Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

13 door Pieter Aspe

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover 13
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1783 woorden
  • 18 oktober 2007
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
77 keer beoordeeld

Boekcover 13
Shadow
13 door Pieter Aspe
Shadow
Titel: 13
Auteur: Pieter Aspe

Korte inhoud
Commissaris Pieter Van In is een eigenzinnige politieman, die instaat voor het oplossen van moorden in en rond Brugge. Hij heeft een “speciaal” karakter. Hij gaat op zijn eigen, doordachte manier te werk. Hij houdt van vrouwen, rookt minstens twee pakjes sigaretten per dag en gaat vaak met zijn vertrouwde assistent Guido Versavel Duvels hijsen in zijn stamcafé L’estaminet. Hij heeft een vriendin Hannelore Martens, deze is onderzoeksrechter en in feite veel te goed voor een losbandig iemand als Van In. Het verhaal speelt zich af in de laatste tien à vijftien dagen voor hun huwelijk.
Een man wordt vermoord gevonden in een hotelkamer in Brugge, zijn identiteit is eerst niet duidelijk, omdat er een visakaart van meneer Raes bij hem was aangetroffen ging men ervan uit dat hij meneer Raes was, maar al snel bleek dat ze het mis hadden. Het slachtoffer bleek Erwin Proot te zijn. Toen een volgende slachtoffer viel, deze keer was het wel Wim Raes, had Van In al snel door dat de twee moorden iets met elkaar te maken hadden. De moordenares Anja van der Weyden de vrouw van het volgende slachtoffer was zeer nauwkeurig en gepland tewerk gegaan, Pieter Van In die al snel doorhad dat ze iets met de moorden te maken had, kon haar maar niet aanhouden bij gebrek aan bewijzen, dit maakte hem zeer nerveus en hij wist dat het zijn carrière niet ten goede kwam indien er nog veel slachtoffers zouden vallen. Ze had op elke vraag een antwoord en het was duidelijk dat ze alles zeer goed en van lang tevoren had gepland. Pieter van In wist dat ze niet alleen optrad, maar hulp kreeg van de vrouwen van de overleden mannen, er zou dus sprake zijn van een complot waarvan Anja de grote drijfveer was. Drie mannen werden vermoord op plaatsen waar ze met hun partner mooie, intieme momenten hadden beleefd. Wanneer Anja sterft, in een verkeersongeval weet Van In dat het niet lang meer zal duren vooraleer hij het hele zaakje heeft ontcijferd. Kort daarna krijgt Van In een briefje met het cijfer 13, dit cijfer was reeds op de plaatsen van de andere moorden gevonden, hij weet dat hij wel eens het volgende slachtoffer zou kunnen zijn en neemt daarom contact op met zijn ex-vrouwen. Doorheen het hele verhaal, loopt de relatie van Van In en Hannelore niet van een leien dakje, ze maken veel ruzie en wonen zelfs enkele dagen gescheiden. Uiteindelijk beslissen ze toch te trouwen maar op Pieters vrijgezellenavond brengt Sonja, Van In’s ex hem naar huis en probeert hem te vermoorden.


Thema
Het hoofdthema in het verhaal is ongetwijfeld “moord uit wraak”. Pieter Aspe schrijft misdaadromans dus het thema kan je wel al raden zonder dat je het boek leest maar uiteraard is de aanleiding tot moord niet steeds dezelfde.
Ida Raes, Laetitia Proot, Anja van der Weyden en Sonja zijn vier vrouwen die allen een turbulent leven leiden en echtgenote zijn van een welvarend man. Ze hebben alle materiële dingen waarvan ze kunnen dromen maar zijn in de grond niet gelukkig, volgens hen is het de schuld van hun man en wanneer ze elkaar leren kennen, beginnen ze samen te plannen om hun echtgenoot te vermoorden. Het heeft Van In veel werk gekost om te achterhalen waar ze elkaar hebben leren kennen maar door een plotse ingeving van Versavel, komen ze erachter dat ze elkaar in Gran Canaria hebben ontmoet. Alle vier hadden ze een motief om hun echtgenoot of in sonja’s geval hun ex-echtgenoot te vermoorden. Ida Raes is niet gelukkig met haar man, hij schiet als het ware tekort omdat hij zeer veel van huis weg is, ze is eenzaam en hij hecht meer belang aan zijn carrière dan aan haar, hij heeft veel geld maar is kwaad wanneer ze zichzelf eens verwent door bijvoorbeeld een nieuw kleedje te kopen. Het valt ook op dat Ida schrik heeft van haar man en dat ze als het ware opgelucht is na zijn dood. Laetitia Proot leidt een volledig ander leven dan Ida Raes, net zoals haar echtgenoot Erwin Proot hebben ze allebei een buitenechtelijke relatie, Laetitia heeft een minnaar gehad namelijk De Kee, de hoofdcommissaris op het politiekantoor van Van In. Dit Vond Van In wel prettig omdat hij het niet zo goed met De Kee kon vinden. Wanneer haar man sterft beschuldigt ze zijn minnares, die slechts zeer weinig in het boek voorkomt. Anja van der Weyden, zij staat aan het hoofd van het plan en voert de moorden ook uit. Ze heeft het nooit kunnen verwerken dat haar man haar ooit heeft verplicht om abortus te plegen, ze heeft als het ware moeten kiezen tussen hem of haar kind ze heeft dan ook een (te) snelle beslissing genomen en haar kindje laten wegnemen. Dat wilde ze hem betaald zetten en saboteerde zijn zeilboot waardoor hij om het leven kwam. Sonja, de ex van Van In, zij komt pas later in het verhaal, ze is gelukkig met haar man maar er is toch één ding die bij haar op de lever ligt. Haar vader heeft het nooit goed met Van In kunnen vinden, Van In, een simpele flik was haar in zijn ogen niet waardig. Wanneer ze een relatie met hem heeft verzwakt de relatie tussen haar en haar vader. Nadat ze uiteindelijk trouwden pleegt haar vader zelfmoord. In haar ogen is dit de schuld van Van In en dat wil ze hem dan ook betaald zetten.
Een tweede thema van het boek is het leiden van een goede relatie, dit is bij Van In en Hannelore niet het geval, van in is duidelijk te veel met zijn werk bezig, hij komt vaak zeer laat thuis en wanneer het niet goed gaat op zijn werk loopt hij thuis ook zeer nerveus rond. Wat ook één van de oorzaken is van al zijn problemen met Hannelore is zijn drinken, hij is geen verslaafde maar komt zeer vaak dronken naar huis en ziet drinken soms als enige oplossing. Gedurende de laatste week voor hun huwelijk lijkt hun relatie wel naar de knoppen. Carine nog een andere onderzoeksrechter op het kantoor van Van In houdt maar niet op met hem te verleiden en slaagt er uiteindelijk in hem mee naar huis te tronen. Wanneer Hannelore erachter komt, wordt ze zeer kwaad en gaat zelfs enkele dagen bij een vriendin wonen. Uiteindelijk komt alles weer goed maar Hannelore dreigt hem toch nog te verliezen wanneer Sonja hem probeert te verdrinken in zijn bad.

Persoonlijke appreciatie.
Ik lees niet veel, bijna enkel voor school, toen ik hoorde dat we een boek moesten lezen, wist ik niet goed wat ik moest kiezen, ik herinnerde me wel nog dat ik vorig jaar “de vijfde macht” heb gelezen een boek, ook geschreven door Pieter Aspe, het was me bevallen en ik wou er nog wel één proberen omdat ik nu zeker wist dat het niet zou tegenvallen.
Ook deze keer heb ik van het boek genoten, de boeken van Aspe lezen namelijk zeer vlot, zijn stijl van schrijven bevalt me en hij beschrijft de dingen ook op een manier waarop je ze zich goed kan voorstellen, zowel personen als ruimtes zoals dorpjes, kamers etc. Hij beschreef de kerktoren van waaruit Anja Wim Raes naar beneden had geduwd op een manier waarop je hem zich zeer goed kunt inbeelden, net zoals het dorpje waarin hij was gelegen. Ik hou ook van Zijn personages, zoals Van In die zijn eigen Karakter heeft, hij zuipt Duvels als water en is een echte vrouwenzot, toch kan hij zich goed serieus gedragen en is hij te vinden voor een goed gesprek. Hij kan zich in sommige dingen zeer sterk opwinden, maar dan is er Versavel, die er bijna iedere keer opnieuw in slaagt hem af te koelen en er voor te zorgen dat hij geen domme dingen doet. Van Van In’s speciale karakter zijn er natuurlijk vele gevolgen, hij kan het namelijk met vele personen van commissariaat niet goed vinden, hier heb ik het over personen zoals De Kee of Vermeulen, het hoofd van de technische recherche. Van In houdt ook van vrouwen waardoor hij soms verkeerde gevoelens opwekt. Hiervan is Carine een goed voorbeeld, ze loopt al jaren zot van Van In maar omdat hij haar altijd laat doen, denkt ze steeds opnieuw dat ze een kans maakt, hierdoor blijft ze hem maar verleiden. Toch laat hij tegen het einde van dit boek blijken dat hij niet meer moet weten van haar spelletjes en zegt haar dat dan ook. Ze veroorzaakt namelijk vele moeilijkheden en ruzies tussen hem en Hannelore. Zoals de dag waarop hij nogal depressief was en zij hem uitnodigde, de kaarsjes brandden al toen hij aankwam maar als later Hannelore aanbelde en de Duvel op tafel zag staan wist ze dat hij er was geweest en besloot in alle woede enkele dagen bij Christine, een vroegere vriendin in te trekken.
Pieter Aspe beschikt ook over het talent om zeer grappige opmerkingen of vergelijkingen te maken. Hij schrijft dingen waar ikzelf nooit op zou komen. Wat Ik ook prettig vind aan zijn boeken zijn de meerdere verhaallijnen die je tegelijkertijd volgt. In dit verhaal was dit ook zo, je volgde Anja die de moord pleegde of de volgende aan het plannen was, toch was het soms moeilijk omdat men bijvoorbeeld de moord die Anja aan het plegen was beschreef nadat hij al gebeurd was en Van In de plaats van het gebeuren had betreden, dit zorgde soms voor wat verwarring.
Wat ik wel wat onnozel vindt is dat Van In bijna iedere keer zelf gevaar loopt, de moordenaar probeert hem telkens opnieuw te vermoorden waardoor hij bijna iedere keer zelf sterft. Ik denk niet dat dit zeer realistisch is. Deze keer was het ook zo maar nu was hij wal een deel van het plan. Sonja achtervolgt hem en wanneer hij dronken is brengt ze hem naar huis, steekt hem in bad en probeert hem te verdrinken maar zoals iedere keer komt Hannelore juist op tijd om zijn leven te redden. Hij is al meerdere keren verbrand of heeft al meerdere hartinfarcten overleefd.

Wat ik soms wel wat moeilijker van bij de boeken van Pieter Aspe zijn de vele personages, deze keer waren er zeer veel vrouwen bij betrokken en tegen het einde van het boek wist ik niet alles meer wat er in het begin was verteld, was het nu Ida of Anja die abortus had gepleegd en wie was er zo veel bedrogen? Ook op het kantoor zelf kan het soms verwarrend zijn wie welke functie heeft, soms zou het wel beter zij indien hij dit eens opnieuw zou vermelden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "13 door Pieter Aspe"