Schriftelijke opdracht 1
‘Villa Triste’ is het verhaal van twee zussen die in 1943 in Florence woonden, tijdens het Partizaanse verzet tegen de nazi-bezetting. Lucretia combineert een hedendaags mysterie met historische fictie in haar boeiende verhaal over Italiaanse partizanen in de Tweede Wereldoorlog met een politie-inspecteur die vastbesloten is om bepaalde waarheden bloot te leggen in het heden. In 1943, net na de gevangenneming van Mussolini en het gebrek aan regering in Italië, breekt de oorlog uit en krijgt de Joodse bevolking het moeilijk. Dit alles beïnvloedde de moordzaak die inspecteur Pallioti 40 jaar later moet oplossen.
Het verhaal is zo goed en doordacht geschreven dat je van pagina één tot 470 geïnteresseerd en geïntrigeerd bent. Het vertelperspectief draagt hier zeker een steentje bij. In de eerste hoofdstukken is onduidelijk wat het verband tussen de moordzaak en de zusjes Cammaccio is, maar hoe meer het verhaal zich ontwikkeld, hoe duidelijker het wordt. Het wisselend hij-/zij- vertelperspectief zorgt ervoor dat we zowel een kijkje in Caterina’s als Alessandro’s leven nemen. Dit brengt de nodige spanning met zich mee, want we weten wel hoe het hoofdpersonage zich voelt, maar we weten niks over de emoties van de antagonisten. We weten hun intenties niet en kunnen alleen gissen, net zoals Cati en Alessandro. Hun persoonlijkheid en gedachten zijn daarentegen erg goed uitgewerkt en realistisch voorgesteld. Lucretia onderbouwde het verhaal met genoeg details en achtergrondinformatie, wat het boek magistraal maakt.
Lucretia Grindle is een avontuurlijke vrouw die als kind al haar vrije tijd spendeerde aan school, trainingen of wedstrijden. Ze was een atlete en reisde dus amper, alleen als ze ergens een wedstrijd had deed ze het wel. Ze las ontzettend veel, als een manier om aan de realiteit te ontsnappen en toch een beetje de wereld te ontdekken. Gedurende haar jeugd, had ze altijd het gevoel dat ze iets mistte door haar gebrek aan reiservaring, dus toen ze het zich kon veroorloven, begon ze intensief te reizen. Ondertussen heeft ze al een heel groot deel van de wereld verkend, maar Italië blijft haar verbazen met zijn prachtige natuur en cultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze Italië en zijn geschiedenis gebruikt als setting voor vele van haar boeken.
Ondanks de vele boeken op haar naam, was het traject naar een schrijfster worden niet gemakkelijk. Ze studeerde aan Dartmouth en had ambities als theoloog, dus studeerde ze verder aan Oxford, filosofie en theologie, maar naar eigen zeggen was ze er zodanig slecht in dat ze het opgaf. Verder sloeg ze verschillende wegen in met haar carrière, maar ze bleef altijd schrijven. Na enkele jaren vond ze haar weg terug naar het professioneel schrijven.
Eén van de dingen die ze het liefste tegen haar moeder zei was: 'Vertel me een verhaaltje!'. Haar moeder had zowel Amerikaanse als Indiaanse roots en een hele sterke traditie van verhalen vertellen. Lucretia kan sommige van deze verhalen nog steeds woord voor woord opzeggen. Ze gelooft dat we onszelf verhalen vertellen om te begrijpen wie we zijn en hoe we zo zijn geworden. En dat verhalen ons een beetje orde geven en misschien zelfs een beetje begrip - een zekere mate van empathie, niet alleen voor onszelf, maar ook voor mensen die anders in elkaar zitten dan wij. Voor haar maakt dat de wereld niet alleen rijker, maar ook een stuk leuker. Ze wil dan ook niets meer dan haar lezers dezelfde ervaring bij te brengen.
Niet alleen Italië, maar ook haar vader, was een grote inspiratiebron voor haar schrijven. Paul D. Grindle, was een erg belangrijke man in zijn tijd en was vooral een journalist (hij heeft onder andere enkele corrupte overheidszaken opgedoekt) en een manager van politieke campagnes (bijvoorbeeld van de derde zwarte senator van de VS). Het was dan ook bij hun thuis belangrijk om te praten over politiek en de reden waarom bepaalde dingen gebeurden. Haar fascinatie en inspiratie om over de Tweede Wereldoorlog te schrijven in Italië, was een logisch gevolg.
Toen Lucretia in het huwelijksbootje stapte met haar huidige man, David Mansfield Lutyens, besloot ze bij hem in Engeland te wonen. Vanuit Engeland was het heel gemakkelijk om in Italië te komen, dus ze was in staat om daar heel veel tijd door te brengen. Ze heeft er allerlei archieven, lokale musea en plekken waar incidenten uit ‘Villa Triste’ zich afspeelden, bezocht. Het bezoeken van deze plekken was heel belangrijk bij het vormen van de verhalen en karakters. Hoe het voelt om ergens te leven draagt voor een groot deel bij aan wie we zijn en hoe we ons gedragen. De kans om hier tijd door te brengen, om een 'gevoel' bij de plek te krijgen, was een echte troef bij haar schrijfproces. Toen ze eenmaal alle feiten verzameld had, liet ze haar fantasie de vrije loop en vulde ze de resterende gaten in. Ze creëerde stoere en realistische personages die haar lezers de impact van de Tweede Wereldoorlog duidelijk zouden maken.
‘Villa Triste’ heb ik dan ook gelezen als een boeiend boek waar oorlog, liefde en verraad samensmelten tot een boeiend plot. Het is overtuigend geschreven en houd je vast tot de verrassende ontknoping op het eind. Ik raad het iedereen aan.
Bronnen:
https://www.chicklit.nl/auteurinterviews/147819/leesclub-interviewt-lucretia-grindle
https://www.writerswrite.com/books/interview-with-lucretia-walsh-grindle-30120032
https://www.bostonherald.com/2008/04/04/paul-d-grindle/
Schriftelijke opdracht 2
‘Villa Triste’ schetst goed hoe het Italiaanse leven in 1943-1945 moet geweest zijn en is redelijk historisch correct. Het is een verzonnen verhaal, want de link met het heden (de moordzaak) is er niet in realiteit en de personages zijn ook fictie en geromantiseerd. Toch schuilt er een geschiedkundige les in deze thriller.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden