Vloed door Roderik Six

Beoordeling 7.2
Foto van Maud
Boekcover Vloed
Shadow
  • Boekverslag door Maud
  • 4e klas vwo | 1670 woorden
  • 1 april 2020
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2012
Pagina's
262
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Vloed
Shadow

Een helse regen geselt al maanden de aarde. Vanaf het dak van een peda kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Ze zijn de laatste bewoners, de rest is allang gevlucht. Overleven is een dagtaak geworden. Terwijl de jongeren de verveling verdrijven met seks, alcohol en de nieuwe synthetische drug Ultra, kruipt het water onverbiddelijk omhoog. W…

Een helse regen geselt al maanden de aarde. Vanaf het dak van een peda kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Ze zijn de laatste bewoners, de rest is all…

Een helse regen geselt al maanden de aarde. Vanaf het dak van een peda kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Ze zijn de laatste bewoners, de rest is allang gevlucht. Overleven is een dagtaak geworden. Terwijl de jongeren de verveling verdrijven met seks, alcohol en de nieuwe synthetische drug Ultra, kruipt het water onverbiddelijk omhoog. Wanneer een van hen tijdens een storm dodelijk gewond raakt, komen de onderlinge verhoudingen onder druk te staan. Wanhopig klampen de overige drie zich vast aan dat ene teken van leven: een vaag gat in de wolken waar wat miezerige zonnestralen doorheen vallen. Maar of dat het tij kan doen keren?

Vloed is een ijzingwekkend portret van de tijdgeest, tegen de achtergrond van een ecologische ramp.

Vloed door Roderik Six
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De ruimte:

Het verhaal speelt zich af in een studentenflat in het plaatsje Torres. De personages komen niet veel buiten de flat. Het regent namelijk het hele verhaal lang. Bijna alles in het dorp is overstroomd, op de flat na want die staat op een heuvel. De regen geeft een droevige en uitzichtloze sfeer aan het verhaal. Toch is dat niet altijd het geval. De personages zijn overlevingsgericht en staan niet echt stil bij het feit dat ze misschien moeten vluchten.

Het jaargetijde waarin het verhaal zich afspeelt, wordt niet vermeldt. Toch denk ik dat het ergens in de lente is geweest door de kleding die de personages dragen. Een voorbeeld: “Michael komt naast me staan onder de parasol. Hij draagt enkel een korte broek en plastic sandalen.” (Blz. 15) Ook zitten ze vaak buiten op het dak van de flat. Wat je niet snel zal doen als het super koud is.  Hieruit leid ik af dat het ondanks de regen dus niet erg koud moet zijn geweest.

Perspectief/vertelwijze:

Je maakt het verhaal mee door de ogen van de hoofdpersoon Victor. Het verhaal wordt dus verteld in de ik-vorm. Dat betekent dat je alleen weet wat Victor weet. Alle informatie die je krijgt, wordt bepaald door hoe Victor naar bepaalde situaties kijkt en hoe hij zich voelt. Jij ziet de personages ook alleen hoe hij ze ziet. Het is dus niet helemaal een realistisch beeld wat je van alles en iedereen krijgt. Je moet zelf ook goed nadenken of alles ook echt zo is wat er wordt beschreven, of dat Victor het alleen zo ziet. Ook door de vele hallucinaties door de Ultra, is de werkelijkheid soms moeilijk te onderscheiden. Toch denk ik dat dit er wel toe leidt dat je dichter bij het verhaal staat en het thema dus ook aangrijpender is. Het voelt soms alsof je het zelf meemaakt waardoor je graag door wil lezen.

Tijd:

Het verhaal heeft geen informatieve opening. Je komt op een willekeurige dag het verhaal binnen. Wel wordt door een flashback op de tweede bladzijde duidelijk dat het al een lange tijd onophoudelijk regent door de zin “En toen begon het te regenen.” (Blz. 16) Waarna er een stukje volgt over de dag dat het voor het eerst onophoudelijk regende en hoe de stad daarna langzaam onder water verdween. Victor zegt daarna ook “Hoe lang is dat geleden?”. Dat geeft denk ik aan dat hij zelf niet meer erg bewust is van de tijd. Later in het verhaal, in hoofdstuk XI, merk je ook dat Victor geen tijdsbesef heeft door het volgende stukje; “ ‘Waar heb jij gezeten?’ Nina staat me met haar handen in haar zij vermanend aan te kijken. ‘Twee weken hebben we ons rot gezocht. Meneertje besluit vakantie te nemen?’ Twee weken? Ben ik maar veertien dagen weg geweest? “ (Blz. 163).

