ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

  •  Algemene gegevens

De titel van het boek dat ik gelezen heb is ‘100% Fee’, het boek heet zo, omdat alles in het boek over Fee gaat. Niki heeft het boek zo genoemd, omdat ze Fee een leuke naam vindt en de naam goed bij het meisje past, omdat ze een beetje dromerig is.

De auteur van het boek is Niki Smit. Niki Smit is geboren in Rotterdam op 6 juni 1975. Niki is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken. Haar eerste boek, 100% Nina, verscheen in 2005. Ze begon met schrijven toen ze 25 was.

De genre van het boek is ‘Jongerenroman’ (of zoals Niki het noemt: ‘Chicklit’), omdat het vooral gaat over liefde. Het gaat over een vriendin van Fee die een zoenboekje maakt, met wie ze wil zoenen en Fee die smoorverliefd is op Thijs, maar niemand die dat weet, de rest lees je in de samenvatting!

Samenvatting

Fee is een 13-jarig meisje die op school (eerste leerjaar) twee (beste)vriendinnen heeft: Samira en Laura. Samira is van buitenlandse afkomst, haar ouders hebben een Hamam (Turks badhuis). Fee is een model, hiervoor krijgt ze opdrachten.

Het verhaal begint in de klas van Fee, waar Thijs ook in zit. Bijna iedereen in de klas is verliefd op hem, Fee ook. Fee heeft nog geen zoenervaring en het lijkt erop dat Thijs met 9 meisjes heeft gezoend in de zomervakantie, daarover maakt Fee zich steeds zorgen. Op een dag zegt Laura tegen Fee en Samira dat ze een zoenboekje gaat maken, waarin staat met wie ze allemaal wil zoenen, ook Thijs staat erin. Fee probeert om Thijs eruit te krijgen, maar Laura wil hem perse zoenen…

Fee bedacht iets om erachter te komen of Thijs ook op haar is, Fee’s moeder had een boekje over sterrenbeelden. Bij het sterrenbeeld van Thijs stond dat hij van verassingen houdt. Fee begon met kaarten schrijven naar hem, de eerste stopte ze in zijn tas. Op die kaart stond dat hij een kaart terug moest schrijven en die onder de bloemenbak moest doen. Zo ging het een tijdje door.

Op en duur kreeg Fee een uitnodiging van het modellenbureau, waarvoor ze foto’s heeft laten maken. Ze kreeg haar eerste echte opdracht! Het was erg wennen en sommige dingen waren erg raar, maar ze deed het wel gewoon.  Na een paar shoots mocht ze een modeshow lopen, tijdens de Fashionweek. Fee moest een bontjas dragen, maar Fee is tegen bont… Ze deed hem wel aan, maar kocht eerst een rode spuitbus. Aan het einde van de catwalk, waar ze even poseerde, pakte ze de spuitbus onder haar jas vandaan en spoot de hele bontjas rood! Iedereen schrok. Toen ze terug liep van de catwalk, begonnen een paar mensen te klappen, omdat ze het heel stoer vonden.

Die avond had Fee een schoolfeest. Thijs kwam ook en ze hadden, via de kaarten, afgesproken om om half negen voor de dj te staan, maar die avond kwam Fee ook op tv, door de ‘bontactie’. Fee moest van haar moeder meekijken en daardoor kwam ze te laat… Toen ze uiteindelijk op het feest kwam, zag ze Thijs zoenen met Laura. Thijs zag Fee en duwde Laura meteen van hem af. Fee was boos, heel boos! Toen kwam Thijs naar haar toe, legde het uit, bood zijn excuses aan en vertelde dat hij verliefd is op haar, al heel lang, maar Fee accepteerde het niet. Die avond lag ze in bed, maar ze kon niet slapen, door alles wat er die dag was gebeurd. ’s Ochtends toen het licht was, keek ze naar buiten, ze zag een hartje in het gras. Eerst dacht Fee dat ze nog niet helemaal wakker was, ze wreef in haar ogen en zag dat het waar was! Wie zou dat hebben gemaakt en is het voor haar? Ze liep naar buiten en zag roze pijlen hangen, ze volgde ze en kwam uiteindelijk bij een meertje in het park. Daar zat Thijs met een picknickmand, op een kleed. Fee ging ernaast zitten, Thijs bood nog een keer zijn excuses aan. Deze keer accepteerde Fee het wel. Ze zoenden en leefden nog lang en gelukkig!

Thema

Het thema van het boek is liefde, omdat het vooral gaat over liefde, zoals je in de samenvatting ook hebt kunnen lezen.

Personen

De hoofdpersonen van het boek zijn Fee en Thijs. Over hun gaat het het meest in het boek. Fee is vooral lief en ze durft niet snel tegen iets in te gaan. Zoals Fee in het boek is beschreven, heeft ze lange benen met, volgens Fee zelf, puntknieën. Verder wordt er in het boek niks vertelt over het uiterlijk van de personen. Thijs heeft hetzelfde karakter als Fee en is knap, volgens Fee.

De belangrijkste bijpersonen zijn Laura en Fee’s moeder. Laura komt ook veel voor in het boek door het zoenboekje. Ze is brutaal, maar wel aardig. Fee’s moeder helpt Fee veel met de liefde, daarom is zij ook een belangrijke bijpersoon. Fee’s moeder is aardig en behulpzaam.

Plaats en sfeer

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op school, in de stad (Amsterdam) of op modeshows en shoots. De sfeer in het boek is soms gespannen, maar meestal ‘liefdevol’.

Tijd

Het verhaal speelt zich af rond deze tijd, omdat het tegenwoordig net zo gaat als in het boek (zoenen, bont, enzovoort). Alles wordt verteld in chronologische volgorde, er komen geen flashbacks in voor.

Probleem en afloop

Het belangrijkste probleem van Fee is, dat ze niet durft te vragen aan Thijs of hij haar ook leuk vindt, Thijs had precies hetzelfde probleem. Het boek heeft een goede afloop, Thijs en Fee hebben verkering en Fee is nog steeds model!

Stijl

Niki probeert te schrijven zoals tienermeisjes denken, persoonlijk. Van haar moet het ook grappig zijn!

Beoordeling

Ik vond het een humoristisch boek, omdat er grappige blunders in voor kwamen en er ook grappige uitspraken in voor kwamen.

Ook vond ik het een overzichtelijk boek, omdat alles duidelijk werd verteld en in één volgorde, zonder flashbacks etc. daardoor vind ik het overzichtelijker!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Zeker een aanrader! :)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast