Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

1953 door Rik Launspach

Beoordeling 2.9
Foto van een scholier
Boekcover 1953
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 469 woorden
  • 20 april 2011
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 2.9
15 keer beoordeeld

Boekcover 1953
Shadow
1953 door Rik Launspach
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens

1. Titel: 1953 De stormAuteur: Rik Launspach

Jaar van uitgave: 2009

Aantal pagina’s: 476

Omslag: de verwoesting van het water en verdriet van 2 mensen.

Indeling: er zijn 4 hoofdstukken in het boek met titel.

2. Rik Launspach is geboren op 19 juli 1958 in Arnhem. In 1985 studeerde hij af aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna heeft hij in veel theaterstukken gespeeld en is veel op tv geweest.

Rik Launspach heeft voor zijn boek 1953 de Zeeuwse boekenprijs gewonnen.

Zijn debuutroman 1953 is verfilmd door Ben Sombogaart.

3. De achttienjarige Julia woont samen met haar ouders en oudere zus Bekka op een boerderij in Oostennabije in Zeeland. Omdat ze zich steeds minder begrepen voelt door hen, zoekt ze troost en steun bij de eigenaresse van het hotel in het nabijgelegen dorp waar ze een bijbaantje heeft. Ze raakt steeds verder verwijderd van haar familie en trekt meer en meer toe naar haar grote liefde Diewer, waarmee ze in het geheim een relatie heeft. Julia raakt zwanger van Diewer. Diewer kan dit niet aan en besluit te vluchten.

Als ze terugkomt bij haar ouders om Ernst te laten zien is het enorm slecht weer. Haar ouders weigeren vinden dat Julia met haar zoontje in de schuur moet overnachten. Die nacht breken de dijken door en stroomt het water het dorp binnen. Alles komt onder water te staan. Net op tijd weten Julia en Bekka de zolder van de schuur te bereiken. Julia heeft Ernst in een koffer bewaard zodat hij droog en warm blijft. Na een paar uur slaap wordt Julia wakker en blijkt de koffer waarin Ernst lag te slapen, leeg te zijn. Ze begint samen met Rutus een zoektocht naar Ernst maar ze kunnen hem niet vinden. Ze komt er achter dat Ernst nog leeft maar ze weet niet waar hij is.

4. A. In het boek worden vooral lange zinnen gebruikt met moeilijke woorden en daardoor wordt het wel moeilijker om te lezen. Citaat: Rutus stuurde de Buick met honderdtwintig kilometer per uur over de uitgestorven tweebaansweg, voelde de winddruk op zijn trommelvlies.

B. Het verhaal speelt zich af in 1953 omdat toen de watersnoodramp was. Het verhaal is chronologisch met flashbacks. Het verhaal wordt niet continu verteld

C. Het verhaal speelt zich vooral buiten af omdat ze op zoek gaan naar de baby buiten. Het is daar een zeeklimaat en het regent er vaak en het is koud. De gevoelens lopen parallel.

D. De verteller is een afwezige verteller. Hij volgt de personen maar speelt zelf niet mee in het verhaal. Het perspectief ligt bij Julia en Rutus.

5. Ik vond het verhaal spannend omdat je niet wist of ze de baby weer terug zouden vinden en wat er ging gebeuren. Ik vond de personen levensecht. Het boek was wel moeilijk geschreven met moeilijke woorden. Ik zou het boek zeker aanbevelen aan iemand anders omdat het een heel interessant boek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "1953 door Rik Launspach"