Het meisje met de vlechtjes door Wilma Geldof

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Het meisje met de vlechtjes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1445 woorden
  • 16 maart 2020
  • 445 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
445 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2018
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het meisje met de vlechtjes
Shadow
Het meisje met de vlechtjes door Wilma Geldof
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Het meisje met de vlechtjes

Boekverslag

Inhoud

  • bibliografische gegevens 
  • samenvatting
  • thema
  • hoofdgedachte
  • verwerkings opdracht
  • persoonlijk oordeel

Bibliografische gegevens 

  • schrijver: Wilma Geldof
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • 333 pagina´s
  • leeftijd: 15 plus
  • Young adult 
  • 1 ste druk: 21 november 2018

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Je kon als burger in het verzet gaan en Freddie is hier dan ook 1 van. Freddie is op 14 jarige leeftijd het verzet ingestapt samen met haar zus Truus. Het begon met krantjes rondbrengen maar later worden deze klussen groter en moeilijker.

Truus en Freddie gaan het gewapend verzet in. Ze liquideren mensen van de verkeerde kant en lokken de nazi´s het bos in om ze om te leggen. Dit zorgt voor een hoop angst. Overal staan Duitse soldaten en controles. Hun pistool hoeft maar door 1 iemand ontdekt te worden en ze zijn er geweest. 

Gelukkig heeft Freddie ook haar grote liefde gevonden, Peter de zoon van de groenteboer. Hij zorgt voor een stukje rust in deze moeilijke tijden. Maar dit is van korte duur, Freddie is herkend tijdens een actie van de verzetsgroep. Ze moet een tijd onderduiken in een verder gelegen stad. 

Wanneer het weer veilig is in Haarlem komt Freddie terug. Er is een grote actie in voorbereiding. Ze gaan een Duitse leider liquideren, genaamd Fake Krist. Wanneer deze actie geslaagd is zijn de gevolgen enorm. De verzetsgroep wordt verraden. Twee verzetsstrijders worden opgepakt door de Gestapo. Dit zorgt voor wantrouwen bij Freddie niemand is meer te vertrouwen. Aan iedereen gaat ze twijfelen zelfs aan haar eigen zus en de grote leider van de verzetsgroep. Freddie heeft iemand nodig.

Ze zoekt haar vriendje Peter weer op. Hun afspraakje loopt alleen anders dan dat zij in gedachte had. Peter is woedend op haar maar hij wil de reden niet vertellen. Freddie begrijpt er niks van en verliest zichzelf. Want Freddie verliest nog meer mensen. Naast Theo en Siebe de verzetsstrijders verliest ze ook een joods jongetje tijdens een bomaanslag. Verder Is haar ze ook haar enige contactpersoon in het verzet kwijt, de oude vrouw is overleden in haar slaap.

Wanneer ze na een hoop brieven te hebben gestuurd naar Peter komt ze toch nog in contact met hem. Peter vertelt iets afschuwelijks. Na de aanslag op Fake Krist zijn er een hoop jongens opgepakt en geliquideerd door de Duitsers. De broer van Peter zat hier bij. Zijn vader heeft verplicht moeten toekijken. Peter heeft Freddie gezien tijdens de aanslag op Krist en heeft haar verzetsgroep aangegeven bij de Sicherheitsdienst. Haar vriendje heeft haar verzetsgroep verraden en zij is daar de aanleiding van... 

Thema

Het thema van het boek is erg duidelijk, de oorlog. Hoe je je weergeeft als verzets meisje is erg mooi omschreven in dit boek. Het draait in dit boek dus om vertrouwen. Wie kan je vertrouwen en aan wie vertrouw je de woorden die je zegt? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt in het boek. Doordat het een oorlogsboek is klinkt dit erg vanzelfsprekend (het woord: vertrouwen) maar dit is wel echt het woord wat het thema omschrijft van het boek. De diepere bedoeling achter dit boek is dus de mentale kracht die je nodig hebt om door te gaan met je leven, zelfs in tijden van oorlog zonder je vertrouwde personen om je heen.

De thema woorden van het boek zijn: 

  • Tweede Wereldoorlog
  • Verzet
  • Zussen
  • Vertrouwen
  • Angst en verraad

Hoofdgedachte

Als verzets meisje de afschuwelijke oorlog doorstaan.

Verwerkingsopdracht 

  1. Schrijf zelf drie gedichten over de roman die je hebt gelezen. Je mag zelf het soort gedicht kiezen. Probeer het verhaal in je gedicht een bijzondere wending te geven.

Gedicht 1;

het leven begon zo normaal

de herinneringen van een heel mooi verhaal

deze mooie tijden duurde niet voor lang

Freddie werd angstig en bang

de oorlog was begonnen

de geallieerden hadden nog niet overwonnen

Freddie moet zich sterk houden

maar wie kan ze vertrouwen?

