugs. Dan wordt hij boos en zegt ‘ik dacht dat je wat beloofd had!!’. Melissa wordt rood en rent weg, maar daar staat Jim al te wachten en ze springt achterop. Die avond belt Jordi naar Melissa en vraagt of ze nog komt voor het werkstuk. Even later is melissa er en zegt tegen hem ‘Jim vroeg of ik mee ging naar de Florida’. Dan zegt Jordi ben je gek geworden of zo daar is één en al drugs en XTC!! ‘Ja, dat weet ik. Maar zeg alsjeblieft niks tegen niemand’. Oké zegt Jordi alleen als jij er mee ophoud. Oké is goed zegt Melissa alweer. Maar die avond vertrouwt hij het weer niet, en fietst de lange donkere weg naar de Florida. Maar waar hij niet aan had gedacht was dat hij daar nog te jong voor is. Maar daar is het al te laat voor, hij is er al. Opeens ziet hij de broer van zijn vriend Kevin, en vraagt of hij met hem mee kan. Maar hij zegt ‘nee daar ben je nog te jong voor’, maar zijn vriendin zegt ’ah hij mag best mee, kom maar’. Als ze bij de deuren komen zegt de bewaker dat hij er niet in mag, maar de vriendin kijkt hem even lief aan en fluistert wat in zijn oor. ‘oké’ zegt de bewaker vooruit. Als hij binnen is denk hij alleen maar aan Melissa. Ik moet haar vinden denkt hij. Opeens ziet hij haar en roept haar naam, maar ze reageert niet. Dan loopt hij naar haar toe en tikt haar aan, en weer geen reactie. Ze heeft XTC gebruikt!! Het kan niet anders, hoe hij haar ziet dansen en haar bezwete shirtje ziet.
De volgende dag wacht hij op Melissa bij de brug maar ze komt niet. Dan fietst hij maar alleen naar school. Eenmaal op school kan hij het niet voor zich houden wat hij weet van Melissa, en vraagt of ze de laatste tijd Melissa niet erg raar vonden doen. Ze zeggen dat het hun wel op is gevallen, en dan zegt hij het. Vooral Fleur schrikt heel erg. Iedereen vindt het erg en vinden dat ze haar moeten helpen. Maar Debby denkt daar heel anders over, ‘ja het is haar eigen fout, ze moet het zelf uitzoeken’ zegt ze. Echt Debby denkt Jordi, en dat noemt zich een vriendin. De week erna wordt het alleen maar erger, Jordi kan er niet meer tegen en moet het tegen haar ouders zeggen. Maar dat is al niet meer nodig, want die avond bellen haar ouders op om te vragen of Melissa bij Jordi is. Als ze horen dat dat niet zo is schrikken ze heel erg en bellen de politie. Als Jordi de volgende dag bij het bruggetje wacht op Melissa duurt het wel erg lang voordat ze komt. Dan maar naar school denkt hij. Als hij op school aankomt is Melissa er al. Ze vertelt dat ze huisarrest heeft en wordt elke keer gebracht met de auto en ook weer opgehaald. Maar een paar dagen later ontsnapt ze toch en belt die avond naar Jordi om te zeggen dat alles goed met haar gaat en dat ze niet meer thuis komt. Ze bellen meteen de ouders van Melissa om het nieuws te vertellen. Een aantal weken volgen en ze hebben een aantal tips binnen gekregen waardoor ze Melissa misschien zouden kunnen opsporen, maar die liepen dood.

Jordi en zijn vrienden kammen wekelijks de stad uit om Melissa te zoeken, maar tevergeefs. Jordi had laatst een adres waar ze had gezeten, dat was een oud kraakpand. De buurvrouw had hem gezien en vertelde dat er iets ergs was gebeurt. ‘het is gewoon te erg voor woorden, ze was nog zo jong’ zei ze. Jordi bedacht zich geen moment en vroeg waar ze was. ‘in het ziekenhuis’ hoorde hij haar nog in de verte zeggen. Hij moest en zou er zo snel mogelijk wezen. Toen hij in het ziekenhuis was zag hij al wat vrienden waar melissa mee om was gegaan in die 2 dagen. Toen ze de kamer uitkwamen zei hij ‘is het waar’, en toen zeiden ze ‘ja’. Kelly een meisje die ook in het kraakpand woont zei ‘het was toch zo’n lieve meid, je snapt die ouders niet. Waarom hebben ze niet beter voor Mette gezorgd’. ‘Mette?’ had Jordi gezegd. ‘heet ze Mette?’. Als Frank ziet dat er weer wat kleur op Jordi’s gezicht komt, snapt hij wat er aan de hand is.
‘Je dacht dat het melissa was’ zegt hij. Jordi knikt, ‘sorry’ zegt hij. ‘voor Mette is het ook vreselijk, maar…’ ‘dat is niet jouw vriendin’ zegt Kelly. ‘Spoor Melissa maar gauw op, voor het te laat is.’
Jordi geeft Frank zijn telefoonnummer en loopt het ziekenhuis uit. Eenmaal buiten kan hij alleen maar huilen, hij kan Melissa niet zoeken.
Melissa is nu al langer dan 2 weken weg en ze hebben nog steeds niets van haar gehoord. Die week er op wordt Jordi gebeld door Frank, die heeft nieuws over Melissa. ‘Ik ben haar vanmiddag tegen gekomen’ zegt Frank. ‘En’ zegt Jordi, ‘weet je waar ze is?’ ‘Dat wilde ze niet zeggen, maar ik weet wel dat ze vanavond naar een houseparty in de oude papierfabriek gaat. Weet je waar die staat?’ ‘Nee’ zegt Jordi. ‘geen idee. Wacht even, ik pak wel een papiertje en een potlood.’ ‘Het zal wel een latertje worden, zoiets begint namelijk pas om een uur of elf. Ik hoop voor je dat ze er is, maar ze kan natuurlijk van gedachten veranderd zijn,’ zegt Frank. ‘ik snap het’ zegt Jordi. ‘hartstikke bedankt en, eh… nou, je hoort het wel.’
Hij belt meteen Fleur op om het nieuws te vertellen en preekt af met haar bij school om 2 uur.
Die nacht als Jordi’s ouders in bed liggen, gaat hij naar school. Als hij op school is, is Fleur er nog steeds niet. Het is al kwart over 2. als hij besluit weg te gaan komt ze er net aan. Als ze bij de papierfabriek aankomen schiet het Jordi ineens te binnen, ‘ze zijn niet oud genoeg,’ maar dat kan Jordi niks schelen en loopt naar de ingang. Maar hij komt niet binnen. Opeens komt er een bewaker aanlopen, en zegt dat hij alweer een ambulance heeft moeten bellen. Jordi hoort de ene zeggen dat er weer een groepje jongeren met gif binnen is. Jordi schrikt, opeens hoort hij de ambulance al aankomen. De portier zegt ‘opzij allemaal.’ De 2 ziekenbroeders rennen naar binnen en komen even later weer naar buiten. Jordi verstijft als hij ziet dat het Melissa is. De volgende ochtend in het ziekenhuis is Melissa nog steeds niet bijgekomen. Jordi is vannacht de hele nacht bij haar geweest. Na een poosje komen de ouders van Melissa en ze beginnen te huilen. Jordi kijkt naar Melissa, ze doet haar ogen heel even open en dan weer dicht. De dokter zegt ‘nu is ze aan het slapen ze is nu buiten levensgevaar .’ Een paar weken later is melissa weer vrolijk thuis, maar haar ouders letten nog wel heel goed op en willen weten waar ze naartoe gaat overal. Jim is inmiddels opgepakt. En toen Jordi een keer bij Melissa thuis was hebben ze gezoend. Ze weten dat ze elkaar leuk vinden, maar vinden het nog te vroeg. Dus een happy end!
Personages:
De hoofdpersoon is wel veel veranderd, ze gebruikt geen drugs meer.
