10.000 zoenen door Nel Kleverlaan

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover 10.000 zoenen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 861 woorden
  • 23 oktober 2005
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
63 keer beoordeeld

Boekcover 10.000 zoenen
Shadow
10.000 zoenen door Nel Kleverlaan
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: 10.000 zoenen
Schrijver: Nel Kleverlaan. Uitgever: Van Holkema en Warendorf 2002
Julia:is niet echt verlegen , maar heeft ook niet altijd veel lef. Zelf vind ze dat ze tussen haar vriendinnen in zit. Ook mist ze haar moeder, die aan Kanker is overleden. Als haar vader een nieuwe vriendin krijgt, Lieke, vind ze dat niet leuk. Ze haat haar. In het begin van het verhaal wordt niet echt beschreven hoe Julia eruit ziet, maar op de voorkant van het boek heeft ze lang bruin haar. Later in het boek laat ze het knippen, en rood verven. Later in het boek gaat ze Lieke toch wel aardig vinden, door hulp van Joost, de jongen waar ze verliefd op is. Tessa: Een vriendin van Julia. Totaal niet verlegen, een haantje de voorste en ze is een jongensgek. Ze heeft kort haar, dat ze steeds een andere kleur verft. Ook heeft ze 3 ringetjes in haar oor, altijd korte rokjes aan en draagt een naveltruitje. Julia bewonderd haar lef. Anoek: Ook een vriendin van Julia, maar ze is een stuk rustiger. Je kunt goed bij haar uithuilen, maar ook ontzettend met haar lachen. Het liefst draagt ze een spijkerbroek, en heeft in beide oren 1 ring. Ook zij is gek op jongens, maar op een andere manier. Gewoon om gezellig mee te kletsen, als vrienden. Joost: Een klasgenoot, en de jongen waar Julia verliefd op is. Hij heeft ook iemand aan kanker verloren, z’n vader. Hij helpt Julia met de dood van haar moeder om te gaan, en troost haar. Hij kan ook heel goed gitaar spelen. Lieke: de nieuwe vriendin van Julia’s vader. Ze heeft lange roodbruine krullen, en is best knap. Julia’s vader: 46 jaar, weet niet zo goed wat hij moet doen, want hij is verliefd op Lieke, maar wilt geen ruzie met Julia. Max: is het jongere broertje van Julia, hij vindt het ook heel erg dat zijn moeder is overleden, hij heeft er veel moeite mee. Verhaal aspecten: Het probleem van Julia is dat haar vader een nieuwe vriendin krijgt en dat vind ze niet leuk. Ze scheld haar vader en Lieke uit, omdat ze zo boos is. Gellukkig kan ze erover praten met haar vriendinnen, en vooral met Joost. Ze praten veel, en steunen haar. Zo lukt het Julia haar vaders vriendin te accepteren. Je leert de personen

Er wordt niet in het verhaal verteld in welk land of plaats het verhaal zich afspeeld, wel dat het op school en thuis is, en af en toe ook op andere plaatsen, zoals op het kerkhof. Van het begin tot het eind duurt het denk ik ongeveer 3 maanden, omdat er ook de voorbereiding van een schooltoneelstuk in voor komt. Dat duurt vaak wel een tijd. Er gebeurt ook een hele boel, bijvoorbeeld dat Julia in het ziekenhuis komt met een gat in haar hoofd. Die is aan het eind van het verhaal ook weer bijna weg. De gebeurtenissen in het verhaal volgen elkaar op in tijd. Tussendoor komen stukjes uit het verleden, over bijvoorbeeld over Julia’s moeder. Het soort verhaal is een realistisch verhaal, want het zou zo echt kunnen gebeuren. Het gaat ook over liefde, en problemen. Ikzelf denk niet dat de schrijver een bedoeling heeft met dit boek, maar misschien wil ze wel mensen die ook iemand hebben verloren vertellen dat ze er met anderen over moeten praten. Dat ze het niet helemaal alleen moeten uitzoeken. Samenvatting: Julia’s moeder is nog niet zo lang geleden overleden aan kanker. Ze heeft het daar heel moeilijk mee, want er zijn zoveel dingen die ze met haar moeder zou willen bespreken. Daarom schrijft ze haar gedachten in een soort dagboek, met daarin brieven aan haar moeder. Maar dan komt Julia erachter dat haar vader alweer een nieuwe vriendin heeft, Lieke. Julia is woedend, en vind haar vader een verrader. Gelukkig kan ze er over praten met haar vriendinnen Tessa en Anoek, en een tijdje verdwijnt Lieke naar de achtergrond. Maar als Julia op een dag haar vaders kamer binnenloopt, ziet ze haar vader en Lieke samen in bed liggen. Julia is zo boos dat ze wegloopt. Ze gaat naar het kerkhof waar haar moeder ligt begraven, en schrijft daar in haar dagboek. Uren blijft ze daar zitten, maar dan komt ze Joost tegen. Joost heeft zijn vader verloren, ook aan kanker, dus met hem kan ze praten. Dankzij hem begrijpt Julia dat haar vader ook recht heeft om weer verliefd te worden. Vanaf dan gaat het beter tussen haar en Lieke, en blijkt ook dat Joost verliefd is op Julia. Schrijver: Nel Kleverlaan is geboren in 1954. Naast schrijver is ze ook nog psychologe en werkt ze in de gezondheidszorg, ze heeft dus wel eens met kanker te maken. Ook schreef ze voor de kankerbestrijding het kankerwoordenboek, voor kinderen die een vader of moeder met kanker hebben. Ze heeft 2 kinderen. Nel kleverlaan is een erg onbekende schrijver, want ze heeft maar 3 boeken geschreven met het kankerwoordenboek erbij. Maar ze gaan allemaal over gezondheid. De boekbesprekers vinden het een best avontuurlijk boek, waarin vriendschap een belangrijke rol speelt. Het verhaal vinden ze orgineel en best mooi geschreven. Een kop vol zaagsel, 10.000 zoenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "10.000 zoenen door Nel Kleverlaan"