De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 1024 woorden
  • 19 maart 2021
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
4 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel, auteur, jaar van uitgave, jaar 1e druk, naam en plaats uitgeverij.

De aanslag, Harry Mulisch, jaar van uitgave: 1982, jaar van 1e druk: 1982, naam uitgeverij: De Bezige Bij en de plaats van de uitgeverij: in de van Van Miereveldstraat, Amsterdam.

Beschrijf in eigen woorden een samenvatting van het verloop van de gebeurtenissen tot en met de afloop.

De Aanslag gaat over, Anton Steenwijk. Die met zijn vader, moeder en broer in Haarlem woont. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er vlak voor hun huis een aanslag gepleegd op Fake Ploeg, een NSB-er. Het lijk wordt voor het huis van de familie Steenwijk gelegd. Daardoor denken de duitsers dat de familie Steenwijk de aanslag heeft gepleegd. Anton’s ouders worden opgepakt. Anton wordt in ergens anders heen gebracht. Daarna probeert Anton er zijn hele leven achter te komen waarom het lijk voor hun deur is neergelegd.. De reden dat het lijk bij de familie Steenwijk werd neergelegd, is dat de buren het niet bij de andere buren konden neerleggen. Dat is omdat ze daar joden lieten onderduiken, waardoor er nog maar 1 optie overbleef… 

Is er sprake van een informatieve opening of een opening in de handeling? 

De proloog is informatief, omdat daar informatie wordt gegeven over de straat waarin Anton woonde. Het begint gelijk met het lijk dat voor het huis van de familie Steenwijk wordt gelegd, daarom is de opening zelf in handeling.

Heeft het verhaal een open of gesloten einde?
Het verhaal heeft een gesloten einde, omdat je aan het einde van het verhaal geen onbeantwoorde vragen meer hebt.
Wat is dan precies afgesloten?
Gaandeweg krijgt het verhaal veel open plekken, maar die worden allemaal afgesloten. Zoals waarom het lijk voor het huis werd neergelegd. Daarom heeft het verhaal dus een gesloten einde.

Uiterlijke- en innerlijke kenmerken hoofdfiguur
Het hoofdfiguur in de aanslag is Anton Steenwijk. Anton is een lange, zachte jongen met donker haar en een lichte huid. Verder is Anton een zeer slimme, nieuwsgierige en rustige jongen.
Wie is de belangrijkste bijfiguur?
Er is eigenlijk geen belangrijk bijfiguur. De oorzaak daarvan is dat je bijna niks over hen komt te weten. Het boek gaat vooral over Anton Steenwijk.
Is er een derde figuur die de relatie tussen de hoofdfiguur en bijfiguur beïnvloedt?
In het boek ‘De Aanslag’ is er eigenlijk geen derde figuur. Dat komt, omdat je bijna niks over bijfiguren komt te weten. Waardoor er geen antwoord op deze vraag is.

Wat is het probleem waar het boek over gaat?
In het begin van het verhaal wordt er een aanslag gepleegd in de straat van de familie Steenwijk. Het lijk wordt voor hun huis gelegd. Na die gebeurtenis lees je in het boek dat Anton zijn hele leven bezig is met het achterhalen wie die aanslag gepleegd heeft en waarom het lijk voor hun huis werd neergelegd.
Wat is het thema? Onderbouw met argumenten waarom je dit het thema vindt
Ik vind dat het thema schuld en verantwoordelijkheid is, omdat het er in het boek over gaat wie er nou verantwoordelijk is voor de aanslag op Fake Ploeg. En het is dus ook de schuld van die persoon dat het hele leven van Anton voorgoed veranderd is.
Welke motieven zijn er in het boek?
Er zijn enkele belangrijke motieven: het vergeten van afschuwelijke gebeurtenissen. Het menselijke leven dat door het lot wordt bepaald, de dobbelsteen staat hier symbool voor. De verwoestende werking van het vuur; dit motief komt meerdere keren voor in het verhaal. Er zijn ook tegenstrijdige motieven zoals bijvoorbeeld: liefde-haat, goed-kwaad, schuld-onschuld en licht-duisternis.
Hoe is het tijdsverloop?
Het boek ‘De aanslag’ heeft een chronologische tijdsverloop. Het boek heeft af en toe een flashback.
In welke tijd speelt het boek?
Het boek speelt zich af tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Wat is het vertelperspectief?
Het boek heeft een ik-perspectief. Dat komt omdat het verhaal zich afspeelt in de ogen van Anton.
Verklaar de titel (letterlijk/figuurlijk).
De aanslag gaat letterlijk over een aanslag die gepleegd wordt voor het huis van de familie Steenwijk, maar Anton wordt de rest van zijn leven geconfronteerd met de gevolgen van die gebeurtenis. Het is dus figuurlijk ook een aanslag op zijn leven geweest.
De auteur
Schrijf een korte biografie van de schrijver. Tot welke stroming behoort deze auteur?
De schrijver van het boek ‘De aanslag’ is Harry Mulisch. Hij wordt gerekend tot de stroming van de ‘zestigers’. Hij is geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Harry is de zoon van een Joodse moeder en een Oostenrijks-Hongaarse vader. Mulisch wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij overlijdt op 30 oktober 2010 aan kanker.
Bespreek welke autobiografische elementen de roman volgens jou bevat.
Ik denk dat deze roman twee autobiografische elementen bevat. Het eerste element is dat het verhaal zich voor een groot gedeelte afspeelt in Haarlem. En Haarlem is ook de plaats waar Harry Mulisch geboren is. Dat zou dus een autobiografisch element kunnen zijn. Het tweede mogelijk autobiografisch element is dat zowel het hoofdpersoon uit het boek als Harry twaalf jaar oud is als de oorlog begint.

In welke periode is het verhaal geschreven? Kan je uit het verhaal halen in welke tijd het geschreven is? Leg uit.
De periode waar het boek in is geschreven, is de Tweede Wereldoorlog. Dat kan je erg makkelijk zien, omdat het bijvoorbeeld over de NSB gaat. Wat een groot onderdeel was van de Tweede Wereldoorlog, maar ook het antisemitisme.

Wat vond je van het boek en waarom?
Ik vond het een heel interessant en aangrijpend boek, omdat je door het boek te weten kwam hoe het leven voor mensen in de oorlog was. Maar ook hoe de mensen hun leven na de oorlog weer oppakte. Bijvoorbeeld hoe ze verwerkte wat ze in de oorlog hebben meegemaakt en hoe ze reageerden op mensen die ze na de oorlog weer tegen kwamen die in de oorlog aan ‘de andere kant’ stonden. Dat kan soms natuurlijk heel heftig en aangrijpend zijn. Dankzij dit boek kom je er ook achter wat er met mensen gebeurde als ze een misdaad hadden gepleegd in de oorlog.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Wat vond je van het boek en waarom?
Ik vond het een heel interessant en aangrijpend boek, omdat je door het boek te weten kwam hoe het leven voor mensen in de oorlog was. Maar ook hoe de mensen hun leven na de oorlog weer oppakte. Bijvoorbeeld hoe ze verwerkte wat ze in de oorlog hebben meegemaakt en hoe ze reageerden op mensen die ze na de oorlog weer tegen kwamen die in de oorlog aan ‘de andere kant’ stonden. Dat kan soms natuurlijk heel heftig en aangrijpend zijn. Dankzij dit boek kom je er ook achter wat er met mensen gebeurde als ze een misdaad hadden gepleegd in de oorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"