Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 803 woorden
  • 20 maart 2001
  • 1489 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
1489 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf
Plaats en jaar van uitgave: Houten 1998
Genre: sociaal probleemboek

Samenvatting
Melissa is hartstikke blij als ze mag dansen in een clip, ook haar vrienden zijn heel blij voor haar. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Een van de dansers (Jim) geeft haar drugs om haar onzekerheid te verbergen. Ze gaat steeds vaker pillen slikken en raakt verslaafd. Ze komt haar beloftes niet na en liegt steeds vaker. Jordi is de enige die dit weet en hij zit er heel erg mee. Als ze aan Jordi vertelt dat ze naar de disco Florida gaat schrikt hij, daar gebruiken ze XTC. Melissa belooft niet te gaan maar gaat toch. Als Jordi dat merkt vertelt hij het aan zijn vrienden. Ook haar ouders komen er achter dat ze drugs gebruikt. Melissa belooft het niet meer te gebruiken, maar ze gaat er steeds weer mee door. Als de clip wordt opgenomen gaat Jordi met Melissa mee. Ze mag geen drugs nemen en het gaat fout, ze wordt uit de clip gegooid. Jim neemt haar mee om haar iets tegen haar verdriet te geven. Daarna komt Melissa niet meer thuis. Jordi, Fleur, Kevin en Toine (vrienden) zoeken overal naar Melissa maar ze kunnen haar niet vinden. Als Jordi in contact komt met iemand van een kraakpand krijgt hij te horen dat er een houseparty is waar Melissa kan zijn. Samen met Fleur gaat hij naar de houseparty. Er wordt een meisje naar buiten gedragen, het is Melissa ze is ‘out `gegaan. Na deze gebeurtenis kickt Melissa af, Jim wordt opgepakt. Jordi en Melissa blijken verliefd op elkaar te zijn.

Persoonsbeschrijving
Er zijn 2 hoofdpersonen in het verhaal, Melissa en Jordi. Ze zitten in de 2e klas.


Melissa: Melissa is een vrolijk meisje dat goed kan dansen. Doordat ze voor een clip wordt gevraagd leert ze Jim kennen. Jim geeft haar drugs en Melissa verandert in een verslaafde. Ze houdt niet van liegen, maar als ze verslaafd is liegt ze achter elkaar door. Ze doet haar vrienden en ouders veel verdriet. Aan het einde van het boek wordt ze weer helemaal de oude.
Jim heeft veel invloed op Melissa, ze vindt hem eerst erg aardig maar dat verandert in de loop van het boek. Jordi is haar beste vriend door de gebeurtenissen krijgt ze verkering met hem.

Jordi: Door zijn ogen maak je het hele boek mee. Hij is de beste vriend van Melissa. Hij is al heel lang op haar verliefd en maakt zich veel zorgen als ze aan de drugs raakt. Hij blijft doorzetten om haar er vanaf te helpen. Ook als zijn ouders vermoeden dat hij aan de drugs is, blijft hij doorzetten.
Ook kan hij goed met Fleur opschieten. Hij krijgt een hekel aan Debby die Toine (vriendje van Fleur) van Fleur af probeert te pakken. Kevin is zijn beste vriend die altijd rare trucjes op zijn BMX doet.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich in deze tijd af over een periode van een paar maanden. Het speelt zich af op de school van Jordi en Melissa, in het Kooltuintje (café), bij Jim’s huis, bij Jordi en Melissa thuis en verder op straat en bij Florida (disco).

Einde
Het boek eindigt gesloten, want Melissa is van de drugs af. Het eindigt ook goed omdat Melissa van de drugs af is en zij en Jordi verkering krijgen.

Thema
De schrijver wil je laten zien wat drugs met je kan doen en wat de gevaren er van zijn. Ook wil de schrijver je laten zien hoe belangrijk vriendschap is.

Titelverklaring
Het boek heet Afblijven omdat alle vrienden van Melissa vinden dat je van drugs af moet blijven. En dat iedereen die aan Melissa drugs willen geven, van haar af moeten blijven.
Ook slaat afblijven op Debby want zij moet van Toine (het vriendje van Fleur) afblijven.


Mening
Ik vond het een erg goed boek, omdat je ervan leert hoeveel invloed drugs op je persoonlijkheid hebben. Ook leer je ervan hoe belangrijk vriendschap is. Het boek was wel vrij voorspelbaar omdat je wist dat Melissa aan de drugs verslaafd zou raken en dat aan het einde alles weer goed zou komen.
Ik kon me goed in Jordi verplaatsen omdat hij even oud is als ik en ik waarschijnlijk hetzelfde als hij zou hebben gedaan. Het boek is makkelijk te lezen omdat het taalgebruik eenvoudig is. Dat vind ik wel handig want dan heb je niet van die ingewikkelde woorden waar je over na moet denken. Het is een realistisch boek omdat dit dagelijks om je heen gebeurt. Ook de personen zijn realistisch. Ik vind dat je ook leert dat je mensen moet helpen en niet in de steek moet laten. En je goed moet nadenken voor je iets doet, want je kan jezelf en anderen veel pijn bezorgen.

REACTIES

L.

L.

er staan bij "Mening" is de eerste rij 2 punten achter "persoonlijkeheid hebben"

14 jaar geleden

M.

M.

Ja het is soms heel gek erin gezet want het is niet echt duidelijk

18 jaar geleden

A.

A.

handugg hoor zo'n website kan er gewoon info van hale omdat ik zlef ook een boekverslag over afblijven doe!!! haha xD

xxx loveyou beebii

13 jaar geleden

E.

E.

super koel!

13 jaar geleden

T.

T.

ik vond het een goed boek, zeker omdat het een realitisch probleem is. zelf heb ik te maken gehad met drugsgebruik en weet hoe het is..

12 jaar geleden

D.

D.

ik vind het wel handig want zo kan ik kijken wat ik allemaal in me boekverslag moet verwerken
xx loveyou bye

12 jaar geleden

Y.

Y.

Bedankt, ik heb het wel gebruikt. THANKS BUDDEH!

11 jaar geleden

E.

E.

super koel!

11 jaar geleden

J.

J.

heeeeel mooooi

8 jaar geleden

F.

F.

bedankt.... lol

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"