Er wordt niet expliciet verteld in welk jaar het verhaal zich afspeelt, maar in een van de eerste hoofdstukken van het verhaal klaagt Nina dat de batterij van haar laptop bijna leeg is (Blz. 18). Even later meldt Victor dat hij geen beltegoed meer heeft. Daarom denk ik dat het verhaal zich rond 2000 afspeelt.

Ik denk dat het verhaal onderbroken chronologisch is geschreven, omdat het wel een chronologische verhaallijn heeft, maar vanaf hoofdstuk IV tot VIII gaat het alleen maar over naar het begin van het jaar voor Victor. In deze hoofdstukken wordt ook alles in de verleden tijd geschreven terwijl de rest van het verhaal in de tegenwoordige tijd is geschreven. Na hoofdstuk VIII gaat het verhaal wel weer op chronologische volgorde verder.

Daarnaast zijn er ook veel flashbacks en hallucinaties in het verhaal. Ook maakt de schrijver gebruik van tijdsversnellingen, bijvoorbeeld in hoofdstuk XVI op bladzijde 228 wanneer Nina van het dak van het gebouw af stapt: “En voor ik kan reageren, stapt ze over het lage muurtje. Ik zie haar niet vallen. Hoor alleen een doffe klap. Ik open mijn mond en haal adem. Ik weet niet hoelang ik in de regen heb gestaan. Als je doorweekt bent, voel je het water niet meer. Het moet donker geworden zijn.”

Stijl:

Roderik Six heeft naar mijn mening een aparte maar prettige schrijfstijl. Het verhaal is in bedrijvende vorm geschreven. Roderik Six maakt veel gebruik van synoniemen en schrijft in korte maar krachtige zinnen. Een voorbeeld daarvan is een stukje op bladzijde 116: “Iedereen keek langs ons heen. We waren lucht geworden, doorzichtig. Dat vonden we prima. Zij waren de verraders, de onreinen, de besmetten. Wij waren onze eigen prachtige kaste.” Ook maakt hij gebruik van enkele vormen van beeldspraak. Dat zie je in de volgende zinnen:

  • “Hun zwijgen was dat van panters in het struikgewas.” (Blz. 52) Asyndetische verglijking.
  • “Altijd zijn de wolken grijs, vaak met een donkere, ranzige onderkant als een bedorven kwak slagroom op een glazen plaat.” (Blz. 23) Vergelijking.
  • “Hij ziet er broos uit, als een man van luciferhoutjes.” (Blz. 46) Vergelijking.
  • “Mijn brein was weer één zeer pijnlijke pudding waar zure rozijnen in ronddreven.” (Blz. 65) Asyndetische vergelijking.

Het gebruik van de synoniemen zie je terug aan alle verschillende woorden die Roderik Six heeft verzonnen voor de regen die maar naar beneden blijft komen.

Dit wil je ook lezen:

Enkele voorbeelden zijn: helse regen, stofregen, spikkelregen, het regent sprietjes en het regent zware oliedruppels. Ik vind dat een mooie toevoeging en ik denk dat de synoniemen het verhaal ook boeiend houden.

Personages:

Er zijn 4 personages in het boek namelijk:

Victor

Victor is de hoofdpersoon en door zijn ogen maak je het verhaal mee. Zijn naam wordt pas in de laatste zin van het boek bekend. Dat vind ik op zich wel een mooie toevoeging, maar ik vind wel dat het soms wat meer afstand schept tussen de lezer en de personen in het verhaal omdat je niet weet met wie je het verhaal nou echt beleeft.

Victor wordt in het begin neergezet als een onschuldige student, maar hij wordt al snel ingepalmd door Nina waardoor hij ook Ultra (een soort drug)  gaat roken en wat onverschilliger wordt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Victor wordt in het begin neergezet als een onschuldige student, maar hij wordt al snel ingepalmd door Nina waardoor hij ook Ultra (een soort drug)  gaat roken en wat onverschilliger wordt.

