Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

13 door Pieter Aspe

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover 13
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 490 woorden
  • 13 augustus 2004
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
56 keer beoordeeld

Boekcover 13
Shadow
13 door Pieter Aspe
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Synopsis In 13 hebben Hannelore Martens en Pieter Van In het plan opgevat om in het huwelijksbootje te stappen. Hun beider jawoord moet de bezegeling worden van hun reeds zeven jaar durende liefde. Een rustige voorbereiding van het huwelijk is hen echter niet gegund. Wanneer in een Brugs hotel Wim Raes vermoord wordt aangetroffen, begeeft Van In zich naar zijn woning om de echtgenote op de hoogte te brengen. Als Raes even later alive and kicking het huis komt binnengestapt, staat Van In voor een probleem. Maar enkele dagen later wordt ook het levensloze lichaam van de echte Raes gevonden, met op zijn borst de Visakaart van een anders man, die Van In naar een mogelijk volgende slachtoffer leidt. Aan de vooravond van zijn huwelijk wordt Van In geconfronteerd met zijn vroegere liefdes. Hij dreigt kopje-onder te gaan in een bad van grondeloze haat. Thema: Het verhaal gaat een seriemoordenares die het gemunt heeft op overspelige echtgenoten en het aankomende huwelijk tussen Van In en Hannelore. In de tweede helft van het boek wordt duidelijk dat er een verband blijkt te zijn tussen het aankomende huwelijk en de reeks moorden die hij onderzoekt. De titel van het boek verwijst naar het dertiende boek van Pieter Aspe. De titel verwijst niet alleen naar het dertiende boek maar ook naar het geluksgetal van Van In, waar een groot deel van het verhaal zich om afspeelt.
Bespreking van de ruimte: Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Brugge, de geboorteplaats van Pieter Aspe. Hij beschrijft Brugge zoals Brugge echt is. Dezelfde straatnamen, gebouwen, … Zo beschrijft hij in ‘13’ het ‘Jan Breydel-Stadion’ te Brugge. Het verhaal speelt zich grotendeels chronologisch af, met enkele flashbacks, flashforwards en ellipsen. Zo kijkt hij bv. terug naar een paar jaar geleden toen hij nog getrouwd was met Sonja, zijn ex-vrouw. Het boek zit vol met dialogen. Maar vaak is er een versnelling. Zoals bv. wanneer Van In ’s nachts in de zetel zit en het na 10 minuten de volgende dag al aanbreekt. Persoonlijke mening: Ik vond het boek subliem. Het was een perfecte cocktail van humor met spanning die elkaar afwisselden. Dat maakt het vlot leesbaar zodat je het in een ruk kunt uitlezen. Het plezante is ook dat de personages geen superkrachten hebben. Ze zijn gewoon, zoals wij, van vlees en bloed, met bepaalde gebreken. Je kan jezelf er soms in herkennen. Het verhaal zit goed ineen. Alles is gedetailleerd beschreven zodat het gemakkelijker is om je het allemaal voor te kunnen stellen. Als je de boeken van Pieter Aspe leest, dan verruimt ook je woordenschat. Zo gebruikt hij veel moeilijke woorden. Die, nadat je ze opgezocht hebt, leert gebruiken in de dagelijkse omgang. Kortom, alleen maar positieve elementen omdat er weinig negatieve elementen zijn. Een aanrader voor iedereen die een beetje houdt van mysterie en veel wil lachen. Het boek is toch een van de betere die ik al gelezen heb en daarom verdient het een 9/10.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "13 door Pieter Aspe"