Achter glas door Frederieke Hijink

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover Achter glas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2366 woorden
  • 1 november 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
4 keer beoordeeld

Boekcover Achter glas
Shadow
Achter glas door Frederieke Hijink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Voorlopige hoofdvraag en deelvragen

Ik heb het onderwerp abortus gekozen en mijn voorlopige hoofdvraag is: Zijn er psychische gevolgen nadat een vrouw een abortus heeft gepleegd?

Mijn voorlopige deelvragen zijn: 1. Om welke redenen komt een vrouw tot conclusie op abortus. 2. Welke gevolgen kunnen er optreden na het plegen van een abortus.

Het boek gaat over Sabine een jonge vrouw die een jongen ontmoet en uiteindelijk haar vriend word. Ze gaat samen met haar vriend verhuizen naar een groeigemeente. Haar leven is perfect totdat ze ongewenst zwanger raakt. Samen met haar man besluit ze een abortus te doen. Sabine raakt in een Psychose en het gaat helemaal niet goed met haar. Dan wordt Sabine opgenomen op een psychiatrische afdeling. Ik denk dat dit boek heel goed bruikbaar is voor mijn onderzoek. Ik wil het graag hebben over de psychische gevolgen van een abortus. Sabine ondergaat een abortus en uitgebreid kun je lezen wat het met haar doet. Ook lees je hoe ze zich voelt en wat er met haar gebeurt.

Belangrijkste hoofdpersoon/-personen

Wat is het voor iemand?

De hoofdpersoon van het boek is Sabine. Je leest over het leven van Sabine en haar vriend. Maar ook deel van het boek bestaat uit grote flashbacks uit haar verleden over hoe het thuis ging met haar ouders en zus.

Sabine was vroeger een heel lief meisje. Ze was heel behulpzaam. Ze hielp moeder altijd met boodschappen doen en ze hielp met het opmaken van de bedden (p.26). Ze was vaak te vinden tussen de kassen bij haar vader en daar speelde ze altijd met haar pop (p.23).

Sabine had bloedarmoede en daarom was ze snel moe. Ze huilde ook altijd snel. Ze moest bijvoorbeeld al huilen wanneer haar zus het laatste broodje met jam nam (p. 21). Ze gaat al snel uit van het ergste. Als haar ouders bijvoorbeeld al wat later thuiskomen dan geplant denkt ze dat haar ouders een ongeluk hebben gehad met de auto (p.34).

Sabine is nog steeds het zelfde lieve meisje dat ook nog steeds snel kan huilen om dingen. Als het even niet meezit laat ze haar tranen al gauw gaan. Ze is ook een beetje verlegen tegenover vreemde mensen en kan soms ook wat zenuwachtig overkomen. Ze gaat bijvoorbeeld op kamer, ze moet alles nu alleen doen, daar is ze wat zenuwachtig over. Ze denkt dat ze het namelijk niet kan (p.48)

Hoe oud is zij?

Er gaat heel veel tijd voorbij in het boek. Er word niet duidelijk aangegeven hoe oud ze is. Sabine is ongeveer 18 wanneer ze op kamers gaat. Dat denk ik omdat als je van de middelbare school af gaat ben je ongeveer 18. Als ze samen gaat wonen met Guido zal ze ongeveer een jaar of 21 zijn. Dat denk ik omdat ze heel snel al met Guido gaat wonen. Een opleiding duurt 4 of 5 jaar en ze ging met het laatste jaar van haar opleiding met Guido wonen. Ze wilde namelijk het laatste jaar niet afmaken en dat vertelde ze aan haar ouders (p.62). Wanneer Sabine ongewenst zwanger word is ze 30 jaar en dat geeft het boek ook aan (p.110). In de flashbacks is ze nog een jong meisje van ongeveer 6 jaar. Dat denk ik omdat ze nog speelt met haar pop en omdat ze kleurplaten tekent (p.112). Maar later in de flashbacks is ze alweer ouder. Ze gaat namelijk naar de brugklas dus zal ze ongeveer 13 jaar zijn.