Nina

Nina is de ‘vriendin’ van Victor. Ik weet niet in hoeverre zij echt zijn vriendin is, omdat uit het verhaal niet echt blijkt dat Victor echt verliefd op haar is en omgekeerd evenmin. Het lijkt erop dat ze alleen een stel zijn voor de seks.

De eerste eigenschappen die bij mij opkomen als ik aan Nina denk, zijn haar brutaliteit en egoïsme. Nina doet wat ze zelf wil en probeert anderen daar soms ook in mee te trekken. Een voorbeeld daarvan is de dag waarop Victor aankomt op het station en ze hem meteen wat Ultra aanbiedt en vraagt of hij meegaat naar haar appartement. Daar geeft ze hem meer Ultra en laat hem zo ver komen dat hij meteen zijn eerste splitsing meemaakt. (Een splitsing is een soort hallucinatie die je krijgt als je te veel van de drug Ultra hebt gerookt. De personages hebben dan het gevoel dat ze voor even in een ander universum zijn.)

Maar als je je iets meer verdiept in Nina zie je al snel dat ze erg onzeker is en eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat ze wil. Dat blijkt uit het feit dat ze telkens haar kamer verandert zonder dat iemand haar ooit ziet verhuizen en zonder dat ze er ooit tevreden mee lijkt te zijn.

Michael

Michael wordt een beetje gezien als vaderfiguur. Hij is slim, verstandig en altijd goed voorbereid op wat hij gaat doen. Helaas overlijdt hij in het verhaal aan een grote hoofdwond wanneer hij midden in de nacht met Victor het dak op gaat om een verstopping te verhelpen. Eerst is de oorzaak onduidelijk maar later komt Victor erachter dat Nina hem die nacht had geslagen met een golfclub.

Joke

Joke is de vriendin van Michael. Zij wordt door Victor omschreven als liever, zachtaardiger en mooier dan Nina. Ze is niet heel erg aanwezig maar in veel situaties wel erg meedenkend. Later in het verhaal, na de dood van Michael, komt ze erachter dat ze zwanger is van Michael.

Thema en Motieven:

Het thema van het boek is denk ik:

Vier studenten die proberen te overleven wanneer door onophoudelijke regenval en overstromingen het eind voor hen lijkt aangebroken.

Motieven:

Het vele gebruik van de drug Ultra: ik denk dat het gebruik van de drug Ultra staat voor het vluchten uit de situatie. Ik denk dat alle personages stiekem wel graag zouden willen vluchten maar geen van hen weet hoe en waarheen. Dat drijft hen denk ik vaak tot het gebruik van Ultra.

Koffie: iedere keer als er iets belangrijks staat te gebeuren, of als er een noodgeval is, wordt er koffie gezet. De koffie is schaarser dan alcohol in een studentenhuis en  wordt dan ook alleen genuttigd in ernstige situaties. Een voorbeeld daarvan is een stukje op bladzijde 20 waar Michael Victor wakker maakt omdat er een probleem is. “ ‘Sta op. Ik heb koffie gemaakt. Er is niet veel tijd.’ Koffie. Het is ernstig. Koffie is een ware luxe, een schaars product dat alleen bij bijzondere gelegenheden tevoorschijn komt. En bij noodgevallen.” Iedere volgende keer dat er koffie wordt gezet, of als Victor zegt de geur van koffie te ruiken, weet je dat er iets belangrijks te gebeuren staat.

Oversteken van het meer: in de laatste hoofdstukken besluiten Victor en Joke om met een kajak weg te varen over ‘het meer’, wat je eigenlijk niet meer als een meer kunt beschouwen. Ik denk dat dit staat voor het oversteken van het leven naar de dood. Ze vallen namelijk beiden een keer in slaap en als ze eindelijk aan land komen, worden ze ontvangen door een man genaamd Michael, met een groot litteken op zijn slaap. Ik denk dat hij hun vriend Michael is door  het litteken op zijn slaap; van de wond van de golfclub. Dat zou dus betekenen dat Joke en Victor nu ook overleden zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vloed door Roderik Six"

Ook geschreven door Maud