Het Walvismeer

Beoordeling 8.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 816 woorden
  • 17 december 2020
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Oorspronkelijke taal

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemene boekgegevens

Titel van het boek: Het Walvismeer: Op de bres met Greenpeace.

Verklaring titel: Menno komt op de noordpool een meer tegen waar een walvis in zwemt. Normaal gesproken zwemmen walvissen alleen in de zee. Het boek heet dus walvismeer omdat het verhaal gaat over een walvis in een meer.

Informatie over de auteur: Wandert Jacobus Dekkers, bekend als Midas Dekkers is geboren op 22 april 1946 in Haarlem. Hij is een bioloog, presentator en schrijver van fictie en non fictie boeken voor kinderen en volwassenen. Twee andere boeken die hij heeft geschreven zijn: De Larf (2002) en Mummies (2003).

Genre: Het genre is fictie. Het verhaal is niet waargebeurd.

Thema

Onderwerp: Walvissen.

Hoofdgedachte: Je moet niet op walvissen jagen want dat is slecht.

Ruimte/plaats

Waar speelt het verhaal zich af?: Het verhaal speelt zich af op de Noordpool.

Milieu: Het milieu is niet duidelijk.

Tijd

In welke tijd speelt het verhaal zich af: Het wordt niet precies duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt. Menno en Adriaan gebruiken een radio om contact op te nemen met andere schepen, dus het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in de moderne tijd.

Hoeveel tijd gaat er voorbij in het verhaal: Er gaan in het verhaal ongeveer twee maanden voorbij.

Is het verhaal chronologisch verteld: Ja, Het verhaal is chronologisch verteld. Er komen geen flashbacks of flashforwards in voor.

Perspectief

Dit wil je ook lezen:

Wie is de verteller: De verteller is een algemene verteller. Het verhaal wordt niet verteld door één van de personen uit het boek.

Wordt het in de eerste persoon verteld: Nee, het verhaal wordt niet in de eerste persoon verteld.

Zijn er meer vertellers: Nee, er is maar een verteller.

Opbouw

Hoe eindigt het verhaal:

Menno en zijn broer Adriaan proberen samen met Greenpeace de walvisjager Lars Olsen en zijn team tegen te houden. Lars en zijn team proberen Anoek de walvis neer te schieten. Lars raakt Anoek met de harpoen, maar deze ontploft niet. Anoek zwemt weg met de lijn van de harpoen nog achter zich aan trekkend. Het schip Polaris van Lars gaat daardoor ten onder. De mensen van Greenpeace redden Lars en zijn bemanning uit het water. Ze gaan met het schip aan wal, totdat de autoriteiten Menno, Adriaan, Lars en zijn bemanning op komen halen. Menno gaat nog een keer naar Anoek toe om afscheid te nemen.

Verhaallijn

Beschrijf de gebeurtenis, het probleem en de hoofdpersonen:

 Menno gaat samen met zijn broer Adriaan, die een archeoloog is, mee op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan daar naartoe omdat Adriaan spullen van oude walvisvaarders wil vinden. Ze komen daar de meedogenloze walvisjager Lars Olsen tegen. Lars Olsen is daar op walvissenjacht. Menno en Adriaan proberen hem op zee tegen te houden, maar Lars schiet een harpoen af die het bootje van Menno en Adriaan raakt. Na anderhalve dag op de oceaan gedobberd te hebben komen ze aan op een eilandje. Menno komt een meer tegen waarin een walvis zwemt.

Personages

Wie is de hoofdpersoon: De hoofdpersoon is Menno Buunders.

3 Kenmerken van de hoofdpersoon: Hij is nieuwsgierig, vriendelijk en slim. Hij stelt veel vragen aan zijn broer en vind het leuk om dingen te leren. Hij bouwt een vriendschap op met de walvis, die hij Anoek noemt.

Ontwikkeling van de hoofdpersoon: Menno wordt steeds stoerder en komt op voor de walvissen. Hij leert om te overleven op de noordpool.

Eigen mening

Wat is je mening over het boek: Ik vond het boek wel oké. Het is niet het beste boek dat ik ooit heb gelezen, maar het was wel goed.

Samenvatting

Menno is 14 jaar oud. Zijn broer Adriaan is een archeoloog en vraagt of Menno met hem meegaat naar de Noordpool. Na een paar weken hebben Menno’s ouders toestemming gegeven. Hij gaat dus samen met Adriaan mee op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan daar naartoe omdat Adriaan spullen van oude walvisvaarders wil vinden. Ze komen daar de meedogenloze walvisjager Lars Olsen tegen. Lars Olsen is daar op walvissenjacht. Menno en Adriaan proberen hem op zee tegen te houden, maar Lars schiet een harpoen af die het bootje van Menno en Adriaan raakt. Na anderhalve dag op de oceaan gedobberd te hebben komen ze aan op een eilandje. Menno komt een meer tegen waarin een walvis zwemt. Menno en zijn broer Adriaan proberen samen met Greenpeace de walvisjager Lars Olsen en zijn team tegen te houden. Lars en zijn team proberen Anoek de walvis neer te schieten. Lars raakt Anoek met de harpoen, maar deze ontploft niet. Anoek zwemt weg met de lijn van de harpoen nog achter zich aan trekkend. Het schip Polaris van Lars gaat daardoor ten onder. De mensen van Greenpeace redden Lars en zijn bemanning uit het water. Ze gaan met het schip aan wal, totdat de autoriteiten Menno, Adriaan, Lars en zijn bemanning op komen halen. Menno gaat nog een keer naar Anoek toe om afscheid te nemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.