Verder waren Jordi, Fleur, Kevin, Debby en Toine de belangrijke personen. Fleur en Toine hebben iets met elkaar, maar Debby verandert dat, maar later komt dat toch weer goed. Jordi vindt Melissa al heel lang leuk en aan het eind van het boek krijgt hij daar antwoord op. Melissa vindt hem ook leuk. Kevin loopt vaak achter Debby aan en is het vaak met haar eens.
Wat is de vertelsituatie en wat heeft dat voor gevolgen?
Het is een personale vertelsituatie, omdat er bijvoorbeeld niet staat ‘toen IK dit deed.’ Er staat bijvoorbeeld, ‘hij zou en moest er zo snel mogelijk wezen.’ De gevolgen daarvan zijn dat het best spannend word en je leeft ook veel mee met die persoon. Het kan jezelf ook overkomen. In het verhaal krijg je dan alleen de gevoelens van een persoon te weten. Hoe hij zich voelt. Het lijkt soms net of je het zelf ook meemaakt. En soms denk je ‘zo had ik het dus ook gedaan’ of juist niet.
Een open of een gesloten einde en worden sommige dingen niet of wel opgelost?
Het boek heeft een gesloten einde, alle problemen zijn opgelost en alles loopt goed af. Het drugsprobleem is over, ze gebruikt het niet meer. De problemen van Jordi zijn ook opgelost. Hij weet nu dat Melissa hem leuk vindt, en zijn geldprobleem is ook opgelost, dus hij kan mee naar Kreta. Hij wast de auto van Melissa’s vader. Van Fleur is het probleem ook weer opgelost, ze heeft weer met Toine.
Bedenk 4 andere titels voor het boek, en geef uitleg waarom.
Titel 1: Help!!
Dat past wel bij het boek omdat melissa geholpen moet worden om van de drugs af te komen. En in de klas gaf ze een briefje aan Jordi met ‘HELP’ erop.
Titel 2: Drugsverslaafd.
Melissa is aan drugs verslaafd, daarom past het er wel bij.
En na veel beloven houdt ze er nog niet mee op. Pas als ze in het ziekenhuis terecht komt stopt ze.
Titel 3: Waarom?
Waarom Melissa. Jordi denkt dat het allemaal zijn schuld. Toen ze die clip aangeboden kreeg had hij niet mee moeten gaan naar de opnames. Dan had ze die Jim ook niet gekend.
Titel 4: Drugs.
Het boek gaat allemaal over drugs, XTC, spuiten alles. De hoofdpersoon komt ermee in aanraking. Dus dit is ook wel een bijpassende titel.
Schrijf een ander slot voor het boek.
Melissa mocht 2 dagen geleden naar huis. Ze is echt heel blij. Ze werd gek in dat ziekenhuis. Jordi is vooral heel blij, mar hij wacht nog wel af of ze toch niet stiekem weer gaat beginnen. Met alles waar ze naartoe gaat vertrouwd hij het niet echt meer. Gister in de klas ook al, melissa moest naar de wc. Fleur keek hem al aan of ze wel echt naar de wc ging. Gelukkig ging Jordi even kijken, anders was Melissa zo weer begonnen. Ze had een mobieltje in haar hand, ze probeerde die Jim weer te bellen.
Het is nu al weer een week nadat Melissa uit het ziekenhuis is, en het gaat nog steeds goed. Maar daar komt al snel verandering in.
Steeds vaker komt ze niet op school. Melissa’s vrienden beginnen zich nu echt zorgen te maken, zelfs Debby!! Jordi heeft het er wel eens met Fleur over. We moeten haar een keer achterna gaan.
Fleur was in huilen uitgebarsten, ‘alles begint weer opnieuw, maar nu komt het niet meer goed. Let maar op!’ Had ze gezegd. Eigenlijk kreeg ze nog gelijk ook. Dat hij haar niet geloofde had hij hele erge spijt van. Melissa was weer weggelopen, weer met Jim meegegaan. Ze heeft niks meer van zich laten horen, geen telefoontje, geen briefje achtergelaten, helemaal niks. Ze was waarschijnlijk ’s nachts uit huis vertrokken. Ze had haar tas meegenomen met kleren erin en haar bankpasjes waren ook weg.
