De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst

Beoordeling 6.8
Foto van Elena
Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow
  • Boekverslag door Elena
  • 5e klas vwo | 277 woorden
  • 2 december 2020
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
208
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Uil (2007 Winnaar)

Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren; en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Herman en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium: 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst (autobiografie)

Het boek is een autobiografie van schrijver Dimitri Verhulst zelf die wordt verteld aan de hand van enkele korte verhalen. Dimitri woont met zijn vader, nonkels en grootmoeder in een oud, versleten huis in het dorp Reetveerdegem. Zijn vader Pierre en zijn broers geven hun salaris voornamelijk uit aan alcohol, gokspelletjes en de bazinnen van hun stamkroegen, wat er ook voor zorgt dat ze bijna dagelijks bezoek hebben van een deurwaarder of politieagent tot grote ergernis van Dimitri’s grootmoeder. Dimitri heeft een moeilijke jeugd, vanwege de omstandigheden waarin hij leeft en het alcoholprobleem van zijn nonkels en vader. Zijn grootmoeder is de enige die zich wat ontfermt over Dimitri. Op school gaat het niet goed, Dimitri studeert niet en zijn rapport staat roodgloeiend. Hij heeft eveneens geen vrienden omdat zijn vader nogal een behoorlijke reputatie heeft. Na enige tijd besluit Dimitri’s grootmoeder achter iedereens rug om Nele Fockedey van jeugdzorg te contacteren en hij wordt in een pleeggezin geplaatst. Hierna gaat Pierre, Dimitri’s vader naar een afkickcentrum om zijn alcoholprobleem kwijt te geraken. Tussen het moment dat Dimitri in een pleeggezin wordt geplaatst en hij zelf een zoon krijgt wordt eigenlijk niet veel verteld. Later in het boek heeft Dimitri een ongewenste 5-jarige zoon van een vrouw die onbedoeld zwanger werd die hij om de veertien dagen in weekend ziet. Aan het einde van het boek keert hij terug naar zijn geboortedorp Reetveerdegem samen met zijn zoontje om zijn nonkels nog eens te zien, die leren zijn zoontje gokken waarna Dimitri vertrekt en zich realiseert dat hij compleet veranderd is tegenover zijn familie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst"