Een zaterdagmiddag door Bert Wagendorp

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Een zaterdagmiddag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 804 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 5
1 keer beoordeeld

Boekcover Een zaterdagmiddag
Shadow

De dochter van de schoolmeester vertelt haar zoon eindelijk wat er is gebeurd. Hoe een Engelse bom haar broertje doodde - en de grote droom van haar vader. Maar terwijl ze praat, bekruipt haar zoon steeds sterker het gevoel dat haar verhaal over veel meer gaat dan een noodlottige zaterdagmiddag, zeventig jaar geleden. Zijn moeder overhandigt hem de sleutel van een deu…

De dochter van de schoolmeester vertelt haar zoon eindelijk wat er is gebeurd. Hoe een Engelse bom haar broertje doodde - en de grote droom van haar vader. Maar terwijl ze praat, b…

De dochter van de schoolmeester vertelt haar zoon eindelijk wat er is gebeurd. Hoe een Engelse bom haar broertje doodde - en de grote droom van haar vader. Maar terwijl ze praat, bekruipt haar zoon steeds sterker het gevoel dat haar verhaal over veel meer gaat dan een noodlottige zaterdagmiddag, zeventig jaar geleden. Zijn moeder overhandigt hem de sleutel van een deur die altijd gesloten was: die naar zijn eigen bestaan. Bert Wagendorp voegt met Een zaterdagmiddag een juweel van een vertelling toe aan zijn oeuvre. Het boek wordt stijlvol en subtiel geïllustreerd door Ien van Laanen.

Een zaterdagmiddag door Bert Wagendorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
De arme familie Zwarte leeft in een mooi, maar bouwvallig huis in Leiden. Het is hartje winter. De kinderen Evert, Sander en Saartje moeten ’s ochtends vroeg uit bed om te gaan werken in de Wolfabriek in Leiden. Saartje is al enkele dagen ziek. Sander is zò moe dat hij onderweg op de stoep in slaap valt. Evert en Saartje zetten hun tocht naar de fabriek voort, bang om ontslagen te worden en het geld mis te lopen. Saartje gaat ziek aan het werk.

Willem baron van Hogenstad (jurist aan de Leidsche Academie) woont in een van de bovenkamers van de melkboer. Toen hij terugkwam van zijn vriend Koenraad zag hij onderweg Sander slapend op de stoep liggen en neemt hem mee naar huis. De echtgenote van de melkboer is het hier helemaal niet mee eens. Willem trekt zich er niets van aan en laat het kind lekker warm slapen. Als hij wakker wordt geeft Willem hem eten en ze beginnen te praten. Willem is verbaasd over de armoede van zijn familie. En hoe weinig Sander weet, hij gaat niet naar school. Willem steekt Sander in de nieuwe kleren en verzorgt hem verder.

Bij de familie zwarte thuis ligt Saartje erg ziek op bed en loopt te kermen om water met een brandende keel. Ze heeft een onbeschrijflijke dorst. Haar moeder stopt haar nog wat beter toe en ziet de ernst van de situatie verder niet in. Die nacht blaast Saartje haar laatste adem uit… Ze is vermoord door de wetgeving

Personages

De personages worden niet zo heel uitgebreid besproken. Zo weet je na het lezen van dit boek ook erg weinig over het innerlijk van de personages.

  • Familie Zwarte: vader, moeder en 5 kinderen. Over de ouders is niet veel verteld. Ze laten hun kinderen het geld verdienen. De vader was vroeger timmerman en is nu aan de drank
  • Evert: 13 jaar werkt elke dag in de fabriek

Sander: 12 jaar fabrieksarbeider maar doordat hij zo moe is van het werken valt hij op straat in slaap

Saartje: 11 jaar en zal ook niet ouder worden want door het harde werken in de fabriek en weinig slapen wordt zij ziek en gaat dood

Willem baron van Hogenstad: Jurist aan de Leidsche Academie die Sander op straat vindt hem en hem verzorgd. Het is een zorgzame man met een warm hart, dit maak ik vooral uit het feit dat hij Sander die hij op straat vindt meteen meeneemt en verzorgd

Tijdvak
dit boek is geschreven in de 19e eeuw, de tijd van de industriële revolutie. Het was aan het einde van de literatuurstroom van de romantiek. Je herkent hierbij ook het ontsnappen van de realiteit. Wat is de kans dat Sander word gevonden en word verzorgd, ook al mag het niet. Het is het beste wat hem had kunnen overkomen. Maar het is ook weer realistisch met Saartje die doodgaat als gevolg van het werk.

Vertelsituatie
het is een gecombineerde vertelsituatie. Aan het begin is het een alwetende verteller en aan het einde verteld de schrijver zelf nog een stuk over het verhaal in de ik-vorm.

Titelverklaring

De titel van het boek is fabriekskinderen. Het gaat over kinderen die in een fabriek werken en de gevaren die daarbij kijken.

Thema
afschaffing kinderarbeid
het boek laat de vreselijke gevolgen zien van kinderarbeid. Wat het doet met de mentale staat van de ouders en met de kinderen.

Motieven
fabriek
de fabriek word omschreven als een hellse werkplek waar je eigenlijk niet wilt zijn, al helemaal niet als kind.

Geluk
sander word gevonden als die in slaap is gevallen op straat. Hij word compleet verzorgd en voor het eerst is iemand echt bezorgd om hem.

Opbouw
het boek is chronologisch verteld. 

Motto
x

Manipulatietechnieken
net als je denkt dat alles goed gaat overlijdt Saartje ineens. Dit laat een grote shock achter als je klaar bent met lezen en het activeert je om hier gevoelens over te krijgen. Dit was in die periode belangrijk om het afgeschaft te krijgen.

Motorisch moment
x

Diepere betekenis
?

Auteur
Sanneke heeft hiervoor alleen maar verhaalbundels geschreven. De roman sluit wel aan bij haar eerder werk, vooral in schrijfstijl. Verder is daar haar voorkeur voor vrouwelijke hoofdpersonen, voor de uitbeelding van ongelukkige liefdesrelaties en haar keus voor ingrijpende levenssituaties ' in dit geval een ongewenste zwangerschap ' die mensen overkomen, waar ze niet voor kiezen en waar ze niet meteen raad mee weten.

Literatuuropvatting
dit boek is literatuur omdat het heel goed past in de literairestromingen uit die tijd.  Het was aan het einde van de literatuurstroom van de romantiek. Je herkent hierbij ook het ontsnappen van de realiteit. Wat is de kans dat Sander word gevonden en word verzorgd, ook al mag het niet. Het is het beste wat hem had kunnen overkomen. Maar het is ook weer realistisch met Saartje die doodgaat als gevolg van het werk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een zaterdagmiddag door Bert Wagendorp"