Ze is nu al 2 maanden weg en nog steeds heeft ze niks van zich
Laten horen. Iedereen maakt zich grote zorgen, er zijn veel vragen. Zoals, ‘waarom heeft ze dit weer gedaan, hoe is het met haar en waar is ze.’
Jordi zit bij Fleur op de kamer als zijn mobiel ineens gaat. ‘ja met Jordi,’ zegt hij. Aan de andere kant hoort hij, ‘heey Jordi, met frank. Ik heb slecht nieuws…Melissa..die..eeuuhh…hoe moet ik dit zeggen…’. ‘Wat’ zegt Jordi, ‘ze is toch niet, nee dat kan niet. Zeg dat het niet waar is!!.’ ‘Sorry, ze heeft zelfmoord gepleegd. Ik vind het vreselijk voor je.’ ‘NEEEEE!, zeg dat het niet waar is, zeg het!!’
‘Sorry, het is wel zo. Ze is in Amsterdam, in het ziekenhuis. Daar is ze namelijk overleden. Maar heel veel sterkte, ik vind het heel erg voor je. Doeg.’ Jordi kan alleen maar huilen, hij kan niet meer stoppen. Hij rent naar beneden en rent naar Fleurs huis. Als er opengedaan wordt, duwt Jordi zonder nadenken Fleurs vader weg. Hij rent naar Fleurs kamer, ‘het is voorbij schreeuwt hij, ze is dood!!’
Zoek drie gedichten op die bij het boek passen en leg uit waarom. Geef ook de passages waar ze bij passen.
Lijden
als leven lijden wordt.
lijden naar de dood.
en het kruis,
wordt steeds zwaarder.
dan kan men soms naar,
nood oplossingen zoeken.
oplossingen die geen,
van alle goed zijn.
soms grijpt men naar drugs.
soms grijpt men naar alcohol.
soms grijpt men naar zelfdoding.
maar de mensen die het kruis,
tot het laatste moment dragen.
kiezen voor de juiste keus.
voor die mensen,
heb ik grote bewondering.
ik weet niet,
of ik dat wel kan.
Omdat het boek ook over drugs gaat en dus ook over lijden, heb ik dit gedicht. Het past bij een stuk dat Melissa niet meer weet wat ze moet doen en besluit weg te lopen:
‘Wil je iets drinken?’ vraagt zijn moeder. ‘Ik pak het zelf wel.’ Als Jordi op weg is naar de keuken gaat de telefoon. ‘Neem jij maar op,’ zegt zijn vader. ‘Het is toch voor jou.’ ‘Met Jordi?’ Aan de andere kant blijft het stil. ‘Hallo,’ zegt Jordi. ‘Met wie spreek ik?’ En dan wordt de hoorn erop gelegd. ‘Wie was dat?’ zijn ouders kijken hem aan. ‘Er werd opgehangen.’ Zegt Jordi. Nog geen minuut later gaat de telefoon weer. ‘Ja hallo,’ zegt Jordi. Als het weer stil blijft vertrouwd hij het niet. ‘Melissa, ben jij dat?’ ‘Hoi,’ klinkt Melissa’s stem. ‘Wil je tegen mijn ouders zeggen dat het goed met me gaat?’ ‘Goed met je gaat? Waar zit je dan?’ vraagt Jordi. ‘Ik kom niet meer thuis,’ zegt Melissa. ‘Wat…?’ Jordi weet niet wat hij hoort. ‘Dat kun je toch niet doen? Hoe moet het dan met school?’ ‘Het is beter zo,’ zegt Melissa. ‘Het is echt het beste voor iedereen. Ik maak jullie allemaal ongelukkig.’ Hoe kom je erbij,’ protesteert Jordi. ‘Iedereen wil je helpen. Melissa luister…’ ‘Ik laat nog wel wat horen goed?’ ‘Melissa…’ roept Jordi door de hoorn. Maar ze heeft al opgehangen.
