Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe meeFeitelijke gegevens over het boek
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum 1e druk: 29 september 2009
Illustraties: Miranda Klaver
Aantal bladzijden: 104
Uitgegeven bij: De Fontein (harde kaft)
Als speciale attractie krijg je bij aankoop een setje hippe (rose) veters voor je sportschoenen cadeau.
Wat voor soort boek is het ?
100 % Fee is een boek voor meisjes van ongeveer 10-13 jaar. Meestal gebruik je de term chicklit voor dit soort boeken. Ze zijn speciaal geschreven voor die leeftijdscategorie en gaan over zaken die deze meisjes interesseren: zoenen, verliefd zijn, modemerken, shoppen, de grootte van je borsten.
De flaptekst
Fee is fotomodel en 100% verliefd op Thijs, alleen durft ze hem dat niet te vertellen. Op een dag ontdekt ze dat álle meisjes op school verliefd zijn op haar grote liefde. Zelfs haar beste vriendin Laura heeft zoenplannen met Thijs. Tijd voor actie! Maar hoe laat je een jongen merken dat je hem leuk vindt?


Ondertussen mag Fee haar eerste modeshow lopen. Aan haar de eer om het pronkstuk van de avond te dragen: een bontjas van echt konijnenbont! Maar Fee is faliekant tegen bont en stapelgek op haar konijn. Zal Fee in de bontjas de catwalk op gaan? En lukt het Fee eindelijk om Thijs te vertellen dat ze stapelverliefd op hem is?
De titel
Niki Smit schrijft de 100 %- serie, omdat ze vindt dat je altijd voor 100 % jezelf moet blijven.
In dit geval moet Fee ervoor uit durven komen dat ze verliefd is op Thijs en ook dat ze tegen bontmode is. Ze moet gewoon de waarheid blijven nastreven. Met de bontactie tijdens haar eerste modeshow doet ze dat en dan komt het later ook goed met Thijs.
Hoe is het verhaal opgebouwd?
Het verhaal is opgebouwd uit 11 hoofdstukken die alle een titel hebben. Drie voorbeelden daarvan zijn: “ Seksuele voorlichting “, “Post-it” “Hamam”.
Het verhaal is verder chronologisch opgebouwd, dat wil zeggen dat de gebeurtenissen worden verteld in de volgorde van de tijd. Er gaan enkele weken in het verhaal voorbij.
Er zijn ook nog tekeningen in het boek van Miranda Klaver
Na het verhaal komen nog enkele love-tests met meerkeuzevragen. (modellentest, bontjassentest). De uitslag van de test volgt meteen.


