Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

1953 door Rik Launspach

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover 1953
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1672 woorden
  • 5 januari 2014
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
30 keer beoordeeld

Boekcover 1953
Shadow
1953 door Rik Launspach
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

-1953-

1 Titelbeschrijving.

 

 

  1. Auteur, titel, plaats, uitgever, jaar van uitgave:

Rik Launspach, 1953 De storm, Amsterdam, Uitgeverij de bezige bij, 2009.

  1. Genre:

Dit boek valt onder het genre fantasieverhaal. De watersnoodramp is echt gebeurd maar het verhaal dat zich in deze gebeurtenis afspeelt is verzonnen. Geen van deze personages heeft echt bestaan en er is ook geen teken dat dit verhaal waargebeurd is. Het boek valt ook onder het genre avonturenverhaal. Dit is omdat de hoofdpersonen tegen de storm van 1953 strijden. Ze moeten vechten voor hun leven! Dat maakt dit verhaal ook avontuurlijk.

 

 

  1. Gegevens over de schrijfer.

 

 

  1. Is de schrijver van nederlandse afkomst. Zo nee, waar komt hij vandaan?

Schrijver, acteur en regisseur Rik Launspach werd geboren op 19 Juli 1958, te Arnhem. Zijn volledige naam is Johannes Rik Launspach.Hij wou van jongs af aan al acteur worden. Na vier keer te zijn afgewezen op de theaterschool studeerde hijin 1985 af aan de toneelschool in Amsterdam. Daarna brak hij door als acteur. Rik was vaak te zien op de nederlandse televisie en speelde in veel films. Hij won zelfs een gouden kalf voor de film Oeroeg. Daarna begon hij romans te schrijven, en met succes!

  1. Noem een aantal titels van boeken die hij nog meer heeft geschreven.

Naast 1953 heeft Rik nog een boek geschreven. Dit boek heet Man Meisje Dood.Dit boek werd uitgegeven in het jaar 2011, en wordt door veel mensen niet zo goed als 1953 beschouwd, maar het blijft een heel goed boek!

  1. Wat zijn de onderwerpen van de geschreven boeken?

-Het boek 1953 heeft maar één onderwerp. Dit onderwerp is De Watersnoodramp. De titel zegt het al. Het hele boek speelt zich af in Zeeland, waar deze ramp plaats vond. Zelfs als een fragment uit de tekst niet over Zeeland gaat wordt het direct gekoppeld aan deze ramp. Het probleem in dit boek is veroorzaakt door de ramp. Zonder de ramp, zou dit boek niet geschreven kunnen worden. Dat maak De Watersnoodramp het overduidelijke onderwerp.

 

-Man meisje dood is een duizelingwekkende roman over een grote liefde, een geniaal computerprogramma en de oeroude strijd tussen Oost en West. Hieruit kun je natuurlijk al opmaken dat één van de onderwerpen oorlog is. De strijd tussen Oost en West geeft dat heel duidelijk aan. Ook een onderwerp uit dit boek is liefde, omdat het verhaal in feite gaat over een grote liefde.

 

 

 

3.Gebeurtenissen

 

Het boek gaat over een meisje dat Julia heet. Ze is net bevallen van haar zoontje Ernst als het verschrikkelijk mis gaat. De dijken waren gebroken en al het water stormde richting de boerderij waar Julia en haar familie woonden. Haar hele familie was verdronken, behalve Julia zelf en haar zoontje. Ze stopte hem in een waterdichte koffer met een blauwe ruitjesdeken in de hoop dat ze hem later terug zou vinden. De volgende ochtend had Julia Ernst nog niet gevonden en ze bleef zoeken in de hoop dat ze hem zou vinden. Een reddingswerker genaamd Rutus, zag haar aan als een meisje dat bijna verdronk en nam haar mee naar het vasteland. Rutus had haar verdoofd omdat ze niet mee wou. Rutus had geen idee waarom ze in het rampgebied wou blijven. Toen ze bijkwam en gekalmeerd was vertelde ze het verhaal aan Rutus. Hij besefte dat hij een moeder bij haar verloren zoon had weggehaald. Samen met Julia maakte hij een verschrikkelijk zware tocht door Zeeland in de hoop Ernst te vinden. Steeds meer begonnen ze elkaar te vertrouwen. Na dagenlang zoeken en veel leven op dood situaties te hebben meegemaakt gaven ze het op, Ernst was dood. Een paar keer meende Julia het gehuil van Ernst te hebben gehoord in het plaatselijke hotel. Maar het was maar een verbeelding. Een jaar na de ramp keek Julia terug in de kranten. Ze zag haarzelf oververmoeid en vol met wonden op een foto staan. Wat achter haar stond kon ze niet geloven. Regina (de zus van haar overleden vriendin) had een baby in haar hand, met een blauwe ruitjesdeken om zich heen. Ze herkende Ernst meteen. Ze was toch niet gek, ze had haar baby echt horen huilen in het hotel! Na jarenlang zoeken naar Regina gaf ze het op. Ze bleek naar Maleisië verhuisd te zijn met haar man. Ze gaf het jarenlang zoeken op. Ze herbouwde de boerderij, vergat alles wat ze had meegemaakt. Vergat alle personen die ze ooit had gekend, aangezien de meeste het slachtoffer waren geworden van het water. Ze kreeg ruzie met Rutus en besloot hem ook te vergeten. Er was maar één ding dat ze nooit kon vergeten. Dat was Ernst.