Wanneer leeft zij en in welk milieu?

Ze zullen wel ongeveer in de jaren 1990 leven. Je kan het niet zo goed weten. Ze hebben het bijvoorbeeld nog niet over mobieltjes en computers. Als klein meisje woonde Sabine nog bij haar ouders en haar oudere zus. Sabine leefde tussen de kassen. Haar vader was kweker. Marga haar zus had een vriend.

Daarna ging ze op kamers in Amsterdam en werd ze een echte student (p.43). Dan word ze verlieft en verhuisd ze samen met haar vriend Guido naar een groot vrijstaand huis buiten de stad (p.80). Guido was bezig met een groot project van hulpverleners bezig en Sabine werkte ook als hulpverlener.

Wat zijn de opvallendste karaktereigenschappen?

Ik vind dat Sabine heel behulpzaam is. Ze wil iedereen altijd met veel liefde helpen. Ze helpt moeder met het opmaken van de bedden (p.26). Maar ook met het uitpakken van de boodschappen. Ze wil haar vader ook altijd helpen op de tuin, ook al is ze nog zo jong(p.23)

Sabine kan wel een beetje een aansteller zijn. Ze huilt heel snel en om de kleinste dingetjes. Ze loopt bijvoorbeeld in het bos met haar opa en er valt een eikeltje op haar hoofd, ze moet meteen huilen (p. 33) Marga haar zus pakt het laatste broodje jam die Sabine graag had gewild, ze begint heel hard te huilen (p. 21)

Wat zijn haar belangrijkste normen en waarden?

Sabine en haar familie is gelovig. Zij bidden dan ook altijd voor en na het eten (p. 59)

Sabine vind mensen helpen heel belangrijk en is zelf dan ook erg behulpzaam. Ze deed zeker geen dingen die niet mochten en ze hield zich altijd netjes aan de regels thuis.

Welke belangrijkste relaties zijn er?

De belangrijkste relatie in dit boek is de relatie tussen Guido en Sabine. Dit is een liefdes relatie. Ook de relatie tussen Sabine en Marga is belangrijk. Dit is een relatie tussen twee zussen. Ook al hadden ze vroeger veel haat aan elkaar. Later veranderde dit in liefde. Er is ook een goede relatie tussen Sabine en haar vriendinnetje Anja in haar vroegere jaren in het boek.

Welke rol vervult zij en waarom?

Sabine is in dit boek de hoofdpersonage omdat Sabine het belangrijkste figuur is in het boek. Het boek draait om Sabine die een psychisch probleem heeft na haar abortus.

Belangrijke gebeurtenis, belangrijkste gedachten en de gevoelens.

De belangrijkste gebeurtenis in het boek die Sabine meemaakt is dat ze zwanger raakte en een abortus onderging. De zwangerschap was ongewenst, dat wisten Guido en Sabine allebei. Haar gedachten over de zwangerschap verschillen met die van haar man. Ze vond dat het hun kindje was en dat ze het maar moest laten komen. Ze twijfelde wel wat en doet er verder erg nuchter over (p.109) Guido haalde haar toch over tot abortus. Ze was namelijk al dertig en het had een mongooltje kunnen zijn. Hij vond dat ze met z’n twee al gelukkig waren en daar gaf Sabine hem gelijk in (p.110) Zelf had Guido het toch te druk met zijn werk. Sabine vind dat je er helemaal moet zijn voor een kind. Zij denkt dat ze er niet helemaal is (p.150) Uiteindelijk ondergaat Sabine een abortus. Na de abortus komen er heel veel nare gedachtes en gevoelens opzetten. Ze word zachtjes aan gek in haar hoofd. Eerst krijgt ze veel stress nadat ze een bobbeltje onder haar kin in haar hals voelt. Ze denkt direct aan kanker en gaat er vanuit dat ze doodgaat (p.150). Niemand gelooft haar en dat maakt haar nog depressiever. Haar vriendin moet op Sabine komen oppassen, ze durft niet meer alleen thuis te zijn(p.148). Ze verbeeld zich ook veel dingen. Ze verteld haar vriendin dat ze ’s nachts erg bang is. Ze denkt dat er iets door het sleutelgat kruipt en heel het huis door gaat om haar te vermoorden (p.151). Ze doet heel hysterisch, ze word snel boos, ze scheld Guido uit en is heel erg in de war. Ze doet heel minderwaardig over haarzelf en ze vond dat ze nooit geboren had moeten worden (p.158).

