Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Leesverslag 2 HV

Motivatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik heel veel mensen ken die dit boek hebben gelezen. En ik hoorde alleen maar positieve dingen over het boek. Hierdoor werd ik nieuwsgierig en besloot zelf ook dit boek te lezen voor mijn leesverslag. Het gaat over voetbal, vandaar dat ik dit boek ook gekozen heb. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb. Ik heb er namelijk veel van geleerd.


Inhoud
Het boek gaat over Rahmane Zengo. Hij woont met zijn ouders en zijn zusje Naneh in een dorpje van Afrika. Ze zijn arm en hebben weinig geld. Rahmane helpt zijn vader altijd op het land. En verder voetbalt hij met zijn vrienden en zijn trainer Meneer Baouri. Ze hebben geen echte bal en spelen op hun blote voeten op een stoffig veldje.

Op een dag komen er mensen van een voetbalploeg uit de stad kijken. Vanaf die dag doet hij er alles aan om profvoetballer te worden en hij wordt uiteindelijk geselecteerd. Hij krijgt dus de mogelijkheid om zijn familie geld te geven zodat er geen armoede meer is. Samen met Henri en Tigani moet hij naar de stad.
Hij komt in de stad in een hele andere wereld terecht. Ze hebben er douches met stromend water, echt gras, doeltjes, leren ballen en echte voetbalschoenen. Hij mist zijn vertrouwde en veilige dorp wel, maar hij wil niets liever dan voetballen dus hij zal er alles aan doen om profvoetballer te worden. Hij speelt goed en de trainer wil hem graag behouden. Met Tigani gaat het iets minder goed. Tigani denkt namelijk alleen maar aan geld, maar dat krijg je nou nog niet. Dus probeert hij het op een andere manier. Een manier die verboden is en waar de leiding al voor heeft gewaarschuwd. Als de leiding het te weten komt wordt hij onmiddellijk weggestuurd naar zijn dorp. Nu staat Rahmane er alleen voor, maar hij heeft nog een vriend die hij heeft leren kennen genaamd Brûle. Maar Brûle krijgt een hele erge blessure en kan waarschijnlijk nooit meer voetballen. Dus nu stond Rahmane er weer helemaal alleen voor.
Bij een toernooi waar Rahmane met zijn voetbalploeg aan mee doet, komen er scouts uit Nederland kijken. Rahmane speelt erg goed en mag naar Nederland voor een stage van 4 weken samen met zijn vriend Baptiste. Hij leert Rahmane hoe hij vrije trappen moet nemen en hoe hij zijn schot moet gebruiken. De stage in Nederland vindt hij helemaal geweldig, want dit is de kans van zijn leven! Als hij in Nederland aan komt moet hij naar zijn pleegouders om daar 4 weken door te brengen. Ze zijn erg aardig en gastvrij en doen er alles aan om het Rahmane naar zijn zin te maken. Hij voelt zich er heel erg thuis en leert veel Nederlandse woorden. Zijn stage verloopt ook goed en hij mag voor 1 week naar zijn dorp in Afrika. Daarna krijgt hij te horen of hij bij de club in Nederland mag komen spelen.
Als hij terugkeert in zijn dorp Afrika is hij groter, sterker en verstandiger geworden. Zijn ouders hebben hem heel erg gemist en zijn blij dat hij thuis is. Maar als hij door het dorp heen loopt vraagt iedereen alleen of hij al geld heeft verdiend. Dat vind Rahmane helemaal niet leuk en vraagt zich af waarom mensen niet vragen hoe het met hem gaat. Hij vindt het wel fijn om thuis te zijn, maar het is jammer dat er niemand om Rahmane zelf geeft. Gelukkig zijn er wel een paar mensen trots op Rahmane en dat is zijn oude coach en natuurlijk zijn ouders.

Hoofdpersoon

Rahmane Zengo: Rahmane Zengo is de hoofdpersoon van dit boek. Het is een aardige jongen en doet nooit stom tegen andere kinderen. Het is absoluut geen macho. Als ik eerlijk moet zijn is hij veel beschaafder en beter opgevoed dan wij. Hij doet echt alles wat zijn ouders zeggen. Hij weet niet precies hoe oud hij is. Hij woont in Afrika en daar weten ze nooit precies op welke datum het kind is geboren. Maar Rahmane is een hele goede voetballer en wil via verschillende voetbal-jeugdopleidingen profvoetballer worden. Daar heb je wel een leeftijd voor nodig, dus wordt hij geschat als een 14-jarige.

 


Bijpersonen

Tigani: Rahmane’s beste vriend, maar hij red het niet bij zijn voetbalclub in de stad en wordt teruggestuurd naar het dorp.

Meneer Baouri: de voetbaltrainer van Rahmane in zijn dorp waar hij geboren is. Hij heeft zijn voetbalkunsten dus ook aan meneer Baouri te danken. En dankzij meneer Baouri zin er scouts naar zijn dorp gekomen om Rahmane te scouten.
Naneh: het zusje van Rahmane. Zij is in het begin van het boek vaak heel erg ziek en heeft al 3 keer Malaria gehad. Maar uiteindelijk heeft de vader van Rahmane gezorgd voor medicijnen. Ze is ongeveer 3 jaar.
Rahmane’s ouders: Zij wonen samen met Rahmane en Naneh in een klein dorpje van Afrika. Ze hebben niet veel geld. De vader werkt op rijstvelden en de moeder zorgt voor het eten en de kinderen.
Meneer Zangou: Een scout van een voetbalploeg in de stad. Hij is degene die Rahmane, Tigani en Henri selecteert.
Baptiste: wordt ook wel “olifantje” genoemd door zijn grote flaporen. Hij is ook een hele goede vriend van Rahmane geworden bij zijn voetbalploeg in de Stad. Hij is alleen wat ouder dan Rahmane en speelt hoger. Hij heeft veel verstand van voetbal en is een soort coach voor Rahmane.
Brûle: is ook een hele goede vriend geworden van Rahmane. Met hem doet hij bijna alles samen bij zijn voetbalploeg in de stad.
Ria en Gert: De Nederlandse pleegouders van Rahmane. Hij kwam daar doordat hij stage moest lopen bij een voetbalclub in Nederland. Ze zijn superaardig voor Rahmane en doen er alles aan om het naar zijn zin te maken.

Opbouw

• uit hoeveel hoofdstukken bestaat het boek?

Het boek bestaat uit 25 hoofdstukken.
• is het verhaal verteld in de ik-vorm of is er een hij/zij-verteller aan het woord?
Er is een hij/zij verteller aan het woord. Hij/zij vertelt heel het verhaal.

• is het verhaal verteld in een chronologische volgorde of kijk je wel eens terug naar iets dat een tijd geleden al gebeurd is? Geef daar dan een voorbeeld bij
.
In het boek wordt vooral terug gekeken naar dingen die gebeurd zijn. Bijvoorbeeld: Rahmane denkt terug aan waarom Tigani zoiets stoms had gedaan. Daardoor is Rahmane ook uit zijn spel gehaald en speelt hij niet meer zo goed als met Tigani.

• Past de sfeer in het boek bij de gebeurtenissen? (zie blz. 120
)
De sfeer past er goed bij, want bij elke gebeurtenis kun je duidelijk een bepaalde sfeer erbij denken. En er wordt ook bij gezegd wat voor weer het is en of ze blij zijn of minder blij. Dus de sfeer past bij elke gebeurtenis er goed bij.
• Is er sprake van een gesloten of een open einde?
Er is een open einde, want ik weet nou niet of Rahmane wel bij de Nederlandse voetbalclub mag spelen of wel.

Mening
Vertel in vijf tot tien regels hoe je het boek vond.
• Ik vind het boek heel erg mooi en spannend, want er zitten heel veel spannende avonturen in. Ik vind het ook leuk om te lezen over dingen waar ik nog niks van weet en dat is hier ook, want het gaat over het voetbal in Afrika en ik weet alleen maar iets over het voetbal in Europa. Het is dus ook leerzaam, want je leert iets over de leefomgeving en de cultuur van Afrika. De meeste mensen hebben niet veel geld. Het is altijd heet. En ze kunnen niet lezen en schrijven, vandaar dat ze de datum van hun geboren kind ook niet weten. Ik ben erg blij dat ik dit boek heb gelezen en ik denk dat het een van de mooiste boeken is die ik tot nu toe heb gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

erg goed hoor!

9 jaar geleden

A.

A.

Top.

8 jaar geleden

A.

A.

erg goed

7 jaar geleden

P.

P.

SUPER

6 jaar geleden

J.

J.

Prima

4 jaar geleden