Grote boekbespreking:
Verwachtingen bij de titel:
Als ik de titel van het boek lees en naar de voorkant kijk, denk ik dat het boek gaat over een jongen van 17 jaar oud. Hij is weggelopen van zijn ouders omdat hij ruzie met hen heeft omdat hij niet met zijn vrienden mag omgaan. Ze zijn niet goed voor hem. Als hij op straat belandt, verpest hij zijn leven met drugs en alcohol. Zijn ouders proberen hem te helpen maar hij duwt zich alsmaar dieper de put in. Op het einde komt alles toch goed. Hij helpt zichzelf door naar een clubje te gaan die mensen helpen met drankproblemen. Hij gaat terug bij zijn ouders wonen en begint een nieuw leven. Het zou ook kunnen dat een man 17 keer wordt bedrogen. Dat hij ziek word van zijn eigen lijden en dat hij zich dood drinkt met alcohol. Ik denk dat het geen positief verhaal zal zijn omdat er drank en sigaretten op de voorpagina staan. Het verhaal zal zeker gaan over een jongen of een man. De titel “17” betekent volgens mij hoe oud iemand is of dat iemand 17 keer iets is overkomen. Het boek spreekt mij wel aan omdat de titel naar zoveel verschillende verhalen kan leiden. Ik ben heel nieuwsgierig waarover het boek gaat.
Korte inhoud:
Het boek gaat over Jonatan, een jongen van 17 die in een coma ligt. Hij ligt in het Malmö Allmänna Ziekenhuis op de afdeling spoedeisende hulp. Zijn ouders zijn uit elkaar en hij heeft geen contact meer met zijn vader sinds zijn kinderjaren.
Göran, de vader van Jonatan, is de eerste die zijn kamer binnenkomt. Hij begint te vertellen over toen hij zeventien jaar was. Hij wil Jonatan leren kennen. Hij begint na te denken over zijn leven en hij wil zijn verhaal vertellen aan Jonatan. Hij vertelt over hoe hij zijn moeder, Karin, heeft leren kennen, over hoe ze opkwamen voor het milieu, over hun heerlijke tijden op het festival “De Nieuwe Maatschappij” die achteraf toch niet zo mooi bleken te zijn. Hij vertelt over hoe ze uiteen zijn gegaan en hoe hij zijn leven heeft verpest door bij haar weg te gaan. Göran wil en moet zijn verhaal vertellen aan Jonatan nu hij de kans heeft. Nu vormt Karin een gezinnetje met Claes, haar man, Hanna, hun dochter en Jonatan.
Jonatans vriendinnetje, Josefine, is de tweede die Jonatan ziet liggen op het ziekenhuisbed. Zij ziet en hoort Göran tegen zijn zoon praten. Ze vertelt tegen Göran hoe ze Jonatan heeft leren kennen. Ze vertelt niet over hoe Jonatan hier terecht is gekomen. Zij en Jonatan hadden een ruzie maar het is een veel te ingewikkeld verhaal om aan hem te vertellen.
Nadat Karin thuis kwam van een verjaardagsfeest zagen zij en Claes een briefje op de keukentafel liggen van de oppas. “Hij ligt op de afdeling spoedeisende hulp” stond erop. Claes bleef bij de meisjes en Karin ging naar het ziekenhuis. Ze komt binnen en ziet Josefine en Göran liggen naast Jonatan. Göran gaat naar de wachtzaal. Karin vertelt tegen Josefine haar verhaal over hoe Göran haar leven kapot maakte, over hoe dat hij foto’s trok van haar dagelijkse leven en hoe hij haar bang maakte met te tonen hoe goed hij haar kende. Waarom vertelt ze dit tegen een meisje van 17 jaar oud? Zij begrijpt toch niet hoe het is. Nu kent Josefine Karin beter dan niemand anders.
Göran zit nog altijd in de wachtzaal. Hij ziet Claes binnenkomen met Hanna. Claes gaat naar Jonatans kamer en hij laat Hanna wachten in de wachtzaal bij Göran die hij niet herkent. Göran vertelt over Jonatan tegen Hanna. Ze heeft niet door dat het over dezelfde Jonatan gaat als haar broer. Hanna wil naar haar Jonatan en Göran gaat samen met haar hand in hand naar zijn kamer.
Nu zijn ze met z’n allen bij Jonatan. Hanna gaat naar Jonatan en geeft een kus op zijn wang. Op dat moment doet Jonatan zijn ogen open. Hanna had hem gewekt met een kus. Jonatan hoort zijn vader, het eerste wat hij zegt is: Pappa, hallo, pappa ben je er nog? Daarna zegt hij sorry tegen Josefine.
De auteur:
Biografie:
Per Nilsson volgde een opleiding tot leraar muziek en wiskunde en werkte vervolgens als leraar aan een middelbare school. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen: Ola, Mattis, Anna en Carl. Zijn eerste boek verscheen in 1986. Hij schreef het om aan zijn kinderen te vertellen hoe hij vroeger was, alleen heet de hoofdpersoon van dat boek niet Per Nilsson, maar Nils Persson. In de zomer van 1999 gaf hij het lesgeven op om fulltime schrijver te worden. Hij woont in Sölvesborg. Het liefst schrijft Per Nilsson voor jongeren, maar hij heeft ook een aantal kinderboeken geschreven. Een van die kinderboeken is in het Nederlands vertaald. Hij schrijft over belangrijke dingen in het leven van jongeren: liefde, volwassen worden, de dood, vriendschap, de zin van het leven. Zijn boeken hebben een aparte vorm, waarbij het verhaal verteld wordt vanuit een bepaalde structuur. Er wordt heen en weer gesprongen in de tijd en tussen verschillende hoofdpersonen. Ondanks de ongebruikelijke structuur zijn het meeslepende boeken. In veel van zijn boeken komen personen voor met een naam die lijkt op Per Nilsson.
Bibliografie:
1996: Het lied van de raaf (Lemniscaat) 14+
1998: De geur van Melisse (Lemniscaat) 14+
2000: Jij, jij en jij (Lemniscaat) 14+
2001: Anders dan jij (Lemniscaat) 14+
2003: Ik ben op Milena (Sjaloom) 10+
2003: 17 (Lemniscaat) 14+
2006: 15 (Lemniscaat) 13+
2007: Ik ben geen racist (Lemniscaat) 14+
2009: De terugkeer van Melisse (Lemniscaat) 10+
Personages:
Jonatan Persson:Jonatan is een jongen van zeventien jaar oud (p. 240). Hij ligt in het ziekenhuis op de spoedafdeling. Hij stinkt. Hij had wat teveel gedronken en hij had ruzie met zijn vriendinnetje Josefine (p. 129, 130). Hij is de zoon van Göran en Karin. Zijn ouders zijn uit elkaar (p. 142, 143). Hij is anders dan alle andere jongens zegt Josefine. Hij lijkt sprekend op zijn vader. Hij is heel vriendelijk en grappig. Het is een lange jongeman, bijna een meter negentig. Hij is heel slank, niet getraind, niet dik. Hij heeft een paar littekens van puistjes op zijn ene wang. Jonatan heeft een klein beetje baardgroei, het is eigenlijk niet meer dan wat verspreid donshaar (p. 13). Hij ziet er heel erg hulpeloos uit. Zijn ogen zijn dicht (p. 10). Een hele nacht lang ligt hij in het ziekenhuisbed in coma te luisteren naar de verhalen van zijn vader, zijn moeder en Josefine. Op het einde wordt hij wakker en hij is blij zijn vader en zijn familie terug te zien (p. 241).
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden