Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1079 woorden
  • 25 maart 2013
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
32 keer beoordeeld

Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afsc…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blij…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Het is een oorspronkelijk Nederlandstalig boek. Het is een speciaal voor jeugd/jongeren geschreven boek
  2. Ik heb geen gebruik gemaakt van het werk van anderen.
  3. Ik heb dit boek gekozen omdat ik het een mooi en spannend boek vind en het gaat over een onderwerp waar iedereen wel te maken heeft.
  4. Aantal bladzijdes : 173
  5. Aantal hoofdstukken: 17
  6. De hoofdstukken hebben wel titels.
  7. Het boek heeft ook illustraties.

    Het boek gaat over een meisje uit groep 8 die leukemie krijgt en kaal wordt. Op de voorkant van het boek zie je dat meisje met geen haar met een pet. Ze zit in de klas met haar klasgenootjes. Die dragen ook allemaal hoofddeksels omdat ze Akkie (het meisje) willen steunen.

    Het gaat over een meisje uit groep 8 die leukemie krijgt heel haar klas leeft met haar mee daarom heet het boek ook achtste-groepers huilen niet.

    De genre van het boek ik ruzie, liefde, vriendschap, verdriet en verlies

    Het thema van het boek is kanker.

    De bedoeling van de schrijver is waarschijnlijk de lezers laten zien wat het is en wat het doet met mensen.

    Het onderwerp is heel interessant omdat bijna alle mensen er mee te maken hebben.

    De uitwerking van het onderwerp verraste me want in het begin wist ik totaal niet waar het over ging.

    Ik heb nog nooit over dit onderwerp gelezen. Het boek heeft een gesloten eind.

    Eerste zin van het boek : Halverwege de pauze kwamen Akkie en Elise opgewonden de klas binnenstormen. Opvallend aan deze zin is dat het meteen begint en weet niet waar het over gaat.

    De laatste zin is: ‘Voor Akkie!’ brulde heel groep acht en het klonk als een strijdkreet. Opvallend aan deze zin is dat je nu precies weet waar het overgaat.

Beschrijving van 2 hoofdpersonen uit het boek:

Persoon 1
Naam: Akkie.
Uiterlijk: Een jongensachtig meisje van 12 jaar, doet wel eens lomp en heeft komische uitspraken. draagt het liefst grote, wijde kleren, heeft lang, donker, krullend haar, zit in groep 8 en komt op voor haar vriendin.

Een zin waar je het kan lezen: blz. 164 Ze had een grote slobbertrui en een spijkerbroek aan.

Persoon 2
Naam: Elise
Uiterlijk: De beste vriendin van Akkie, is erg rustig en netjes, zit ook in groep 8, komt uit Limburg en draagt vaak nette rokjes met daaronder keurige lakschoentjes. Heeft blond haar.

Het verhaal speelt zich af op school, in het ziekenhuis, thuis en buiten. Het speelt gewoon in de tijd van nu af. Het verhaal in het boek duurt een paar maanden. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zitten wel grote tijdsprongen in het verhaal.

Je ziet alles door de oog van een hij/zij-persoon. De volgende zin bewijst dat : ‘Juf, Joep doet weer grof met voetbal,’ riep Akkie.

Ik vind het een super mooi boek ik heb er zelfs om moeten huilen. Het is z’n spannend boek. Vooral als Akkie dood gaat is het echt zielig en spannend. Maar het boek heeft ook z’n leuke kante. Bijv. je ziet hoe vrolijk Akkie en de klas is. En ze maken veel grapjes.

In 1991 was hij zelf ook meester. Er zat een meisje bij hem in de klas en zij kreeg ook leukemie. Daarom heeft hij het boek ook geschreven.  Hij heeft ook meer boeken geschreven zoals :
Groep acht aan de macht.
Tien torens diep.
Oorlogsgeheimen.
Groep zeven slaat terug.
En nog veel meer boeken. Hij heeft in totaal 34 boeken geschreven.

Het verhaal gaat over Akkie ze is een stoer en jongensachtig meisje van 12 jaar. Ze zit samen met Elise en nog veel meer klasgenoten in groep 8 van de basisschool.

Elise is bijna het tegenovergestelde van Akkie; ze is erg netjes en loopt bijna altijd in rokjes met daaronder keurige lakschoentjes. Ondanks dat zijn ze toch beste vriendinnen. Dat kwam vooral doordat Akkie het altijd voor Elise opnam toen ze nog gepest werd met haar Limburgse accentje.

In de schoolpauze voetbalt Akkie altijd met haar klasgenootjes op het trapveldje bij de school. Als ze daar een keer ruzie krijgt met Joep, een klasgenootje, besluiten ze het uit te vechten in het parkje vlakbij de school. Maar als Akkie daar aankomt krijgt ze het erg benauwd. En daar hield het niet bij op. In de week erna had Akkie erg last van benauwdheid. Ze werd ook erg gauw verkouden en snel moe. De moeder van Akkie besluit de dokter te bellen en die verwijst Akkie door naar het ziekenhuis. Daar krijgt ze te horen dat ze leukemie heeft……

Als juf Ina het aan de kinderen op school verteld zijn die erg geschokt. Akkie is ziek?! Dat is moeilijk voor te stellen.

Akkie moet in het ziekenhuis blijven voor haar medicijnen. Ze is erg verdrietig want nu kan ze misschien niet mee op kamp! En het voetbaltoernooi dan? Akkie ziet het niet meer zo zitten, maar gelukkig zijn de dokters erg aardig en krijgt ze veel kaartjes en brieven van haar klasgenootjes.

Een paar weken later is er goed nieuws: Akkie mag een paar dagen naar huis! Als ze op school is, is iedereen heel blij, maar ze kijken wel raar tegen Akkie op, door de kuren heeft ze geen haar meer. Nu heeft ze een pet op, maar juf Ina heeft bedacht dat ze nu allemaal met een hoofddeksel op school moeten komen, zodat Akkie zich niet zo gek voelt. En dat vindt iedereen wel leuk! Alleen zal ze niet mee mogen doen met het voetbaltoernooi.

Een paar dagen later moet Akkie weer naar het ziekenhuis, ze is weer medicijnen nodig.

Over een week gaat groep 8 op kamp, en het gaat weer ietsje beter met Akkie. De dokter heeft zelfs gezegd dat ze, als ze heel rustig aan doet, wel mee op kamp mag!

En dan is het zover: Akkie gaat met haar klasgenoten op kamp! Ze heeft een heel gezellige tijd, maar als de klas op de 2de dag in het bos gaat wandelen, gaat het met Akkie weer helemaal mis; ze krijgt het weer benauwd en moet onmiddellijk terug naar het ziekenhuis.

In de dagen daarna gaat Akkie erg achteruit, en dan overlijdt ze……

Juf Ina gaat met Elise naar Akkies huis, waar ze ligt opgebaard. Daar nemen ze afscheid.

Groep 8 moest de laatste weken voor de grote vakantie natuurlijk wel doorgaan. Met alles, met de cito-toets, met het voetbaltoernooi en ook met de musical. Maar al die tijd waren ze Akkie niet vergeten

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens"