Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Afblijven de filmeditie door Carry Slee

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven de filmeditie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 879 woorden
  • 22 mei 2010
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 7
115 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven de filmeditie
Shadow
Afblijven de filmeditie door Carry Slee
Shadow


Titel : Afblijven (de filmeditie)

Auteur : Carry Slee

Uitgave : Foreign Media Books, Groningen 2004, 158 bladzijdes, Houten 1998.


1. Samenvatting van het verhaal (in 250 woorden of iets meer)

Melissa is dol op dansen. Ze wordt gevraagd om in de clip van Brainpower te dansen. Haar vrienden zijn heel blij voor haar. De andere dansers die meedoen, laten Melissa in aanraking komen met drugs. Na een tijdje kan ze niet meer van de XTC afblijven. Haar vrienden Jordi en Fleur maken zich heel erg zorgen om haar en proberen haar uit de buurt van Jim (een andere danser) en de drugs te houden. Maar de opnames van de clip is een maand uitgesteld, tot die tijd zal Melissa nog steeds met Jim omgaan. Jordi, Melissa en de andere zouden samen naar de bioscoop gaan maar Melissa ging naar De Florida (een discotheek) met Jim. Jordi wordt boos op haar. Melissa loopt weg en niemand weet waar ze is. Jordi is ongerust, Melissa belde hem op en zei dat ze in de nacht zou housen. Hij ging die nacht stiekem naar de houseparty. Als hij voor de oude fabriek staat wordt er een meisje op een brancard naar buiten gebracht, het was Melissa. Hij gaat mij mee naar het ziekenhuis. Melissa had een overdosis drugs gebruikt. Ze ligt een paar uur in coma en na 6 weken mag ze weer naar huis. Jim wordt opgepakt en Jordi en Melissa blijken verliefd op elkaar te zijn.


2. Titelverklaring

Het boek heet afblijven omdat Melissa van de drugs moet afblijven. En Jim moet van Melissa afblijven.


3. Personages

Melissa, Jordi en Jim.


Melissa.

Melissa is een vrolijk meisje dat goed kan dansen. Ze zit in de 2e klas van de middelbare school. Zij is iemand die zich snel laat inpalmen door iemand. Ze houdt niet van liegen maar als ze drugs gebruikt liegt ze de hele tijd door. Als ze drugs gebruikt is ze of extreem vrolijk of heel depressief. Ze doet haar vrienden en ouders veel verdriet als ze drugs gebruikt.





Jordi.

Jordi is de beste vriend van Melissa. Hij is al heel lang verliefd op haar en maakt zich veel zorgen als ze aan de drugs komt. Hij zit in de 2e klas van de middelbare school. Zijn hobby’s zijn archeologie en muziek. Hij is snel bezorgd. Hij heeft veel over voor zijn vrienden, hij doet alles om Melissa terug te krijgen. Jordi is heel vriendelijk en hij is best gevoelig en zegt niet zo snel wat hij denkt. Kevin is de beste vriend van Jordi.


Jim.

Jim is een jaar of 18. Jim is een drugsdealer en hij zit in een drugsbende. Hij vindt het niet erg om iemand zoals Melissa ergens voor op te laten draaien. Hij danst met Melissa in de opname voor de clip van Brainpower. Hij haalt Melissa over om drugs (XTC) te gebruiken. Hij doet alles voor geld.


4. Tijd en ruimte

Het staat niet duidelijk in het boek wanneer het afspeelt maar ik denk in onze tijd omdat ze al computers en mobieltjes enz. gebruiken.

Het verhaal speelt zich af in veel plaatsen. Een daarvan is het feest waar Melissa een overdosis drugs gebruikt, omdat ze zich dan pas realiseert dat het slecht is, ik denk dat dit de belangrijkste is. En verder speelt het af in het kooltuintje (het stamcafé van de vrienden), bij Jordi, Melissa en Fleur thuis, op school, in en rond het huis van Jim, in de studio waar de clip wordt opgenomen, en in de discotheken.


5. Mijn favoriete stukje uit het boek

Jordi kijkt in Melissa’s ogen. Wat ben je mooi, denkt hij. Hij zou zo graag tegen haar willen zeggen dat hij verliefd op haar is, maar dat doet hij niet. Melissa is nog te druk met zichzelf. Van de zomer, als ze samen op Kreta zijn, ver van school, ver van Hennes en Jim, dan krijgt ze het te horen. Hij ziet hoe Melissa naar hem kijkt. ‘Waar denk je aan?’ vraagt hij. ‘Ik wilde je iets zeggen.’ Melissa aarzelt even. ‘Maar misschien is het nog te vroeg.’ ‘Dat is toevallig,’ zegt Jordi. ‘Ik wou jou ook iets zeggen maar ik vond ook dat ik beter nog even kon wachten.’ Ze kijken elkaar aan en dan weet Jordi dat Fleur gelijk had. Melissa houdt ook van hem. Hij leest het in haar ogen. ‘Dus we zeggen nog niks?’ Melissa strijkt met haar vinger langs zijn lippen. ‘Nee,’ lacht Jordi. En dan gaan hun hoofden heel dicht naar elkaar toe en ineens zoenen ze. Jordi kijkt Melissa smoorverliefd aan. ‘Ik…’ ‘Ssst…’ fluistert Melissa. ‘We zouden niks zeggen.’


Dit is mijn favoriete stukje uit het boek omdat ik al van het begin dacht dat ze elkaar leuk vonden. Wat ik dacht was echt uitgekomen.


6. Beoordeling (100 woorden)

Ik vind het een heel mooi boek, want er komen mooie stukken en vooral spannende stukken voor. Ik vond het vooral leuk dat Jordi en Melissa wat krijgen aan het eind van het boek. Ik vond het wel zielig voor Melissa dat ze het stiekem (hiphop dansen) doet, omdat ze van haar vader naar ballet moet. Het was ook een interessant boek want wat Carry Slee wil duidelijk maken is dat je van drugs moet afblijven. Ik zou je het boek zeker aanraden, omdat het een leuk/interessant boek is. En je leert er wat van.

 


REACTIES

B.

B.

dit is veel makkelijker dan dat wij moeten doen wij moeten 22 dingen doen dit is een eitje van ons is egt moeilijk

12 jaar geleden

P.

P.

nou wat fijn voor je man!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven de filmeditie door Carry Slee"