XTC
eerst voel je je normaal,
en is er niets aan.
de muziek is goed,
maar het is niet zoet.
dan voel je je ogen een beetje opentrekken,
en begint het op iets te trekken.
je mond is droog,
dus een sigaret is overbodig,
water dus nodig.
je bent fit,
zodat je niet zit.
als je wilt trek je gekke bekken,
zodat ze een foto van je willen trekken.
je hebt zin in seks,
en daarvan staan alle jongens perplex.
je tanden klapperen wel,
maar dat went heus wel.
je bent volledig op het feestje,
maar toch ben je gelijk een geestje
die boven in de hemel ergens zweeft
en een beetje beeft.
in je bedje bibber je van de kou,
maar je wilt dat gevoel houden.
de dag erna heb je een afkick,
dan voelt je buik niet zo goed,
maar toch doe je alsof je neus bloed.
heel de bol is niet gezond,
maar ik neem het graag in mijn mond
Dit gedicht past wel bij het boek, omdat Melissa ook XTC gaat gebruiken. Het volgende stuk ging daarover:
‘Ging het vandaag ook goed?’ vraagt hij. ‘Nee,’ antwoord Melissa. ‘Dat lukt niet met wiet. Ik moest steeds grinniken. Jim kickt er nog steeds op hoe ik die zaterdag danste. Daarom wil hij dat ik vrijdagavond meega, maar ik weet het nog niet. ‘Naar de producer?’ vraagt Jordi. ‘Nee,’ zegt Melissa. ‘naar de Florida. Die discotheek een eind buiten de stad. Hij ligt midden in het bos.’ ‘Waarom daar helemaal?’ vraagt Jordi. ‘Je kan toch ook naar Palermo, die zit in het centrum.’ Melissa slaat haar ogen neer. ‘In de Florida schijn je het te kunnen krijgen.’ Wat kun je daar krijgen?’ Melissa prutst zenuwachtig aan haar trui. ‘Gewoon iets waar je los van komt. Heb je die CD van Kevin al overgenomen?’ vraagt ze gauw. Maar Jordi moet het weten. ‘Je gaat toch geen XTC gebruiken?’ ‘Zo eng is het niet,’ zegt Melissa. ‘Ja, als je ermee doorgaat en steeds meer neemt. Maar voor mij is het alleen een aanzetje. Na een paar keer ben ik helemaal vrij, dan durf ik echt te dansen en heb ik niet meer nodig.’
Drugs
dag op dag,
keer op keer,
gebruikte ik dat spul elke keer weer,
totdat ik daar in et ziekenhuis lag.
ik lag daar hopeloos en alleen,
er waren geen mensen om mij heen.
het kwam allemaal door die lieve knul,
door hem werd ik verslaafd aan dat vieze spul.
maar nu ben ik weer vrij,
en gelukkig ben ik geholpen en ben ik weer blij,
ik weet wel dat ik dat spul niet hoef te zien,
ook al krijg ik een miljoen of tien.
Dit gedicht past bij het boek omdat Melissa drugs gebruikt en later in het ziekenhuis terecht komt.
Als de deur opengaat, gluurt Jordi naar binnen of hij melissa ziet. ‘Aan de kant!’ wordt er geroepen. De gebroeders komen er weer aan. Jordi en Fleur draaien hun hoofd weg, maar als de brancard vlak langs hen heen komt, kijkt Jordi toch. ’Opgepast,’ zegt de broeder die voorop loopt. Jordi ziet eerst alleen een wit laken. Maar als de achterste broeder naast hem is, ziet hij een spierwit gezicht boven het alken. Tegelijkertijd geeft hij een gil. ‘Melissa!’ schreeuwt hij. ‘Het is Melissa!’
