Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2184 woorden
  • 8 maart 2001
  • 297 keer beoordeeld
Cijfer 7
297 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De begingegevens

1. De titel
De titel van dit boek is Afblijven!. Dit boek is geschreven door Carry Slee. De illustratie van de omslag is gemaakt door Roelof van der Schans. Toine Post heeft voor de belettering van de omslag gezorgd. Het boek wat ik gelezen heb is de zevende druk uit 1999. Het boek is in 1998 uitgeven door Van Holkema & Warendorf te Houten.

2. De titelverklaring
De titel van dit boek, Afblijven!, is een uitspraak van de mentor van de klas, waar Melissa in zit. Melissa is verslaafd aan de drugs. De mentor van haar klas zegt tegen de kinderen uit die klas: “Afblijven jullie, horen jullie…………. afblijven!”. Die uitspraak heeft betrekking op de drugs die Melissa gebruikt.

3. Het genre

Dit boek kan je een realistische roman noemen. Alle dingen die in het verhaal voorkomen kunnen allemaal echt gebeurd zijn.

4. De omvang
Afblijven! heeft 160 bladzijden en 22 hoofdstukken. Achter in het boek staat nog een lijstje boeken die Carry Slee ook heeft geschreven.

5. Het uiterlijk
Op de omslag van Afblijven! zijn een jongen en een meisje getekend. Ik denk dat het Melissa en Jordi zijn op het moment dat Melissa definitief is afgekickt van de drugs. Jordi omhelst haar omdat hij blij is dat het gedoe met die drugs afgelopen is.

6. De auteur
Afblijven! is geschreven door Carry Slee. De map met informatie over haar was in de bibliotheek steeds uitgeleend, ook in die op school. Wèl staat er achter in het boek een aantal titels die Carry Slee nog meer heeft geschreven. Daarbij staat ook nog een kleine uitleg waar het boek over gaat. Hieronder heb ik dat lijst je overgetypt:

Spijt!
Jochem voelt zich niet gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van al het getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan die dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen die steeds erger worden, want als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelf ook mee. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na die klassenavond niet is thuisgekomen.

Pijnstillers

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en dat hij straks weer in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste jaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt. Eén handeling en hij weet hoe zijn vader eruit ziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel...

Kappen!
Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra’s vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor hem opkomt, en niet omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet geloofd wordt. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

7. Mijn lectuur
Ik ben dit boek gaan lezen omdat het op mijn boekenlijst stond en omdat er in de klas twee boekpromoties over werden gehouden, die mij heel erg aanspraken. Ik heb vier dagen over dit boek gedaan, omdat het steeds spannend bleef, tot het einde.

2a. Het verhaal

1. Samenvatting van het verhaal
Jordi heeft een baantje als afwasser. Dit wil hij zijn vrienden nog even gaan vertellen voordat hij naar huis gaat. Jordi zet zijn fiets tegen een boom en rent het Kooltuintje in. Het Kooltuintje is een café waar Jordi en zijn vrienden meestal wat drinken. Dan komt Melissa naar Jordi toe en ze zegt dat ze gevraagd is om in en videoclip mee te dansen. Jordi is jaloers op Melissa, want ze kan heel goed dansen! Melissa heeft Jordi gevraagd of hij mee wil als ze naar de studio moet om te dansen. Jordi vindt het leuk om met haar mee te gaan, want hij is een beetje verliefd op haar. Als Jordi thuis komt en tegen zijn ouders zegt dat hij een baantje heeft, wordt zijn vader woedend want hij vindt dat vies werk! Daarom zegt Jordi zijn baantje maar op. Jordi en Melissa gaan naar de studio, waar Melissa wordt voorgesteld aan de anderen die meedansen in de videoclip: Jim, Katy en Ron. Melissa krijgt instructies hoe ze moet dansen en na een uurtje dansen gaan Melissa, Jordi, Jim, Ron en Katy wat drinken in de kantine. Jim draait een jointje en laat iedereen een trekje nemen. Jordi weigert, maar Melissa niet. Er ontstaat al snel een melige sfeer en Jordi vindt het helemaal niet meer leuk en gaat naar huis. Melissa is stoned en Jim brengt haar op zijn scooter naar huis. Jordi weet dat hij een volgende keer niet meer mee gaat. Als Melissa weer moet dansen vraagt ze of Jordi mee gaat. Hij kan tegen zo’n goede vriendin geen ‘nee’ zeggen, dus gaat hij toch mee. Ook nu vindt Jordi er weer geen bal aan. Melissa gaat weer met Jim mee. Ron en Katy gaan ook mee naar het huis van Jim. Jordi heeft door dat ’t niet goed gaat met Melissa. Hij gaat met haar praten en ze belooft om met de drugs te stoppen. Een aantal dagen later treft Jordi Melissa toch weer stoned aan. Melissa gaat zelfs zo ver dat ze wegloopt van huis. Haar ouders zijn heel erg ongerust en als Jordi uit school komt en hoort wat er met Melissa is gebeurd, gaat hij met een aantal vrienden op zoek. Hij komt bij een oud kraakpand terecht waar Melissa wel geweest is, maar net die ochtends weg is gegaan. Jordi krijgt een tip om naar een woonboot te gaan, ook daar was ze niet. Als Jordi van iemand hoort dat er in een oude papierfabriek een feest is gaat hij daar gelijk die avond naar toe. Hij komt helaas niet binnen, maar de jongen die hij in het kraakpand heeft ontmoet, weet een achterdeur, waar Jordi misschien wel naar binnen kan. Helaas, ook daar staat een portier. Het enige wat Jordi nog kan doen is wachten. Na een paar uur, hoort hij een ambulance. Iedereen wordt opzij geduwd en er wordt een meisje naar buiten gedragen. Jordi herkent Melissa en schrikt. Er wordt gevraagd wie er mee gaat in de ambulance; Jordi steekt gelijk zijn hand op.
Melissa’s ouders zitten naast haar bed. Aan de ene kant zijn ze boos, maar aan de andere kant zijn ze blij dat Melissa weer terug is. Zo is uiteindelijk toch nog alles goed gekomen met Melissa en die clip wil ze zo snel mogelijk vergeten!


