Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1023 woorden
  • 6 augustus 2006
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 39 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1999 Winnaar) , Jonge Jury (2000 Winnaar)

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel van het boek: Afblijven!
Schrijfster van het boek: Carry Slee.
Plaats van uitgave: Amsterdam.
Jaar van het eerste druk: 1998.
Aantal pagina’s: 182.

Samenvatting:
‘O nee?’ Jordi kijkt haar kwaad aan. ‘Je droeg iets vaags, een of ander rood hesje.’ Hij ziet de schrik in haar ogen. Ze schudt paniekerig aan zijn arm. ‘Het is niet waar! Je was daar niet! Zeg dat je daar niet was.’ Jordi krijgt bijna medelijden met haar. ‘Zeg het dan...’ Maar Jordi kan niks zeggen. Hij slikt zijn tranen weg. ‘Ga weg, Melissa,’ zegt hij dan hees. ‘Rot op.’ Melissa pakt Jordi’s hand. ‘Ik wil niet dat je verdrietig bent. Ik wil je geen pijn doen...’ En ze begint te huilen. ‘ Ik schaam me zo om wat ik heb gedaan...’ Ik schaam me tegenover jou en mijn ouders. Ik snap dat je kwaad bent, maar vertel het alsjeblieft niet tegen mijn vader en moeder. Ze hebben het nu toch al zo zwaar, met oma. Jordi alsjeblieft, ik zal nooit meer xtc gebruiken. Dan word ik maar geen danseres. Ik beloof het je, ik doe het nooit meer.’ Jordi voelt Melissa’s hand. Als hij in haar ogen kijkt, beseft hij hoeveel ze voor hem betekent. Hij houdt van haar, niet van de Melissa die liegt, maar van de Melissa die hij zo goed kent, met wie hij zo vertrouwd was. Hoe kan het, hoe kan het dat alles veranderd is. Maar dat mag niet, hij mag niet toestaan dat hun vriendschap er aan gaat. Hij moet ingrijpen, nu,nu het nog kan.

Waarom dit fragment?
Dit fragment sprak me zo aan omdat hier de emoties heel goed beschreven worden. In dit fragment kan je je eigen goed voorstellen hoe die personen zich eigen voelen, Jordi is toch boos maar houdt wel veel van Melissa en is bezorgd om haar en Melissa wilt niet dat dit gebeurt ze wilt niet verslaafd zijn maar dat kan ze niet tegenhouden. Het is ook een verhaal wat echt gebeurd kan zijn en vooral in deze tijd dat veel jongeren verslaafd raken. Dit stuk vond ik een van de mooiste fragmenten wat ik heb gelezen het is echt en daar hou ik wel van.


Hoofdpersoon:
Hoofdpersoon in dit verhaal is Jordi hij is rond de 14 a 15 jaar,dit staat niet in het verhaal maar er komt wel in voor dat hij in de 2e zit. Jordi is een blanke jongen en gaat gewoon met de mode mee in het boek staat niet echt hoe die er letterlijk uitziet maar het is volgens mij gewoon een normale jongen, niet dik of erg lang maar gewoon normaal.

Jordi heeft verschillende eigenschappen, hij is erg zorgzaam. In het verhaal lees je dat die erg zorgzaam is over Melissa, er staat een fragment in dat op het einde van het verhaal aan pas komt. Melissa is dan weggelopen van huis, Jordi heeft haar toen elke dag gezocht om haar weer thuis te brengen. Dit stukje wil wel zeggen dat die bezorgd is, anders ging die haar nooit zoeken.

Een andere eigenschap van Jordi is dat die rechtvaardig is, hij trekt partij voor anderen wanneer dit nodig is. In het boek komt voor dat Jordi naar de nachtclub Florida gaat om Melissa te kunnen zoeken, als hij in de rij staat ziet hij dat er geen buitenlanders in de disco komen, dit vindt Jordi niet kunnen en verteld het op school. Sinds dat Jordi het op school heeft verteld gaat bijna niemand meer naar nachtclub Florida toe.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over een meisje (Melissa) dat op een dag ontdekt wordt als een danseres, er wordt haar aangeboden om mee te dansen in een clip, dit wilt ze natuurlijk wel. Haar beste vriend Jordi vindt dit in het begin ook heel leuk voor haar totdat ze met ene Jim in aanraking komt. Jim weet haar zo te bespelen dat ze gaat blowen maar het wordt steeds erger, op den duur gaat ze aan de Xtc. Met Melissa gaat het steeds slechter en het dansen ook, als de clip mislukt mag ze niet meer mee doen, Melissa is hier zo van over stuur dat ze besluit weg te gaan. Jordi is Melissa 2 weken kwijt en weet niet waar hij haar moet vinden, totdat een jongen haar heeft horen zeggen dat ze naar een houseparty ging. Als Jordi naar binnen wil gaan bij de houseparty komt er iemand op een brancard naar buiten, het is Melissa. In het ziekenhuis wordt Melissa opgenomen in het eerste begin lijkt het erop dat ze het niet gaat halen maar later komt toch alles goed en blijft ze van de drugs af.

Probleem:
Het probleem in dit verhaal is dat Melissa die een goede danseres ontdekt wordt. Op het begin is dit allemaal heel leuk totdat ze met drugs in aanraking komt. Jordi haar beste vriend is erg bezorgd om haar en doet er alles aan om haar van de drugs af te houden, maar drugs is toch echt te verleidelijk voor haar en ze kan er niet van af blijven totdat het zo ver komt dat ze in het ziekenhuis beland.


Eigen mening:
Als ik zelf een vriendin had die aan de drugs zat zou ik het denk net zoals Jordi doen, hij houdt Melissa constant in de gaten en is er voor haar altijd. Ik denk dat je er zelf weinig aan kan doen als je vriendin verslaafd is, als iemand verslaafd is aan drugs kan hun niks meer schelen. Het is denk belangrijk dat je er altijd voor diegene er bent als ze hulp nodig hebben en dat je ze vooral niet laat vallen.

Titelverklaring:
Dit boek heeft de titel afblijven omdat, het over drugs gaat en daar moet je van afblijven. In dit verhaal komt Melissa in aanraking met drugs, het gaat slecht met haar en ze kan het niet aan om nog een clip op te kunnen nemen. Al haar vrienden proberen haar ervan af te helpen, maar dit lukt niet echt. Titel heet aflbijven omdat ze ervan af moet blijven want het gaat heel slecht met haar als ze dat niet doet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"