10.000 zoenen door Nel Kleverlaan

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 573 woorden
  • 6 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
96
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover 10.000 zoenen
Shadow
10.000 zoenen door Nel Kleverlaan
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: 10.000 zoenen
Auteur: Nel Kleverlaan

Samenvatting:
Julia’s moeder is nog niet zo lang geleden overleden aan kanker. Ze heeft het daar heel moeilijk mee, want er zijn zoveel dingen die ze met haar moeder zou willen bespreken, zoals haar eerste ongesteldheid, haar verliefdheid voor Joost enz.
Daarom schrijft ze haar gedachten in een soort dagboek, met daarin brieven aan haar moeder. Ook heeft ze een soort herinneringsdoosje aan haar moeder, waar allemaal spullen in liggen die Julia aan haar moeder doet denken; foto ‘s, haarlok en kleine briefjes.
Ook beginnen zij en haar broertje plotseling in te zien dat haar vader wel heel vaak met een vrouw omgaat, Lieke genaamd. Ze maakt zich erover zorgen dat haar vader zijn overleden vrouw is vergeten en maakt zich hier kwaad en verdrietig om. Gelukkig kan ze er over praten met haar vriendinnen Tessa en Anoek en na een tijdje verdwijnt Lieke naar de achtergrond.

Maar als Julia op een vroege ochtend haar vader ‘s slaapkamer binnenloopt, ziet ze haar vader en Lieke samen in bed liggen. Ze wist precies wat er tussen die twee gebeurt was toen ze de doos condooms en kledingstukken op de grond zag liggen. Julia weet niet goed wat ze ervan moet denken; eerst blijft ze een minuut lang ongelovig staren naar het duo, maar dan wordt ze wakker en kan haar woede niet meer onderdrukken. Ze schreeuwt het uit tegen Lieke en haar vader, stapt dan op de fiets en fietst ergens anders heen, ver weg van haar problemen. Onwetend heeft ze zichzelf naar de begrafenis gefietst, waar haar moeder ligt begraven. Ze blijft daar uren in de kou zitten, starend naar haar moeder ’s graf en schrijvend in haar dagboek. Maar dan als ze bijna in slaap is gevallen, komt ze plots Joost tegen, die haar wil helpen. Hij had ook zijn vader aan kanker verloren, dus ze realiseert zich dat ze het beste met hem erover kan praten. Toen Julia klaar was met haar verhaal, vertelde Joost de zijne; over hoe zijn pa dood was gegaan en dat hij ook witheet was geworden toen hij hoorde dat z ’n moeder het liefdesleven opnieuw wou oppakken. Zo begreep Julia dankzij hem dat haar vader ook recht heeft om weer verliefd te worden.
Julia gaat met hem mee naar huis, waar z ’n aardige moeder haar met liefde opvangt en haar vader opbelt om het met z ’n allen uit te praten. Zo begon haar vader Julia meer te begrijpen en Julia haar vader. De relatie tussen Lieke en Julia verbeterde op dat moment alleen maar. En na een tijdje met Joost opgetrokken te zijn, merkt ze dat de liefde voor Joost wederzijds is.

Mening:
Ik vond het een heel spannend boek, omdat er steeds nieuwe, onvoorspelbare gebeurtenissen achter elkaar gebeurden, zoals toen Lieke en Julia ’s vader betrapt werden in bed. Ook was het een heel droevig en aangrijpend verhaal. Niet alleen omdat Julia al op jonge leeftijd haar moeder aan kanker verloren had, maar ook omdat ze voelde dat niemand haar begreep. Ze was immers ook de enige vrouw in huis; ze moest er allemaal zelf achter komen hoe dat zit met ongesteldheid, een volwassene vrouw worden, de eerste vlinders in je buik enz.
Het was allemaal ook heel realistisch geschreven, omdat er nu genoeg mensen sterven aan kanker of een andere erge dodelijke ziekte en kinderen al vroeg een vader, moeder of ander nauw familielid verliezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "10.000 zoenen door Nel Kleverlaan"