Gebruikte editie voor het boekverslag
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum eerste druk: oktober 2007
Aantal bladzijden: 247
Uitgegeven bij : uitgevrij Houtekiet

Beschrijving voorkant
Op de cover staan met grote letters de titel en een afbeelding van een viool met strijkstok. De viool speelt een belangrijke rol in de misdaad.

Genre van het boek
Op de kaft zet de uitgever al de aanduiding van het genre: misdaadroman.

De aangeleverde flaptekst
Een actiethriller die zich kan meten met de tv-serie 24.
De 0110-actie is wraakroepend: Vlaamse artiesten treden in alle grote steden op tegen het Vlaams Belang. Politici ontkennen dat het doel ervan is de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. De pers omschrijft het zelfs als een actie voor meer verdraagzaamheid.
Partijleden van het Vlaams Belang proberen de schijn te doorprikken, maar hun woorden worden verdraaid en afgedaan als onverdraagzaam. Dit zet nog meer kwaad bloed. Tijdens het slotconcert is de politie dan ook massaal aanwezig. Er worden rellen verwacht. Niemand heeft echter op een aanslag gerekend, zelfs de recherche niet, hoewel die op de hoogte is gesteld.
Het gezin van rechercheur Nathalie Croes wordt het slachtoffer van een politiek complot. Meer dan een etmaal is er niet om de waarheid te achterhalen. Aanvankelijk lijkt Nathalie een stapje voor te hebben, tot het spoor terugleidt naar de recherche én haar eigen gezin.

Bart Van Lierde (1974) lijkt iets te weten wat de Vlaamse bevolking op 1 oktober 2006 ontgaan is. Hij publiceerde zes romans in zes jaar. Met dit boek levert hij een pageturner af die je niet zonder handschoenen aan kunt pakken. Iedere vingerafdruk kan je verraden.


Titelverklaring
“0110”is de aanduiding van de 1e oktober 2006, toen een popmanifestatie in Antwerpen het doel had de politieke acties van het Vlaams belang in te perken, een week voor de verkiezingen voor het Belgische parlement zouden plaatsvinden. De roman beschrijft het complot dat Vlaamse politici op die datum beramen om het Vlaams Belang in toom te houden.

Structuur en/of verhaalopbouw
Het verhaal wordt opgebouwd in kleine hoofdstukken. Er zijn in totaal 89 hoofdstukken. Enkele van deze hoofdstukken hebben de omvang van een alinea. Ze dienen dan alleen als overgang van plaats, tijd of perspectief,
Het verhaal betreft de aanslag die op 1 oktober 2006 in Antwerpen wordt gepleegd. Het is een vrijwel chronologisch verhaal. Een enkele keer denkt een personage kort aan wat er vooraf is gegaan, maar de gebeurtenissen worden verteld in de volgorde van de tijd waarin ze plaatsvinden. De vertelde tijd is slechts één dag en dat maakt de geloofwaardigheid van de misdaadroman wat minder.
Ho 89 heeft de functie van een epiloog: die onthult het resultaat van de verkiezingen.

Gebruikt perspectief
Er is sprake van een alwetend perspectief. Er is een impliciet auctoriale verteller, omdat we binnen de gevoels -en gedachtenwereld van diverse personages kunnen kijken.

De tijd van het verhaal
Zoals de titel al aangeeft spelen de verhandelingen zich af op en kort na 1 oktober 2006.
Alle vindt binnen 24 uur plaats en dat is, eufemistisch gezegd, merkwaardig. Het gemanipuleerde overspel van Nathalie, de foto’s daarvan, de afpersing etc. dan de aanslag, de ontvoering van Brit en de oplossing van het complot komt binnen 24 uur op mij in ieder geval niet geloofwaardig over.
Alleen Ho 89 speelt een week later wanneer de verkiezingen zijn.

De plaats van handeling
De plaats van de afhandeling van het politieke complot is Antwerpen. De Koningin woont een concert bij dat gericht is op het thema verdraagzaamheid en er wordt op dat moment een aanslag gepleegd. Alle onderzoeken vinden plaats in Antwerpen of in de buurt van die plaats.


Opdracht en motto
Geen.

Samenvatting van de inhoud
Nathalie Croes is rechercheur bij de Antwerpse politie. Ze is als studente getrouwd met een bekende violist Dirk Croes. Samen hebben ze een dochter Brit. Die heeft verkering gehad met de zoon van de Belgische minister-president Lenaerts. Deze zoon heet Jan en is verslaafd geraakt aan drugs. Hij had geld nodig en heeft een dure viool voor een spotprijs verkocht aan Dirk Croes. Dat is het einde van de relatie geweest tussen Brit en Jan . Nathalie is ooit studente van Dirk geweest en toen met hem getrouwd. Maar het huwelijk is niet meer wat het geweest is. Op de dag dat het verhaal begint, komt een fax binnen dat er een aanslag zal worden gepleegd. Vreemd genoeg is de fax verzonden van het bureau van een commissaris Wuyts.

Op de 1e oktober heeft Dirk te horen gekregen dat hij bij het concert voor de Koningin vervangen wordt door een concurrent Karl Liebmann. De reden is onduidelijk, maar het zal allemaal anders lopen.