Gedicht 2;

wanneer doe je iets goed?

wanneer toon je moed?

vragen onbeantwoord

je voelt je ongehoord

je verliest mensen en kracht

de duitsers houden je in hun macht

angst, pijn, leed en verdriet

die ene kogel die je schiet

je beroofd iemand van zijn leven

je voelt je afgedreven

is dit hoe je je in het verzet moet voelen?

of is er meer in het leven om je op te doelen?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

of is er meer in het leven om je op te doelen?

Gedicht 3;

een duitser over straat

ik schiet en raak

het geluid van een kogel

ik ren weg

ik vlucht 

een snelle beweging

de angst is groot

ik voel me slecht 

een traan valt

Persoonlijk oordeel

Emotieve argumenten: Dit boek roept zeker gevoelens bij je op. De angst die het meisje mee maakt is onbeschrijfelijk. Naast angst is de boosheid nog meer te voelen tijdens het lezen. De duitsers staan in zwart licht, dit laat jezelf ook weer in zien hoe verschrikkelijk de oorlogsjaren zijn geweest. Hoe makkelijk duitsers onschuldigen mensen vermoorden zonder enige logische aanleiding is bijna niet te omschrijven. Het meisje liquideerd daarentegen ook de duitsers die dat soort dingen doen. Dit zet je aan het denken want is Freddie dan niet net zo slecht als de duitsers. 

Esthetische argumenten: De tekst is ontzettend mooi geschreven. Je kijkt letterlijk in het hoofd van een verzetsstrijder. Alle gevoelens die Freddie meemaakt zijn heel goed op geschreven en beschreven in dit boek. De tekst is dus zo mooi omdat de gedachtes van het meisje zo goed zijn opgeschreven. Je leest hoe ze twijfelt waardoor je zelf gaat meedenken met haar. Dit maakt het zo'n mooi boek want je wil haar helpen met de keuzes. Doordat het boek ook is gebaseerd op een waargebeurd verhaal grijpt je het nog meer aan want iemand heeft deze vreselijke tijden ook daadwerkelijk mee gemaakt. 

Morele argumenten: Op het gebied van goed en kwaad is dit boek echt bijzonder goed geschreven. De personen in het boek zijn niet altijd duidelijk of ze goed of kwaad zijn. Want niet elke duitser is slecht en niet alle mensen die met de duitsers samenwerken zijn slecht. In de oorlog kan je niemand vertrouwen waardoor het nog moeilijker is om de juiste en slechte personen eruit te halen. Dit maakt het boek ook zo mooi want niet iedereen is zoals hij is zoals jij denkt dat die is. 

Realistische argumenten: Realistischer kan bijna niet dan dit boek. Het is een waar gebeurd verhaal dus er staan feiten in. Jezelf verplaatsen in de belevenissen is dus makkelijk. Iedereen weet wel iets van de oorlog en iedereen snapt wel de onzekerheid tijdens de oorlog. De gebeurtenissen zijn soms ook zo heftig om je in te verplaatsen dat het bijna ongeloofwaardig wordt. Maar in de tijden van de WOII is bijna alles onbeschrijfelijk. Die tijd is te heftig.  Wat er toen is gebeurd zou niemand echt kunnen snappen tenzij je het hebt meegemaakt, de angst, het verdriet, en de onzekerheid. Daarom is het juist zo mooi dat dit soort boeken zijn geschreven want daardoor kunnen we ons verplaatsen in die tijd, en zal de geschiedenis niet verloren gaan. Want mensen tijdens de oorlog hebben meegemaakt mag nooit vergeten worden.

Structurele argumenten: Dit boek is mooi opgebouwd. De spanning is vanaf hoofdstuk 2 tot de laatste bladzijden te voelen. Dit is waarom ik het boek zo leuk vond om te lezen, de spanning is niet pas aan het einde maar loopt door het hele boek. De opbouw van het boek is logisch gedaan want je gaat met de tijd mee van de oorlog. De 5 jaar bezetting van Nederland is in 1 boek. Hierdoor is er wel verspringing in de tijd maar dat is niet te merken. Het boek is daardoor ook makkelijk te lezen en te volgen. De verspringing is dan ook boeiend want daardoor krijg je het hele verhaal van Freddie mee van het begin tot het eind van de oorlog.

Intentionele argumenten: De schrijver heeft wel een intentie van het boek. Dit staat dan ook in het nawoord van de schrijver aan het einde van het boek. De schrijver wil dat de oorlogsverhalen nooit verloren gaan. Dit mag ook niet want er zijn zoveel helden geweest in de tijd van de oorlog waarvan veel mensen niet weten dat ze hebben bestaan. Dit wil de schrijver voorkomen door het verhaal van Freddie op te schrijven. Zij hoopt hiermee het verhaal door te geven aan de lezers zodat het verhaal blijft bestaan. Of de schrijver een extra bedoeling heeft met het boek weet ik niet maar het belangrijkste is dat we nooit mogen vergeten hoe verschrikkelijk de tijden zijn geweest in de oorlog. Niet alleen voor de soldaten maar ook voor de verzetsstrijders en de burgers.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het meisje met de vlechtjes door Wilma Geldof"