Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1125 woorden
  • 27 januari 2021
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Titelverklaring

Dit boek heeft deze titel gekregen, omdat Saskia als een klein meisje  droomde  gevangen te zitten in een gouden ei dat door het universum vloog. Alles was  zwart, zelfs geen sterren. Ze zou er altijd moeten zijn en ze zal niet doodgaan.

Dit verwijst naar de eenzaamheid die ze op dat moment in de droom voelde en ook 'opgesloten' was door bepaalde gedachten of gevoelens. In dit boek heeft Rex ook dit gevoel: als Saskia niet bij hem is, voelt hij zich eenzaam en weet hij niet wat hij moet doen. Hij zou liever weten wat er met Saskia is gebeurd. Er wordt in het boek vaak verwezen naar de droom.

Hoofdpersonen

Rex

Rex is een aardig persoon die veel dingen voor anderen doet. Hij wil bijvoorbeeld weten wat er met Saskia is gebeurd en moet dat kopen met de dood. Hij is een doorzetter, het is niet makkelijk om hem iets te vertellen en houdt vol tot hij het einde bereikt.

Saskia

Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie heeft met Rex. Ze is erg ijdel, wil er altijd goed uitzien en regelt graag haar eigen zaken.

Raymond Lemorne

Raymond Lemorne is een 41-jarige Fransman die als scheikundeleraar werkt op een school met middelbare scholieren. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Het is een gewelddadige man met andere gedachten, en hij behandelt deze gedachten apart. Hij denkt niet vaak aan anderen. Hij ziet graag dat anderen pijn hebben, en hij vind het ook niet erg om andere pijn te doen.

Lieneke

Lieneke is een vriendin van Rex nadat Saskia ontvoerd is. Ze hebben het leuk als ze samen zijn, maar verder gebeurt er weinig tussen hen.

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn een stel dat op weg is naar een vakantiehuis op de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al enige tijd beschadigd is, is het noodzakelijk om de kilometerstand met de hand bij te houden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken om te voorkomen dat ergens langs de weg zonder benzine komt te zitten. Hetzelfde gold voor deze reis, en na een tijdje te tellen, vond Saskia het tijd om te tanken. Ze wilde tenslotte niet weer meemaken dat ze alleen langs de weg te staat zonder benzine, en Rex naar het benzinestation moest lopen.

Als ze bij het benzinestation zijn aangekomen, tanken ze en Saskia vindt dat het tijd is om te ontspannen. Daarom haalt ze wat drankjes en besloot toen haar angst te overwinnen: ze zou de rest van de reis rijden zodat Rex kon rusten. Na het behalen van een rijbewijs heeft ze nooit meer auto gereden, dus ze was bang om te rijden.

Dit wil je ook lezen:

Als ze naar het tankstation gaat om drinken te halen, komt ze niet meer terug. Rex ging haar zoeken, maar kon haar niet vinden bij het tankstation. Daarom besloot hij naar binnen te gaan en te vragen of de medewerkers haar hadden gezien.

Ze hebben haar gezien, ze liep zelfs met de drankjes het tankstation uit, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Saskia werd niet gevonden in de buurt van het benzinestation, maar toen Rex met de chef sprak en terugkeerde naar de auto, zag hij iets opmerkelijks. De fietsen stonden niet meer op het dak van de auto.

Tijd & opbouw

Het verhaal speelt zich af in 1950 maar wordt verteld vanaf in 1971.Het verhaal heeft een niet-chronologische volgorde. Het begint met de ontvoering en laat de lezer dan precies weten wat er is gebeurd, want de ontvoerder verteld. Als Rex bezig is met het bekendmaken van de ontvoering, snapt hij pas wat er is gebeurd. Er komen geen flashbacks voor in het verhaal en de verwijzingen die wel voorkomen zijn zo kort dat je ze geen flashback kan noemen. De personages of de plaatsen werden niet eerst geïntroduceerd. Het boek heeft wel een gesloten einde. Alles is duidelijk en het verhaal stopt niet waar het boek doorloopt.

Plaats

Het verhaal speelde zich af op verschillende plaatsen. Eerst in Frankrijk, want daar gaan Rex en Saskia heen op vakantie. Dan gaat het verhaal verder in Italië want Rex is hier op vakantie met Lieneke. Het einde van het verhaal speelde zich ook korte tijd af in Nederland, omdat daar het huis van Rex stond. 

Genre

De genres zijn: avonturenroman, psychologische roman, thriller & detective. Avonturenroman, omdat het een romantisch avontuur is. Psychologische roman, omdat het boek je laat nadenken over wat er misschien gebeurd kan zijn. Thriller en detective, omdat het over een ontvoering gaat die opgelost wordt.

Thema

Het thema is de dood van een geliefde. Toen Saskia plotseling verdween, waren Saskia en Rex een stel op vakantie. Ze was al een hele tijd vermist en Rex wist niet wat er was gebeurd. Als Rex zijn nieuwe liefde meeneemt op vakantie meldt de dader zich bij Rex. Het was toen duidelijk hoeveel hij van Saskia hield. Hij ontdekte pas wat er gebeurde toen hij hetzelfde meemaakte. 

Perspectief

Dit verhaal maakt gebruik van een auctoriale  verteller. Dit wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Niemand in het verhaal vertelt dit verhaal, maar iemand lijkt het van bovenaf te hebben verteld. Daarom weet je als lezer veel meer dan de personages in dit boek.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Dit verhaal maakt gebruik van een auctoriale  verteller. Dit wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Niemand in het verhaal vertelt dit verhaal, maar iemand lijkt het van bovenaf te hebben verteld. Daarom weet je als lezer veel meer dan de personages in dit boek.

Taalgebruik

Dit verhaal is makkelijk geschreven en iedereen kan het begrijpen. Er wordt niet te veel gezegd en geen gemaakt van details.. Bij het lezen lees je alles in één keer door. Alles wordt zo kort mogelijk op geschreven en er worden niet teveel woorden gebruikt. De schrijfstijl is heel duidelijk. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat de gedachten van  Rex heel concreet worden uitgedrukt.

Over de schrijver

Naast romans schreef hij boeken over zijn twee grote passies, wielrennen en schaken. Hij is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Zijn grootste succes is het boek ‘’het gouden ei’’. Het werd verfilmd onder de naam spoorloos en won in 1988 een gouden kalf voor de beste Nederlandse film. De film wordt in Amerika nog steeds vertoond en in 1993 werd er een remake van gemaakt: The vanishing. 

Eigen mening

Ik heb het boek in korte tijd uitgelezen, omdat de spanning je echt in het boek houd. Er is geen moment dat je je verveeld en door de stijl van de schrijver blijft het verhaal boeiend. Als je het boek leest wordt het vanaf de tweede helft leuker, omdat je dan meer weet dan de hoofdpersoon zelf weet en dat maakt het spannender. 

Ik had niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zou vinden. Het verhaal is voor iedereen makkelijk te lezen, omdat de schrijfstijl niet moeilijk is. Kortom een aanrader. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"