Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

On the Come up door Angie Thomas

Beoordeling 6
Foto van Finneas
Boekcover On the Come up
Shadow
  • Boekverslag door Finneas
  • 3e klas vmbo | 1414 woorden
  • 5 maart 2021
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6
7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Niet te stoppen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2019
Pagina's
379
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover On the Come up
Shadow

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een underground raplegende is. Maar het is niet makkelijk om door te breken als je als crimineel wordt neergezet op school en de koelkast thuis leeg begint te raken nadat je moeder is ontslagen. A…

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een un…

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een underground raplegende is. Maar het is niet makkelijk om door te breken als je als crimineel wordt neergezet op school en de koelkast thuis leeg begint te raken nadat je moeder is ontslagen. Als Bri de kans krijgt om een rap op te nemen in een echte studio, uit ze daarin al haar frustraties. Het nummer gaat viral, maar niet om de goede reden...

Bri wordt al snel het middelpunt van een controversiële discussie, waarin ze door de media meer wordt neergezet als crimineel dan als een rapper. Maar met een uitzettingsbevel dat thuis op haar familie ligt te wachten, is het voor Brief geen kwestie meer van willen: ze móét het maken. Zelfs als ze daarvoor moet veranderen in de crimineel die ze volgens de media al is. 

On the Come up door Angie Thomas
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

 Titel: Niet te stoppen
Schrijver: Angie Thomas

Jaar van uitgave: 28 maart 2019

Een spannend en gevaarlijk avontuur

De 16 jarige Bri probeert haar droom als Rapper waar te maken in een achterbuurt in Amerika.
Ze rapt zelf geschreven teksten. Met die teksten rapt ze tegen verschillenden rappers. Haar tante is haar manager en helpt haar aan een grote klus. Ze mag een nummer opnemen in een echte studio. Brie is de dochter van een bekende rap legende die is overleden toen ze jong was. Haar moeder werkt bij een comunity church. Dat is een kerk waar mensen zonder werk en huis kunnen blijven om te eten en te werken.
Brie doet het slecht op school. Ze zit in haar examen jaar en haalt slechte cijfer.
Bri heeft een donkere huidskleur en er wordt veel gediscrimineerd. Ze wordt vaak uit de klas gehaald en moet meerderen keren naar de conrector.
Wanneer haar moeder wordt ontslagen komt haar familie hevig in de schulden. Nu moeten ze er alles voor doen om te overleven. Bri doet er alles aan om haar rap carrière opgang te houden, misschien doet ze wel teveel.

Recensie

Ik vond het boek erg leuk om te lezen. Angie Thomas heeft het zo geschreven dat je erg meeleeft in de personages. Mijn favoriete personage was haar tante. Ze was heel positief, zelfs met de schulden die ze hadden en de slechte omstandigheden thuis. Ze was iedereens vriendin en erg jong, ze had over al wel een antwoordt op. De personages waren origineel. De namen waren erg geïnspireerd op verschillende achtergronden van de karakters. De personages werden goed beschreven waardoor je ze tijdens het lezen kon voorstellen in je hoofd. Je voelden met verschillenden personages een connectie. Dat komt denk ik doordat ik ongeveer de zelfde leeftijd heb als de hoofdpersonen. Het plot was verassend en onverwacht. Tijdens het lezen gebeurde er zo veel dat ik het soms dubbel moest lezen. De schrijfstijl van Angie Thomas is erg gericht op jongvolwassenen. Ze let goed op niet te moeilijken worden en de zinnen zijn niet te ingewikkeld. Het is fijn om te lezen op je eigen snelheid. Het verhaal heeft punten waar het je kan raken. Soms leefde je zo mee met het verhaal dat je niet wou stoppen. Sommige stukken waren volgens mijn mening overbodig. Je had dan meer het gevoel alsof ze het verhaal “Moesten” opvullen. Het einde was een beetje te voorspellen, maar nog steeds leuk om te lezen. Het maakte het verhaal kloppend. Ik vond het verhaal leuk, omdat het veel verschillende muziek culturen liet zien. Soms was het een beetje heftig afgebeeld in de achterbuurt.

 Voor andere die het boek willen gaan lezen, je moet wel een beetje houden van leesvoer. Her boek heeft namelijk 389 bladzijdes.

Samenvatting

Brianna Jackson is zestien en woont samen met haar moeder Jay en haar broer Trey in een achterbuurt, genaamd Garden Heights. Ze zit in haar eindexamen jaar, maar wil eigenlijk rapper worden. Haar tante Pooh heeft geregeld dat Bri mag battles in de Ring. Ze wint de battle van een jongen genaamd Milez en wordt meteen de favoriet van het publiek.

Thuis heeft Bri's familie niet veel geld en haar moeder is ook nog eens ontslagen, waardoor ze al helemaal krap bij kas zitten. Bri probeert wat bij te verdienen door snoep te verkopen op school. Tijdens de controle bij de ingang op school, wordt Bri gecontroleerd door de beveiligers genaamd Long en Tate. Ze komen erachter dat Bri illegaal snoep verkoopt. Ze wordt door hen op de grond gesmeten en een tijdje geschorst. Het valt de zwarte leerlingen op dat zij er vaker worden uitgepikt dan de witte scholieren bij de controles op school.

Ondertussen heeft tante Pooh een studio-opname geregeld voor Bri. Ze neemt een nummer op waarin ze ingaat op het incident dat op haar school heeft plaatsgevonden, genaamd 'niet te stoppen. De teksten zijn niet erg beschaafd, maar het lied wordt wel een hit. Bri komt nu alleen wel over als agressief en dat was niet haar bedoeling. Jay mag niks weten van de opname, omdat ze het niet goed zou vinden als Bri dit soort teksten rapt.