Centrale thema

Het centrale thema van het boek is angst. Sabine heeft altijd het gevoel dat ze het niet kan. Dat is in de flashbacks van het boek al te zien. Dan gaat het bijvoorbeeld om haar zwemles. Ze durft niet van de hoge duikplank af te springen, ze denkt dat ze het niet kan (p.16) Voor haar verjaardag maakt haar moeder een jurk. Moeder tekent de patronen op papier wanneer Sabine er naar staat te kijken. Sabine is als de dood dat haar nieuwe jurk van papier wordt (p.14) Het gaat bijvoorbeeld ook niet zo goed met de handel van haar vader. Sabine denkt dat hij iets ergs heeft gedaan en is bang dat haar vader naar de gevangenis moet (p.24/25). Ook als Sabine volwassen is geworden heeft ze nog steeds veel angst. Ze is aangenomen voor een baan en bedenkt dat ze haar naam tijdens het sollicitatie gesprek geen een keer hebben gezegd. Ze is bang dat ze haar hebben verwisseld met een andere sollicitant (p. 95) Ook na haar abortus worden haar angsten nog veel erger. Ze denkt dat ze kanker heeft en is heel erg bang om dood te gaan (p.146). Ze haalt van alles is haar hoofd wat er niet is en word er heel erg bang van. Ze is bang om alleen achtergelaten te worden thuis. De angsten worden na haar abortus alleen nog maar heviger.

Antwoord op hoofdvraag en deelvragen

De hoofdvraag is: zijn er psychische gevolgen nadat een vrouw een abortus heeft gepleegd?

Uit het boek blijkt dat er zeker psychische gevolgen zijn nadat een vrouw een abortus heeft laten plegen. De vrouw raakt ongewenst zwanger. Ze maakt samen de beslissing met haar man om een abortus te doen. Sabine doet hier heel nuchter over, alsof het niet over iets belangrijks gaat(p.109). Het lijkt een makkelijke beslissing maar dat is het totaal niet. Nadat Sabine de abortus heeft gepleegd komen er allerlei rare gevoelens opzetten. Sabine word zachtjes aan gek in haar hoofd. Het gaat helemaal niet goed met haar en ze beland op een psychische afdeling(p.163).

Deelvraag 1: Om welke redenen komt de vrouw en de man tot conclusie op abortus?

Ten eerste weten Guido en Sabine allebei dat het een ongewenste zwangerschap is. Het stond niet geplant en het kwam heel onverwachts. Sabine deed er heel nuchter over en vond dat het maar kindje maar moest komen en dat het een kans mocht hebben (p.109). Ook al twijfelde ze een beetje maar ze vond dat het hun kindje was. Guido haalde Sabine toch over om een abortus te laten plegen. Hij vond dat ze met z’n twee toch al gelukkig waren. Ze was namelijk al 30 jaar en daardoor kan het kindje een mongooltje worden (p.110). Guido had het ook zelf druk met zijn werk en zou helemaal geen tijd hebben voor het kindje. Sabine gaf hem toch gelijk en zou zelf ook niet heel de dag voor het kindje kunnen zorgen.

Deelvraag 2: Welke gevolgen kunnen er optreden na het plegen van een abortus?