De schrijfster Nik Smit vertelt nog dat ze altijd al tegen bontmode is geweest en dat ze hoopt dat die mode de wereld uitgaat. Verder dat ze het in het verhaal heeft over één konijn, maar dat je beter twee konijnen kunt houden omdat konijnen sociale dieren zijn, die elkaars gezelschap nodig hebben.
Wie vertelt het verhaal aan de lezer?
Het lijkt of er een onzichtbare verteller is. Maar eigenlijk blijf je steeds bij de gedachten van Fee . De “camera”van de schrijfster staat altijd op haar gericht. Je leert haar gevoelens en gedachten kennen. Van de andere personages lees je alleen over hun gedragingen en wat ze zeggen. Zo’n zij-verteller noemen we in boeken voor volwassenenliteratuur een personale verteller.
Wanneer speelt het verhaal?
Het is een actueel verhaal. De vertelster heeft het over bekende namen: Doutzen Kroes, Amy Winehouse. Ook modenamen als Gucci, Louis Vuitton en Dolce&Gabbana komen in de tekst voor. Verder komt Fee terecht in de uitzending van RTL Boulevard (met Fiona Heering) en het filmpje met haar verfactie komt op You Tube. Dat houdt wel in dat het in de 21e eeuw geschreven is. (2008-2009)
Waar speelt het verhaal?
Er worden door de vertelster geen mededelingen gedaan over de stad waarin Fee woont. Het lijkt een grote stad te zijn.
Samenvatting van de inhoud
Fee is een 13-jarige tiener die op school (eerste leerjaar) twee vriendinnen heeft: Samira en Laura. Samira is van buitenlandse afkomt: haar ouders hebben een hamam.(Turks badhuis) Het verhaal begint in de klas waarin ook Thijs zit. Dat is een lekker ding op wie bijna iedereen in de klas verliefd is. Fee heeft nog geen zoenervaring en het lijkt erop alsof Thijs met iedereen zoent. Daarom wordt ze een beetje nukkig als ze hem ziet. De leraren maken soms opmerkingen over Thijs tegen haar.
Fee krijgt een uitnodiging van het modellenbureau waarvoor ze foto’s heeft laten maken. Haar moeder stimuleert haar in die hobby. Ze heeft een erg leuke moeder die gemakkelijk over seks praat. Ze vindt Thijs ook leuk, maar Fee doet alsof ze niets met hem wil. Zo komt hij haar woordenboek dat hij geleend heeft terugbrengen, maar ze wil het niet aanpakken.. Ze begint anonieme liefdeskaarten aan Thijs te sturen. De volgende dag mag ze van de wiskundeleraar samen met hem sommen buiten de klas maken. Ze stuurt hem weer een kaart: ze legt die onder een plantenbak. Een andere jongen (Roy) wil wel werk van haar maken. Thijs hoort dat aan.
Op een middag gaat Fee met haar twee vriendinnen naar de hamam van Samira’s ouders. Ze praten met elkaar over zoenen en borsten (groot en klein) Samira beweert dat ze al eens in Turkije met een buurjongen heeft gezoend. Laura zegt dat ze jongens wil testen met zoenen. Ze wil een evaluatieformulier opstellen dat moet worden ingevuld nadat je met een jongen hebt gezoend.
Fee heeft haar eerste fotoshoot en doet dat heel goed, hoewel ze helemaal geen ervaring heeft. Jikke, een beroemd maar aardig model, helpt haar op weg in de wereld van de modellen. Bij de afterparty ziet ze Thijs voorbijrijden. Ze roept hem aan en hij pakt haar beet, omdat hij een ander meisje wil ontlopen. Ze heeft een klein beetje champagne kunnen drinken.
Fees moeder heeft Thijs uitgenodigd om bij hen te komen eten. Tijdens de maaltijd vertelt haar moeder over de sekslessen die ze aan klassen geeft. Fee schaamt zich dood. Thijs lijkt wel verliefd op haar, maar als hij te dichtbij komt, verzint ze een smoes om weg te komen. Ze is een beetje bang voor zoenen. Thijs gaat daarna maar gewoon voetbal kijken en dat vindt ze eigenlijk ook niet leuk.
Fee heeft thuis een heel lief konijn, Siem, en daarom keert ze zich op school tegen het meisje Lana dat een bontjasje van konijnen draagt. Ze maakt haar belachelijk door stickers op haar rug te plakken met de tekst konijnenbeul. Thijs vindt het een leuke grap en ze stuurt hem weer een liefdevolle maar anonieme kaart.
Een paar dagen daarna komt Fees moeder seksuele voorlichting op school geven. Het gaat over de manier waarop in pornofilms mannen vrouwen benaderen en ook over de grootte van borsten. Fee vindt het helemaal niets, maar Thijs vindt het wel “cool”. Iedereen moet tien lieve dingen opschrijven. Fee ontvangt onder de plantenbak een anonieme kaart van Thijs. Hij zegt allemaal lieve dingen.
Tijdens de eerste echte modeshow moet Fee een bontjas aantrekken van konijnenbont. Ze wil dat liever niet, maar het moet. Ze is een beginneling. Toch durft ze aan het einde van de catwalk de jas met rode verf te bespuiten. Er zijn veel mensen boos maar Jikke is trots op haar. Ze geeft Fee tips over het zoenen met een jongen.
Fee wordt beroemd op RTL-Boulevard, waarin haar actie te zien is. Ook op You Tube komt het filmpje met haar actie. Ze blijft die avond tv kijken, valt in slaap en komt daardoor te laat op de schooldisco, waar ze net Thijs met Laura ziet zoenen. Ze is woedend, maar ze heeft zelf kort ervoor tegen Laura gezegd dat ze Thijs niet leuk vindt. Dat is niet slim, want je kunt maar beter zeggen wat je werkelijk vindt van een jongen.
Fee slaapt die nacht slecht. Als ze in de tuin kijkt, ligt er een rood hart van steen. Er komt nog meer goed nieuws: een beroemde modeontwerper nodigt haar uit om in Parijs te komen showen. Hij vindt haar actie tegen het bont “vet cool.”
Tenslotte loopt ze de pijlen na die Thijs heeft uitgezet. Ze komen natuurlijk bij elkaar en Thijs zegt dat hij alleen van haar houdt. Ze zoenen nu echt voor het eerst. Die kus evalueert ze op het formulier van Laura. Wanneer en waar hij gegeven werd en de waardering is een 10 +.
Na het verhaal komen nog 3 testjes met meerkeuzevragen en uitslagen : 100 % Fee test, de modellentest en de bontjassentest.
Waar gaat het boek over ? (thema)
Zoals in de meeste boeken van Niki Smit gaat het over de bekende elementen: zoenen, verliefd zijn, de grootte van je borsten en je zelf blijven. Dat gebeurt dus ook in 100 % Fee.
Ze is aspirant-fotomodel maar heeft nog weinig borsten. In de Turkse sauna (hamam) praten de vriendinnen daarover.
In dit boek komt daar nog bij dat Fee in actie komt tegen bontmantels in de modewereld.
Zo is ook in dit boek van Niki Smit de boodschap dat je altijd voor de waarheid moet opkomen. Je moet altijd zeggen wat je wilt.
Een tweede vaak voorkomend motief in de boeken van de 100%-serie is dat de hoofdpersonen niet weten hoe je moet zoenen. Heel vaak verlangen ze naar de eerste zoen, maar ze weten niet wat ze moeten doen. Fee weet niet hoe ze moet zoenen, maar hier is altijd de boodschap van de schrijfster. Je hoeft er geen moeite voor te doen: op het goede moment met de goede jongen gaat het gewoon vanzelf. Altijd gewoon jezelf blijven: 100 % jezelf zijn.
Fee schaamt zich ook een beetje voor haar moeder. Die komt namelijk seksuele voorlichting geven op haar school. Dat vinden de eigen kinderen meestal niet leuk, terwijl andere kinderen het “cool” vinden als je zo’n vlotte moeder hebt.

Belangrijke personages
Fee en Thijs zijn de belangrijkste personages.
Fee is een leuk meisje maar wat onzeker in de liefde. Ze is gek op Thijs maar durft dat niet te vertellen. Ze schaamt zich wel een beetje voor haar te vlotte moeder, maar dat hoe je natuurlijk nooit te doen. Waar ze wel moed voor toont, is de actie tegen de bontjassen. Wie 13 jaar is en dat durft te doen op een modeshow heeft “ballen.” Ze is ook in een keer beroemd. Ze leert ook dat ze beter voor je mening kunt uitkomen, want wanneer z e tegen Laura had gezegd dat ze gek was op Thijs, had die haar handen en mond (!) thuisgelaten in de schooldisco. Maar eind goed, al goed.
Thijs is de vlotte bink in de klas, die overigens steeds aardig blijft. Hij speelt het spel met de anonieme kaarten leuk mee. Eigenlijk is hij al lang verliefd op Fee, maar omdat ze af en toe zo vreemd deed , is er niets van gekomen. Na haar actie en de mislukte schooldisco neemt hij het initiatief om Fee te gaan zoenen.
- Laura en Samira spelen niet zo’n grote rol in het verhaal. Maar het zijn eigenlijk best aardige vriendinnen.
- Jikke is een behulpzaam fotomodel, die Fee waarschuwt en waardevolle tips geeft. Ze steunt de actie van Fee met de verf op de bontjas.
- Fees moeder is een vlotte vrouw die zich niet schaamt voor haar lessen op school. Ze probeert Fee en Thijs te koppelen, omdat ze hem een leuke jongen vindt.