De vroegere manager van haar vader Supreme (en vader van Milez, de jongen van wie ze de battle won) wil met Bri in zee gaan en haar manager worden. Eigenlijk was tante Pooh al Bri's manager, maar Pooh verdwijnt soms zonder aankondiging om veel later pas weer terug te keren. Pooh wil nooit zeggen waarom ze verdwijnt, maar dit heeft in ieder geval te maken met het feit dat ze drugs dealt.

De bewakers Long en Tate mogen na het incident met Bri gewoon weer terugkomen op school. De zwarte jongeren zijn het er niet mee eens en beginnen het lied 'niet te stoppen' van Bri te zingen waarin ze afrekent met de beveiligers. Dit loopt alleen helemaal uit de hand en er ontstaat een gevecht. Bri's lied wordt gezien als oorzaak van dit agressieve gedrag en er wordt zelfs een petitie gestart om het lied van het internet te verwijderen. Dit zag Bri niet aankomen, want het was niet haar bedoeling om zo'n controversieel lied te schrijven. Bri reageert met een filmpje waarin ze boos haar vinger opsteekt. Dit wordt haar natuurlijk helemaal niet in dank afgenomen.

Ondertussen weet Bri niet zo goed wat ze met haar goede vriend Malik aanmoet. Hij heeft een vriendin, maar toch vindt ze hem leuk en zoenen ze. De zoen valt alleen een beetje tegen. Als de twee daarna samen op straat lopen worden ze bedreigd met een geweer. Een lid van de Crowns (een van de gangs in Garden Heights) wil de ketting van Bri's vader hebben die ze altijd omheeft. Bri geeft de ketting af, ook al was het de enige financiële buffer die de familie Jackson nog had. Bri besluit dit alles niet aan haar moeder en broer te vertellen, want die zullen vast erg boos worden en dat kunnen ze niet gebruiken nu de koelkast leeg is en de elektriciteit is afgesloten. Ook krijgt ze ruzie met Malik.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ondertussen weet Bri niet zo goed wat ze met haar goede vriend Malik aanmoet. Hij heeft een vriendin, maar toch vindt ze hem leuk en zoenen ze. De zoen valt alleen een beetje tegen. Als de twee daarna samen op straat lopen worden ze bedreigd met een geweer. Een lid van de Crowns (een van de gangs in Garden Heights) wil de ketting van Bri's vader hebben die ze altijd omheeft. Bri geeft de ketting af, ook al was het de enige financiële buffer die de familie Jackson nog had. Bri besluit dit alles niet aan haar moeder en broer te vertellen, want die zullen vast erg boos worden en dat kunnen ze niet gebruiken nu de koelkast leeg is en de elektriciteit is afgesloten. Ook krijgt ze ruzie met Malik.

Op school vindt een avond plaats waarin vragen gesteld mogen worden over de behandeling van zwarte jongeren op het Midtown College. De inspecteur biedt zijn excuses aan voor het voorval. Jay geeft zelfs haar papieren af voor een eventuele baan als zijn secretaresse. Pooh is ondertussen weer terug en Bri heeft haar verteld dat ze met Supreme in zee gaat. Pooh is gelukkig niet boos. Maar dan komt er plots een arrestatieteam aan die leden van de gang de Garden Disciples oppakt, waaronder Pooh die op dat moment drugs op zak heeft. Curtis vangt de bange Bri op en ze beginnen te zoenen.

Bri mag te gast zijn in een bekend radioprogramma van Dj Hype. Tijdens dit interview suggereert hij dat Bri een ghostwriter heeft en dat ze zich neerzet als "ghettochick". Bri wordt boos, maar dat zorgt er alleen maar voor dat de aannames over haar nog meer bevestigd worden. Gelukkig heeft Supreme naar aanleiding van het interview wel een platenbaas geregeld. Dit betekent dat Bri een eigen nummer op mag nemen. Helaas is er al een nummer voor haar geschreven met teksten waar ze eigenlijk niet achterstaat. Toch zingt ze het nummer in.

Nadat Jay en Bri terugkomen van een bezoekje aan Pooh in de gevangenis, hebben ze een goed gesprek over de bedreiging met het geweer en Bri's nummer. Ook wordt Jay gebeld door de schoolinspecteur voor een sollicitatiegesprek. Ook maakt Bri het goed met Malik en zijn ze erbij als Sonny zijn internetvriend ontmoet. Dit blijkt Miles te zijn, de jongen van de battle. Hij zegt dat hij het vervelend vindt dat zijn vader (Supreme) iemand van hem wil maken die hij niet is. Bri begrijpt hem.

Ook de oma van Bri en Jay hebben met elkaar gepraat. Ze kunnen normaliter niet zo goed met elkaar door één deur maar zijn wel met een oplossing gekomen  voor het feit dat de familie Jackson geen geld heeft. Bri, Jay en Trey gaan namelijk tijdelijk bij opa en oma wonen. Jay heeft de baan als secretaresse gekregen, maar moet wel sparen zodat ze de huur kan betalen. Jay gaat ermee akkoord dat Bri nog een keer de Ring ingaat voor een rapbatte. Bri rapt alsof haar leven ervan afhangt en krijgt een aanbod om samen te werken met een grote artiest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "On the Come up door Angie Thomas"