Er kunnen heel veel gevolgen optreden na het plegen van een abortus. In het boek word Sabine een beetje gek in haar hoofd. Ten eerste voelt ze een bobbeltje net onder haar kin zitten. Ze denkt direct en kanker en gaat er vanuit dat ze dood gaat(p.146). Niemand gelooft haar en ze word depressief. Ze gaat naar de dokter en de dokter verteld haar dat het geen kanker is. Het is teer weefsel maar Sabine gelooft het niet (p.154). Ze verteld dat iedereen afscheid van haar moet nemen maar niemand neemt haar serieus (p.164). Ze raakt in de war en word heel snel boos. ’s Nachts maakt Sabine haar man Guido wakker en scheld ze hem helemaal verrot. ’s Ochtends als Guido de deur uitgaat om te werken hangt Sabine aan zijn broek, ze wil niet alleen achtergelaten worden thuis (p.156). Ze durft niet meer alleen te zijn. Daarom komt haar beste vriendin oppassen (p.148). Ze denkt nog steeds dat ze dood gaat en weet zeker dat Guido haar niet zal missen. Ze denkt dat Guido toch niks aan haar heeft en dat hij er wel weer overheen komt (p.156) Ze vind dat Guido toch al niks aan der heeft. Ze doet heel minderwaardig over haar zelf en vind dat ze nooit geboren had moeten worden (p.158). Uiteindelijk beland ze op een psychische afdeling.

Laaglandaspecten

Vertelsituatie

Het boek heeft een ik-vertelsituatie. Je ziet het verhaal door de ogen van Sabine (hoofdpersoon). Als lezer kun je ook niet meer zien dan de ik-figuur. Je komt de gedachtes en gevoelens van Sabine te weten en je kunt goed met haar meeleven.

Tijd

Het verhaal word niet chronologisch verteld. aan het begin van het verhaal krijg je eerst een kort hoofdstukje met de beschrijving van het ondertekenen van de abortus dat pas halverwege het verhaal plaats vind. Dit is een vooruitwijzing. Er zijn dan ook veel flashbacks in het boek te vinden over Sabine toen ze nog klein was. Hoe ze thuis woonde en hoe daar de situatie was. Verder gaat het boek over het heden hoe Sabine aan haar opleiding begint en hoe ze Guido ontmoet en ermee samen gaat wonen.

Er zitten ook tijdsprongen in het verhaal. Er worden stukken tijd overgeslagen. Er word bijvoorbeeld niet verteld hoe haar abortus verliep.

De vertelde tijd is ongeveer 25 jaar. Dat is gerekend vanaf het moment dat Sabine nog een kind was.

De verteltijd is 247 bladzijdes.

Ruimte

Het boek speelt zich in veel verschillende plaatsen af. In de flashbacks wanneer Sabine nog een klein meisje was woonde ze nog bij haar ouders en zus. Het was een groot huis in een dorpje. Sabine was vaak te vinden tussen de kassen bij haar vader. Daar ging ze altijd spelen met haar pop. Later wanneer zo ongeveer 18 jaar was ging ze uit huis. Ze ging op kamers in Amsterdam en aan een opleiding begingen. Ze werd nu een echte student. Haar kamer was heel erg klein en ze zat hoog in een flatje. Al gauw ontmoete ze Guido waar ze stapel verliefd op word. Na een paar jaar verhuisde ze samen met Guido naar een groot vrijstaand huis in een groeigemeente buiten de stad. En tenslotte wanneer Sabine in een psychose raakt, beland ze op een psychische afdeling.

Werkelijkheid

De gebeurtenissen in het boek lijken sterk op de werkelijkheid. Het is een realistisch verhaal. Guido en Sabine zijn samen heel gelukkig en verhuizen in een groot huis. Ze hebben allebei hun eigen werk en het gaat zo zijn gangetje. Je leest over de dagelijkse dingen en daarom lijkt het boek sterk op de werkelijkheid. Later in het boek raakt Sabine ongewenst zwanger. Uiteindelijk kiezen ze voor een abortus. Deze dingen gebeuren en het zou jou ook zomaar kunnen overkomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achter glas door Frederieke Hijink"