De midlifeclub door Karin Belt

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De midlifeclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1295 woorden
  • 28 oktober 2020
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2013
Pagina's
320
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De midlifeclub
Shadow
De midlifeclub door Karin Belt
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Tijd:

Erg kenmerkend voor deze tijd is dat de grens tussen auteurs en personages vervaagd. Ook in dit verhaal zie je bepaalde kenmerken van het leven van Karin terugkomen. Zie stukje auteur.

Samenvatting:

Ik-personage Femke is totaal afgestompt in haar leven en met name in haar huwelijk. Haar zekerheden komen op losse schroeven te staan na de ontdekking van haar man's ontrouw. Dit zet hun relatie zodanig op scherp dat ze hem voor het blok zet om voor een 'doorstart' te verhuizen naar een nieuwbouwwijk. Desondanks kan Femke de affaire niet loslaten. Ze voelt zich steeds meer benauwd en beklemd  in haar leven, dat zo anders is gelopen dan ze had verwacht.

Om de ingeslopen sleur te doorbreken besluit ze op een uitnodiging voor een feestje bij haar nieuwe buren, Alies en Thijs, in te gaan. Daar maakt ze kennis met Loubna en Demi, vriendinnen van Alies. Iedereen schrikt van de gelijkenis tussen Femke en hun vriendin Hazel, die een belangrijk deel uitmaakte van hun Midlife Club. Met deze vriendinnenclub gingen de dames elk jaar op de motor een weekje naar Frankrijk. Rust, wijn en natuurlijk ook feest moest hen helpen bij te tanken om er thuis weer tegenaan te kunnen. 

Hazel is de enige met een soort nomadenleven en heeft al een tijd niets van zich laten horen. Hierop besluit de Midlife Club dat Femke haar plaats moet innemen tijdens de aankomende vakantie.  Femke, die zichzelf als 'parelkettingtrutterig' en dus bepaald niet ondernemend ziet, twijfelt hierover. Na aandringen van de dames besluit ze, ondanks waarschuwingen van haar zus Mein die er geen goed gevoel bij heeft, mee te gaan naar het vakantiehuis 'de Vigne' in de Franse bossen. Wat zal deze week hen brengen? Zal Femke erin slagen de verstikkende sleur te doorbreken en zich te hervinden? En zal de verloren gewaande Hazel nog iets van zich laten horen?

Personages:

Belt heeft de personages en hun karakters levendig beschreven, ze worden sterk voelbaar. De grimmige sfeer die ontstaat wanneer de groep elkaar steeds beter leert kennen, en de onthulling van geheimen die alleen in 'de Vigne' thuishoren, maken van de Midlife Club een spannende roman met psychologische aspecten. 

Femke

In het eerste deel leren we Femke kennen als de vrouw die geleefd wordt. Ze is zichzelf kwijt. Het tweede deel speelt zich af in Frankrijk samen met haar vriendinnen. De hoofdstukken zijn kort en lezen vlot. Daardoor heb je de neiging om door te blijven lezen. Ik ben aangenaam verrast door de schrijfstijl van Karin. Heel mooie vergelijkingen, levendige beschrijvingen en herkenbare situaties. Ze beschrijft het zoals het voor heel wat vrouwen voelt. Denk dat we allemaal wel iets herkennen uit ons eigen leven. Het hoofdpersonage Femke is duidelijk even het noorden kwijt door een aantal gebeurtenissen in haar leven. Ze wil het terug op de rails of wil ze een ander spoor nemen? Karin geeft de twijfel heel mooi weer. Het is een echte worsteling. Door wat ze beleeft in Frankrijk krijgt ze een andere kijk op de dingen. Het is haar zoektocht naar zichzelf maar ook de zoektocht naar de verdwenen vriendin Hazel. De vier vrouwen zijn erg verschillend en hebben elk hun verhaal waar Femke stilaan kennis mee maakt. Hun karakters heeft Karin goed neergezet. Het zijn niet echt de standaardvrouwen maar een bont allegaartje. Dat maakt het ook zo fijn. Ik vind het een verhaallijn die fijn leest. Een verhaal waarin je als lezer steeds dieper wordt gezogen. Je wilt weten wat er gebeurde met Hazel en hoe Femke uit het hele verhaal komt. Wat is ze van plan met haar leven nadat ze van deze reis komt? Het is een roman met een vleugje spiritualiteit en best wel veel spanning naar het einde toe. Ik vind het einde heel mooi en ik kreeg netjes een antwoord op de vragen waar ik mee zat.