2. Hoe begint het boek?
Het boek begint op het moment dat Jordi net is aangenomen bij een afwasbedrijf. Daarna gaat hij naar zijn vrienden in het café om dat te vertellen.

3. Waardoor komt het verhaal op gang?
Het verhaal komt op gang doordat Melissa wordt gevraagd voor een videoclip en daardoor aan de drugs raakt.

4. Waardoor wordt het spannend?
Het wordt spannend doordat Melissa niet van de drugs af komt, terwijl ze toch steeds zegt dat ze gaat stoppen.

5. Wat gebeuren er voor belangrijke dingen?
Het belangrijkste is natuurlijk dat Melissa verslaafd raakt aan de drugs en dat Melissa afkickt van de drugs.

6. Wat is het hoogtepunt?
Het hoogtepunt is dat Melissa wordt teruggevonden nadat ze weggelopen is.

7. Hoe eindigt het verhaal?
Het verhaal eindigt dat Melissa weer terug wordt gevonden en weer helemaal is afgekickt.

2b. Hoe zit het verhaal in elkaar?

1. Personen
Er komen veel personen in dit boek voor, daarom beschrijf ik hier de belangrijkste: Jim en z’n vrienden, Melissa en Jordi.

Melissa speelt de hoofdrol in dit boek, zij is 14 jaar en zit bij Jordi in de klas. Ze zitten op de Mavo in klas 2b. Ze speelt mee in een videoclip. Dan raakt zij aan de drugs. Jim, Ron en Katy spelen ook in de videoclip. Zij zijn ook aan de drugs. Vooral Jim heeft ervoor gezorgd dat Melissa aan de drugs raakt. Jim is 16, net als zijn vrienden Ron en Katy. Jordi zit bij Melissa in de klas en probeert haar ervan te overtuigen dat ze moet stoppen met de drugs. Ook Jordi is 14 jaar. Jordi en Melissa hebben plannen om in de zomervakantie naar Kreta te gaan. Jordi interesseert zich in oude dingen, zoals mummies.


2. Relaties
Jordi en Melissa zitten bij elkaar in de klas. Aan het einde van het boek hebben ze verkering. Jim, Ron en Katy hebben elkaar bij de studio, voor de videoclip, ontmoet. Melissa heeft Jim, Ron en Katy daar ook ontmoet. Melissa hoort dan helemaal bij dat groepje.

3. Plaats
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Dat wordt in het boek een aantal keren verteld. Melissa en Jordi wonen ook in Amsterdam en daar gaan ze naar school. Ook Jim, Ron en Katy wonen in Amsterdam.

4. Tijd
Dit verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kun je afleiden uit dingen, zoals drugsgebruik, wat vroeger niet zo vaak voorkwam en Jordi heeft het ook een keer over zijn computer en ook dat bestaat nog niet zo lang. Hetzelfde geldt voor een videoclip.

5. Perspectief
In dit verhaal loop je de hele tijd mee met Jordi, ook hoe hij denkt over bepaalde dingen en zijn gevoelens worden beschreven.

6. Bedoeling
Ik denk dat Carry Slee dit boek heeft geschreven met de boodschap dat je nooit aan drugs moet beginnen, omdat je er dan heel erg moeilijk vanaf komt.

7. Realiteit
Dit verhaal kan zeker echt gebeurd zijn, want het gebeurt dagelijks dat mensen aan de drugs raken en er dan vervolgens niet meer vanaf komen. Ook gebeuren er vreselijke ongelukken met drugs, net zo als met Melissa tijdens het feest in de oude papierfabriek.

8. Taalgebruik

Het taalgebruik van de schrijfster is heel duidelijk: ze gebruikt beschaafd Nederlands en geen moeilijke woorden. Dat vind ik heel prettig lezen.

9. Humor
Er worden wel grapjes gemaakt in het boek, maar niet in die hoeveelheid dat je het een ‘boek met humor’ kan noemen.

3. De waarderingsmeter

A. Hoe waardeer ik het onderwerp?
18 punten: Over het onderwerp drugs wordt al redelijk vaak geschreven, maar toch geef ik 18 punten, omdat ik vind dat ze dit onderwerp heel duidelijk beschrijft en ook alle gevolgen van drugsgebruik.

B. Hoe waardeer ik de manier van vertellen en het taalgebruik?
20 punten: Carry Slee schrijft duidelijke en herkenbare taal. Als ze scheldwoorden gebruikt zijn het ook geen hele grove. Ze gebruikt bijvoorbeeld ‘verdomme’ en ‘shit’.

C. Hoe waardeer ik het thema en de bedoeling van de schrijfster?
20 punten: Ik vind dat de bedoeling van de schrijfster goed is overgekomen. Ik snap ook heel goed dat ze dit thema heeft gekozen voor een boek. Misschien weerhoudt het kinderen ervan om aan de drugs te gaan! Het boek komt op mij ook heel overtuigend over.

D. Hoe waardeer ik de karaktertekening van de personen?

12 punten: Er wordt niet heel erg duidelijk uitgelegd hoe de families van de personen in elkaar zitten. Bij Jim bijvoorbeeld, zou ik best willen weten wat er met z’n ouders aan de hand is, want hij woont alleen in een huis. Waar zijn ouders zijn wordt niet verteld.

E. Hoe sterk is het boek voor mijn gevoel gaan leven?
20 punten: Dit boek is bij mij heel erg gaan leven, omdat ik het heel erg vind als je een goede vriend(in) verliest omdat hij/zij aan de drugs is. Ik kan me heel goed voorstellen hoe Jordi zich gevoeld moet hebben.

Totaal: 90 : 10 = 9

F. Mijn mening over de volgende punten

Moeilijkheidsgraad Ik vind het taalgebruik van Carry Slee heel erg duidelijk en niet al te moeilijk waardoor je makkelijk doorleest. Je hoeft dus niet drie keer te lezen, voordat je het snapt.

Spanning Het boek is op sommige momenten heel erg spannend, vooral als Melissa weer aan de drugs is.

Gevoelens De gevoelens van Jordi zijn bij mij heel erg gaan leven, omdat het zo goed is beschreven en omdat het steeds heel spannend bleef.

Identificatie Ik kon me heel goed in het verhaal inleven, vooral in Jordi. Dat komt omdat het heel goed is beschreven hoe Jordi zich op bepaalde momenten voelt.

Vernieuwing Er is al redelijk vaak over drugs geschreven, maar Carry Slee vertelt het in een verhaal, wat mij erg aanspreekt.

Werkelijkheid De gebeurtenissen komen heel waarheidsgetrouw op mij over. Ik heb, zonder met het onderwerp ervaring te hebben, het gevoel dat het allemaal wel kan gebeuren, zoals het in het boek beschreven staat.


Leereffect Ik heb heel veel van dit boek geleerd. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat je niet zo snel van de drugs afkomt.

Stijl Het verhaal is in duidelijke stijl geschreven, er zijn geen flashbacks, waardoor het duidelijk te volgen is.

REACTIES

A.

A.

Jordi is blij voor Melissa als ze in de clip komt, niet jaloers.

17 jaar geleden

J.

J.

hoi, Myrte
Wat een goed verslag, BEDANKT!!
heel veel liefs,
Jessica

22 jaar geleden

E.

E.

Ik reageer ff op jou boekverslag dat je op het internet hebt gezet!



Eileen

22 jaar geleden

M.

M.

Wat een goed evrslag, ik vond het heeel bruikbaar!

Marleen

22 jaar geleden

M.

M.

ok dan

22 jaar geleden

L.

L.

he myrte,
Wat goed dat je zo'n uittreksel gemaakt hebt. Want door jou heb ik nu een voldoende op mijn boekverslag van nederlands.
Ik heb veel informatie over de inhoud van het boek afblijven! en de schrijvster enz. Ik heb hierdoor een goed boekverslag gekregen.
Alsnog Vriendelijk Bedankt!!!

Groetjes Lianne Bloem

22 jaar geleden

I.

I.

goed

22 jaar geleden

M.

M.

Hey Myrte!!

kei te gek gaaf dat je je uitreksel op scholieren.com hebt gezet. ik moet naamelijk morgen n boekverslag inleveren maar ik heb nog geen boek gelezen!
BEDANKT!!!
kuzz,
marloes

22 jaar geleden

S.

S.

heey myrthe
het was echt een heel goed verslag ik heb er echt heel veel aan gehad want ik moest juist zoon kort verlsag! Bedankt!!

groetjes stephanie koster

22 jaar geleden

M.

M.

Bedankt ik heb er veel aan gehad!!
Stuur je me een mailtje!!
Bedankt!

22 jaar geleden

I.

I.

geweldig

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"