Unbroken door Laura Hillenbrand

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Unbroken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 606 woorden
  • 19 februari 2021
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2014
Pagina's
448
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Unbroken
Shadow
Unbroken door Laura Hillenbrand
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titel: Unbroken

schrijver: Laura Hillenbrand

bladzijden: 448

Uitgeverij: Kosmos

jaar van Uitgave (tweede druk): Februari 2015

(eerste druk): Onder de naam: Zamperini legende in 2012 uitgeverij KokIk heb dit boek gekozen omdat ik het een heel pakkend verhaal vind van de 2de wereld oorlog, en het was de best seller in New York Times (een krant in Amerika zegt welke boeken de beste zijn). Het was heel spannend wanneer Lois Zamperini een vliegtuig crash kreeg. Ook de voorkant van het boek was iets waarom ik het boek koos


Samenvatting

Hoofdpersoon en Ik-verteller is de amerikaan Louis Zamperini. Hij is geboren in een dorpje Olean, New York, als een baby van 11.5 pond met een dos zwart haar dat zo ruw was als een prikkeldraad op 26 januari 1917, en later verhuisden naar het dorpje Torrance, Californië, en hij groeide op als een jonge crimineel.

Als ik mijn leven nog eens moest doen, dan zou ik vroegtijdig zelfmoord plegen”

De beslissende gebeurtenis van zijn jonge jaren vond plaats in 1932 door zijn broer pete, zijn broer deed aan hardlopen en toen heeft hij zijn broertje Louis Zamperini overgehaald om te gaan hardlopen. Eigenlijk had hij een hekel aan hardlopen maar het applaus was bedwelmend. Pete heeft het goed gezien in zijn broer want Louis begint al snel hardloop wedstrijden te winnen en hij beland na de middelbare school zelf in een atletiek team van UCLA. Louis ontwikkelt zich in razend tempo en in 1936 mag hij naar Berlijn voor de Olympische spelen.

Hitler en de Olympische Spelen

Louis wint daar geen medaille, maar de in de slotronde van de 5000 meter loopt hij in zo’n hoog tempo dat Hitler er van onder de indruk is. Hitler nodigt de hardloper dan ook uit en schut hem de hand.

En er komt ook weer een Olympische spelen in 1940 waar hij alles voor over heeft om mee te doen, maar de uitbraak van 1940 hield hem tegen. Louis besluit in het Amerikaanse leger te gaan.

Lijdensweg

maar in mei 1943 gaat het mis Louis Zamperini en zijn bemanning van de B-42 Liberator storten met volle vaart naar beneden in het water alleen hij en 3 andere bemannings leden overleefden de crash, er was ook nog iemand anders die het overleefde maar die verdronk kort na de crash. In totaal overleefde Louis Zamperini 47 dagen op het reddingsvlot met alleen water en wat eten uit blik(en Haai), dat is het langste dat iemand zoveel dagen heeft overleeft heeft op een reddingsvlot. Hij werd dus na 47 dagen opgepikt door de Japanse marine en in een krijgsgevangenenkamp werd gezet.

Zamperini overleefde in de jaren erna ternauwernood de verschrikkingen van de diverse kampen. Hij werd er zwaar mishandeld en gefolterd door de beruchte Japanse officier en oorlogsmisdadiger Mutsuhiro Watanabe, bijgenaamd "The Bird". In augustus 1945 kwam Zamperini vrij. Hij werd bij terugkomst als een held onthaald.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Zamperini overleefde in de jaren erna ternauwernood de verschrikkingen van de diverse kampen. Hij werd er zwaar mishandeld en gefolterd door de beruchte Japanse officier en oorlogsmisdadiger Mutsuhiro Watanabe, bijgenaamd "The Bird". In augustus 1945 kwam Zamperini vrij. Hij werd bij terugkomst als een held onthaald.

Na de oorlog had Zamperini PTSS posttraumatische stressstoornis. Hij ontmoete een vrouw genaamd Cynthia Applewhite wie christen was, hij trouwde snel maar hij zat nog zwaar aan de drank en Cynthia ging terug naar het huis van haar ouders. Later nam ze Zamperini mee naar de kerk en Zamperini kwam tot geloof.

Hij leefde van January 26, 1917 tot July 2, 2014.

Titelverklaring

Dit wil je ook lezen:

Deze titel (unbroken) is gekozen omdat ten eerste hij is zelf Amerikaans (Engels dus) en Louis Zamperini is Unbroken daarom heet het boek Unbroken

Mening

Wat ik van dit boek heb geleerd is dat WWII verschrikkelijk was en dat het bijna onmogelijk was om van de jappekampen te ontsnappen. Het was een heel aangrijpend boek het raakte me dat hij al die tijd niet opgaf, het was ook nog 3 jaar lang op de New York Times bestsellerslijst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.