Titelverklaring:

De midlife club is de titel van het boek. Dit sluit heel erg aan bij het verhaal. Het boek gaat over vrouwen van 35-55 die zich afvragen ‘is dit het nu?’ waar veel vrouwen van die leeftijd mee te maken krijgen. Ze zijn allemaal opzoek naar hun ‘verborgen vrouw’ eentje die ze altijd al wouden worden. De midlife club is eigenlijk de naam van het groepje vrouwen in het boek, die allemaal op hun eigen manier moeite hebben met de gang van het leven.

Opbouw:

De midlifeclub is verdeeld in twee delen. In het eerste deel bereiden de vier vrouwen zich voor op hun reis naar Frankrijk. In het tweede deel wordt het verblijf van de vier vrouwen in het vakantiehuis beschreven. Het is vloeiend geschreven waarbij Karin Belt mooie woorden gebruikt voor de omschrijving van de omgeving en vooral van het eten. Wat me opviel is het feit dat er veel gegeten wordt in het verhaal. De recepten worden uitgebreid omschreven en het zet de lezer aan tot denken over wel/geen vlees en biologisch verantwoord eten. De gevoelens en gedachten van de vrouwen, en voornamelijk die van Femke, zullen heel herkenbaar zijn voor vrouwen van rond de veertig jaar. Het roept vragen op als: Heb ik alles gedaan wat ik had willen doen? Heb ik het leven wat ik altijd gewild had? Heb ik in mijn leven bereikt wat ik wil? Is dit het nu? 

Motto:

Dit wil je ook lezen:

X

Vertelsituatie:

Het boek is geschreven in de ik-vorm. Femke volgen we en ze zegt vaak ik.

Motorisch moment:

X

Manipulatietechnieken:

Het boek start pakkend met de gedachten van iemand die vreest te sterven! Het is nog niet duidelijk wie dat is. Dit schept meteen de verwachting van een broeierige onheilsdreiging. 

Thematiek:

Geheimen, omdat eigenlijk het hele boek het ontrafelen van een geheim is. Veder komen ze te wonen in een wijk en stad die eigenlijk volledig draait om schijn en leugens. Ze denkt dat ze de meiden van de club begint te leren kennen en vervolgens in frankrijk zijn ze totaal anders.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Geheimen, omdat eigenlijk het hele boek het ontrafelen van een geheim is. Veder komen ze te wonen in een wijk en stad die eigenlijk volledig draait om schijn en leugens. Ze denkt dat ze de meiden van de club begint te leren kennen en vervolgens in frankrijk zijn ze totaal anders.

Motieven:

Oppervlakkigheid : hoewel de personages duidelijke karakters hebben en alle diepgang hebben, zijn ze oppervlakkig geschetst in het boek. Ze laten pas hunw are aard zien in frankrijk.

Liegen en achterdochtigheid: in het boek wordt er een en al tegen elkaar gelogen en dingen voor elkaar achtergehouden

Moord: het hele boek is de ontrafeling van de moord op hazel

Overspel: de hele reden dan femke naar deze stad is verhuis is omdat haar man is vreemd gegaan, en dit de enige manier was hoe zij het door de vingers zou kunnen zien. uiteindelijk is het laatste deel van het boek gaat femke vreemd met de man van alies, thijs.

Diepere betekenis:

De diepere betekenis is dat het leven niet loopt zoals je verwacht. Je wilt een huis kinderen en man, maar dat loopt niet altijd even goed. Ook als je denkt het weer te vinden, blijkt het leven weer een andere weg te pakken.

Auteur:

Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess bij de KLM. Ze woont in Eindhoven, in een Vinex wijk, met haar man en twee kinderen. De midlifeclub is haar debuutroman. Karin Belt heeft veel uit haar eigen omgeving als inspiratie gebruikt voor deze roman. Niet alleen de Vinex wijk, maar ook het gevoel van ‘Is dit het nu?’ waar veel vrouwen tussen de 35-55 jaar mee te maken krijgen. 

Literatuuropvatting:

Naar mijn mening valt de midlife club onder literatuur. Het bevat orginaliteit doordat het ondanks een niet orginele verhaallijn van een moord die moet worden opgelost, toch veel diepgang en spiritualiteit zelfs heeft.  De vier vrouwen zijn erg verschillend en hebben elk hun verhaal waar Femke stilaan kennis mee maakt. Hun karakters heeft Karin goed neergezet. Ondanks dat het boek dus thrillerachtige aspecten heeft, is het toch een duidelijke roman.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.