                                                   

 

Rik Launspach besteedt in dit boek veel tijd aan het beschrijven van de ruimte. Hij beschrijft alles heel gedetailleerd. Zelfs met het klimaat doet hij dat. Dit verhoogt de spanning van het boek heel erg omdat je weet wat je je erbij moet voorstellen. Deze goede beschrijvingen van ruimte maken ook heel veel duidelijk over de personages. Hij beschrijft de personages tot in het verste detail. Dat maakt de ruimtebeschrijving zo goed. Neem een voorbeeld aan de eerste zin van bladzijde 15. Je zult merken dat je bij deze zin al direct een spanning voelt.

‘’Het was April, maar de wind die uit het Noordwesten kwam was nogsteeds bitterkoud, trok schuimstrepen over grijze golven onder een grauwe lucht.’’

Hierbij krijg je al meteen een dreigend gevoel. Zo doet Rik Launspach dat bij elke ruimte in de tekst. Nog een voorbeeld hiervan staat ook op bladzijde 15:

‘’Ze draaide haar rug naar de wind. Beneden lag de kleine hoeve van haar ouders tussen de  vruchtbomen. Het voorhuis met de twee olmen ervoor, het lange rechte stuk met de kleine raampjes van de stal, en rechts de grote schuur waar ze ooit als klein meisje de wanden groen had geschilderd. Inmiddels was ze bijna achttien. De groene verf was grotendeels verdwenen en alleen onder de dakrand kon je nog zien hoe het eruit had gezien.’’

 

 

5.Tijd

 

A.Waar begint het verhaal en hoe loopt het verhaal af?

Het verhaal begint bij een normale boerderij in Zeeland (1952), Julia staat hier te kijken naar de boerderij. Het verhaal eindigd in een trein waar Joost van der Ven (1971) Een bijpersoon in het verhaal die De Watersnoodramp al jaren van te voren had zien aankomen ) sterft met een raport in zijn hand over dat het deltaplan niet veilig zou zijn. Hierdoor wordt dus op het eind van het boek nog een klifhanger gecreërd.

B. Is het verhaal chronologisch verteld?

Het boek 1953 is zeker in chronologische volgorde verteld. Het verhaal gaat van de ramp tot het punt dat Joost van der Ven sterft. Elk moment kwam na het andere moment in chronologischee volgorde.

C. Komen er flashbacks (terugblikken) voor?

Ja, er komen verschillende flashbacks en terugblikken in dit verhaal voor. Een voorbeeld hiervan is het moment dat Julia terugdenkt aan haar verloren baby Ernst. Deze flashback duurt vrij lang en wordt net als het gewone verhaal erg gedetailleerd beschreven. Je merkt ook dat deze flashback echt in de gedachte van de persoon afspelen omdat hij/zij soms word wakkergeschud en weer in de normale tijd zit.

D. Is er sprake van tijdvertraging?

Nee, in dit boek is geen sprake van tijdvertraging. De meeste gebeurtenissen duren juist korter dan in het echt. Neem een voorbeeld aan De Watersnoodramp. Het water was in één keer bij de dijk, terwijl er in het echt al dagen van te voren het water hoger was gaan staan. Er wordt overduidelijk geen tijdvertraging gebruikt in dit boek.

E. Is er sprake van een tijdverdichting?

Nee, er is geen tijdverdichting in dit boek. Het verhaal is in continue geschreven en dus komt er geen tijdverdichting voor! Er zijn geen stukken tijd weggelaten.

F. Is er sprake van tijdsprongen?

Ja, er worden een aantal tijdsprongen gemaakt in dit verhaal. Een voorbeeld hiervan is het moment dat Julia geevacueerd wordt. Na deze evacuatie speelt het verhaal zich opeens een jaar later af. Dit gebeurde in het einde van het verhaal.

6.Perspectief

In het boek 1953 is er continu sprake van een meervoudig perspectief. Het ene moment lees je wat Julia denkt, en het andere moment lees je weer wat Rutus denkt. Er is dus sprake van perspectiefwisseling.  Door deze perspectiefwisseling wordt het verhaal veel boeiender omdat je een beeld van de ramp krijgt van verschillende mensen. Verschillende mensen denken terug aan (dezelfde) gebeurtenissen op verschillende manieren. Dit maakt het verhaal veel boeiender. Ook word duidelijk hoe mensen echt over elkaar denken. Dat is heel interessant.

 

7.Beoordeling

 

Het boek 1953 was een waar genoegen om te lezen. Het boek is overzichtelijk en in chronologische volgorde geschreven. Dat vind ik erg prettig.Het is soms verwarrend als je van vroeger naar het heden gaat. Daar heb je met dit boek geen last van. Het boek wordt ook spannend gemaakt doordat het zich afspeelt in Zeeland ten tijde van De Watersnoodramp. Dit verhaal had niet zonder een ramp gekunt, maar de schrijver heeft er bewust voor gekozen om een waargebeurde ramp te kiezen. Het feit dat de schrijver deze keuze heeft gemaakt is in mijn ogen een hele goede keuze geweest omdat je echt gaat meeleven met de echte slachtoffers. Je beseft dat de verhaallijn niet echt is gebeurd maar dat alles eromheen wel echt is gebeurd. Dit is één van de zeldzame boeken die je gelezen moet hebben. Het boek 1953 is naar mijn mening een aanrader omdat het boek overzichtelijk is geschreven, in chronologische volgorde, en dat de ramp om het verhaal heen echt is gebeurd. Dat grijpt je aan! Kortom, Dit boek moet je gelezen hebben!

 

REACTIES

S.

S.

heel veel typefouten

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "1953 door Rik Launspach"