Jordi is ;s nachts met de ambulance mee naar het ziekenhuis gereden. Fleur mocht niet mee. Toen ze verontwaardigd haar mond opendeed, legde een broeder gehaast uit dat er maar 1 begeleider mee mocht. Daarna heeft Fleur har vader gebeld dat hij haar moest komen halen. Zodra het licht werd, zouden ze langs de ouders van Jordi gaan. Toen ze in het ziekenhuis aankwamen heeft Jordi de naam en het adres van Melissa aan de dokter opgegeven. Melissa’s ouders zullen zich wel te pletter schrikken als ze hun dochter zo terugzien. Het is al bijna ochtend. Jordi zit in een kleine witte kamer, naast het ziekenhuisbed. Hij kan nauwelijks geloven dat Melissa daar ligt. Haar gezicht is krijtwit en haar ogen zijn gesloten. Hij ziet overal slangen. In haar neus en in haar armen. En op haar lijf zitten met rode plakker draden vast die in verbinding staan met een apparaat dat haar bloeddruk en hartslag meet. Jordi kijkt naar de zuster die binnenkomt. Nadat ze een blik op het apparaat heeft geworpen, loopt ze haastig weg. Jordi wordt bang. Zou het mis zijn? zou ze de dokter halen? Vol spanning luistert hij naar de piepjes die uit het apparaat komen. Hij kan geen verandering ontdekken en aan de witte deken te zien, leeft ze nog.
Leeservaringsverslag:
Als je het boek begint te lezen kom je meteen al in het verhaal. Er is al van alles gebeurt.
Jordi moet geld bij elkaar krijgen voor een vakantie. Het belangrijkste onderwerp is dat Melissa, een goede vriendin van Jordi, drugs gaat gebruiken. Haar vrienden proberen er alles aan te doen om haar ervan af te helpen. Telkens als ze dat proberen begint ze toch weer. Het hele boek gaat dus eigenlijk over drugs. Ik vind dat er veel aandacht is besteed aan het gewone verhaal. Ze hadden het er wel over dat ze in de klas een heel lesuur eraan hadden besteed. Maar dat mocht van mij wel uitgewerkt worden. Toch heeft het me wel over dingen aan het denken gezet, zoals dat je jezelf toch niet over moet laten halen. En als een goede vriend dit heeft van jezelf, ga dan meteen raadplegen en blijf er niet in je ukkie mee rondlopen. Des te sneller wordt er iets aan gedaan. Zoals Jordi, hij bleef er een hele tijd mee rondlopen. Hij wist het alleen van Melissa.
Maar later heeft hij het toch tegen zijn vrienden gezegd. Ik zou het meten tegen mijn ouders zeggen of tegen de ouders van degene die drugs gebruikt. Dan wordt er tenminste snel iets aan gedaan. En elke keer als er weer een probleem is opgelost komt de volgende al. Dus het blijft zo leuk om te lezen. En is daarom ook best spannend. Ook omdat het over drugs gat en dat is niet een gewoon iets waar je dagelijks mee te maken krijgt. Zelf zou ik de hoofdpersoon niet willen zijn. Omdat je in een rotwereld zit als je dat overkomt, en het is dus ook niet echt een held. Het boek is makkelijk om te lezen, er komen geen moeilijke dingen in voor en alles wordt goed uitgelegd. Er is geen raar taalgebruik. Zelf leef je ook mee met de hoofdpersoon. Je zit zelf ook voor een deel in het verhaal. Voor je gevoel maak je het zelf ook mee. De gesprekken tussen mensen vind ik wel duidelijk en komen vaak met elkaar overeen of komen weer op hetzelfde neer.
De gevoelens kun je goed begrijpen omdat je er zelf ook voor een groot gedeelte inzit.
Het hele boek is duidelijk. Er komen geen tijdsprongen in voor of andere moeilijke dingen. Aan het eind blijft alles net zo duidelijk als in het begin van het boek. Alle problemen worden opgelost en Melissa stopt met de drugs. Jim is opgepakt vanwege dealen. En fleur heeft weer met Toine. Jordi weet nu ook dat Melissa hem leuk vindt.
Dus een leuk boek om te lezen!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

tis echt een fantastisch boek, maar tis k*t om een boekverslag te maken zonde rscholieren.com..! jullkie zijn tOp!

15 jaar geleden

T.

T.

OMG 2006

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"