Over de schrijfster
Bron: website van Tina.
Niki Smit werd geboren op 6 juni 1975. Ze deed havo en was heel slecht in het vak Nederlands. Frans en tekenen vond ze wel leuk. Na de middelbare school ging ze naar de HEAO-Communicatie. Ze liep stage bij het onderzoeksbureau KidWise en hoorde daar iets over een cursus ‘Schrijven voor kinderen’. Dat leek haar erg leuk en vanaf de eerste les, werkte ze aan een verhaal. Ze raakte zo enthousiast dat ze aan haar boek ‘100% Nina’ begon. En weet je van wie ze les had tijdens haar opleiding? Van schrijfster Mirjam Oldenhave (Grappig, hè? Na haar studie werkte ze vijf jaar voor de jongerenwebsite Kaboem.
De schrijfster vindt het superleuk om voor tieners te schrijven, omdat deze meiden en jongens veel dingen voor het eerst doen. Echte vriendinnen maken, verliefd worden, ruzie maken, liefdesverdriet hebben, feestvieren, zoenen en nog veel meer. ‘Dingen voor het eerst doen, heeft iets magisch en je krijgt er energie van’, vindt de schrijfster. Niki denkt ook nog veel terug aan haar tienertijd. Ze krijgt kriebels als ze de muziekhits van toen hoort.
Niki schrijft nu jeugdboeken en is hoofdredacteur van Shopgirl. Da’s een website voor meiden die houden van shoppen. De schrijfster is zelf ook een echte shopaholic. Je raadt al waar haar boeken vaak over gaan… Over winkelen dus, want ze weet er alles van. Dat is ook één van haar tips voor het schrijven van een goed verhaal: ‘Kies altijd een onderwerp dat je zelf superleuk vindt. Doe je graag aan streetdance? Zorg dan dat je hoofdpersoon uit je verhaal hier ook van houdt. Je schrijft dan erg enthousiast en je weet er veel vanaf.’ Een andere tip van Niki is een dagboek bijhouden. Als je later schrijfster bent, is dat erg handig. Je kunt al je belevenissen opzoeken en gebruiken voor je verhalen. En een collage maken is ook een goed idee. ‘Plak op een vel alles wat je doet denken aan je hoofdpersoon (kleren, kapsel, make-up, accessoires, enz). Als je gaat schrijven, hang je die boven je bureau en daar kun je steeds even naar kijken, terwijl je aan het pennen bent.’
De schrijfster lijkt erg op de hoofdpersoon Nina uit haar eerste boek. Nina is net als Niki dol op shoppen, kletst graag veel en lang met haar vriendinnen en danst het liefst de hele dag door.
Andere titels van de schrijfster zijn ‘
-100% Love-Zomerkriebels
-100% Anna
-100% Bo
-100% Nina
-100% Lola

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

ik vind het ook een super leuk boek maar de samenvating is heel erg lang ik zou ht korter maken( '_' )

9 jaar geleden

S.

S.

superleuk boek!!

is dit een C boek??

9 jaar geleden

S.

S.

Dit boek is tof! ik ben nu 15 jaar en vind dit boek erg spannend. Ik vermaak me. Dit boek gaat over dingen die ik meemaak in mijn dagelijks leven. Ze zijn heel herkenbaar. De andere boeken van Niki smit zijn bijna net zo. Ook op zo'n manier geschreven en heel erg vlot. Je leest het zomaar uit. Ze gebruikt normale taal en niet moeilijk. Meiden en ook jongens kunnen dit boek gaan lezen. Niki schrijft, hoe het er in de leefwereld van de jeugd ook aan toe gaat. Vandaar dat het ook zo herkenbaar is. Groet, Sietske.

8 jaar geleden

C.

C.

Het is een geweldig boek!!
Alle 100% boeken zijn leuk!
Maar wat nog wel handig zou zijn is info over plaats van uitgave.
groetjes charnelle.

8 jaar geleden

B.

B.

plz ga iets anders doen dan boekverslagen maken een 1,0

7 jaar geleden