De viool van Karl wordt namelijk uit zijn Ferrari gestolen door een blonde stoot van een vrouw. Vreemd is wel dat de politie toekijkt en het als normaal beschouwt dat een ruitje van de auto wordt ingetrapt.
Nathalie heeft een relatie aangepapt met een gespierde kerel Patrick. Ze gaat bij hem langs om seks te hebben, maar bedenkt zich bijtijds. De jonge man wordt erg boos. Niettemin zijn er foto’s gemaakt van het uitkleden en Dirk Croes krijgt direct aan een privé-detective op zijn dak die hem aanbiedt foto’s van overspel te leveren. Dirk betaalt een hoge prijs en even later komt de man met Patrick naar zijn huis om ook zijn beroemde viool te stelen. Patrick slaat bovendien Dirk een gebroken neus. Nathalie is daarvan getuige, maar wil niet dat de politie van haar slechte huwelijk op de hoogte is en dus ook niet dat de gang van zaken aan de politie duidelijk wordt gemaakt. Dirk verdraait daarom zijn aangifte.

Een beroemde vioolreparateur krijgt die dag nog bezoek van de mannen en moet nu de viool van Dirk zodanig bewerken dat er een bom in wordt gezet. Daarna wordt Karl Liebmann de viool aangeboden, waardoor hij toch in staat is voor de koningin te spelen. Intussen wordt het al voor de lezer duidelijk dat er een complot gaande is, want de directeur van het conservatorium is erbij betrokken: zijn dochter is door de misdadigers gekidnapt en zo wordt hij onder druk gezet en bedreigd. Liebmann gaat spelen op de viool van Dirk en hij doet dat niet goed. Zelfs via de radio hoort Dirk dat er iets niet in orde is. Hij herkent de klanken van zijn eigen viool en wil Nathalie die ook op het concert aanwezig is, waarschuwen. Maar hij komt te laat. Inderdaad gaat de geplaatste bom af. Het hoofd van Karl wordt van de romp gescheiden en er is uiteraard grote paniek in de zaal en de Koningin moet worden weg geloodst. Het lijkt erop alsof het Vlaams Belang een aanslag heeft gepleegd. Intern is er ook een strijd bij die oppositiepartij. Er is een militante tak onder leiding van de jonge Erik en een gematigde tak onder leiding van de voorzitter Saenen.

Maar er zijn ook andere verwikkelingen gaande, die duidelijk maken dat er een ingewikkeld politiek complot wordt gesmeed. Brit, de dochter van Nathalie, is ook al ingepalmd door Patrick (die heeft dus moeder en dochter te pakken gehad) en ze loopt weg van huis. Zo komt ze ook onder zijn invloed en dat is natuurlijk fijn voor de daders van de aanslag.. De vioolbouwer is inmiddels in het huis van de verslaafde zoon van de minister-president vermoord gevonden en de drie misdadigers lijken het een en ander te doen in opdracht van het Vlaams Belang.

Maar dan komt er een andere aap uit de mouw. Het zijn juist de normale politieke partijen die er belang bij hebben gehad om Vlaams Belang in een kwaad daglicht te stellen. Een week voor de verkiezingen staan die in de peilingen namelijk erg hoog en het zou best eens kunnen zijn dat ze de verkiezingen winnen en de regering gaan vormen. Dat moet voorkomen worden en de leden van een “loge “en Opus Dei (dit instituut wordt ook in misdaadromans van Jan Geerars genoemd) hebben een ingenieus plan bedacht. Dat wordt tenminste duidelijk gemaakt aan Nathalie door commissaris Wuyts, die echter zelf frustraties heeft opgelopen doordat hij gepasseerd is bij de benoeming voor hoofdcommissaris. Nathalie gelooft in het complot zoals Wuyts dat schetst en waarbij dus de minister-president nauw betrokken is. Intussen weet ze dat Brit weggelopen is en dat ze onder invloed staat van Patrick. Ze krijgt een telefoontje waarbij Brit vraagt alles te doen wat haar wordt opgedragen. Op die manier krijgen de daders controle over Nathalie Croes. Brit en Isabel komen bij elkaar vast te zitten in een huis en sluiten zich zelf in een kamer op om aan de daders te ontkomen.

Intussen is de minister-president verdacht van betrokkenheid bij de aanslag en hij wil daarvoor moeiteloos zijn zoon Jan laten opdraaien: die heeft geld nodig voor zijn verslaving etc.. Nathalie Croes licht zijn vrouw Magda in en die wil haar man wel laten boeten als ze haar zoon kan redden. Nathalie krijgt dan opdracht belastende bestanden op de computer van Kris Lenaerts te installeren. Ze doet dat in opdracht van commissaris Wuyts die ook al weer betrokken is bij de opzet van het complot. Nathalie vertrouwde hem omdat hij had aangegeven door de hogere bazen gepasseerd te zijn voor een promotie, maar het lijkt erop alsof hij zelf ook wraak wil nemen en dus de schuld in andermans schoenen te schuiven. De drie misdadigers die geld willen zien, zijn ook nog eens bereid de voorzitter van Vlaams belang de informatie op een USB-stick te leveren, waardoor hij weer in staat is tegenspel te bieden aan het complot. Kortom, de plot wordt er niet eenvoudiger op.
Nathalie heeft de informatie op de pc van Lenaerts geïnstalleerd en geeft die op een ingebrande CD aan Wuyts. Wanneer die zijn kantoor verlaat, wordt hij doodgeschoten door een van de drie ontvoerders/aanslagplegers. Die verkopen de informatie over de minister-president weer door aan Saenen die dan de macht heeft om dat wereldkundig te maken : een week voor de verkiezingen. Maar dan komt ook weer uit dat de kwade genius de miltante Erik is. Het zijn dus best allemaal ingewikkelde ontwikkelingen en dat allemaal in één etmaal. Nathalie weet met hulp van Saenen de verblijfplaats van Brit en Isabel te lokaliseren en zij bevrijdt met heldhaftig optreden haar dochter en de dochter van de conservatoriumdirecteur.
Ze gaat met Brit terug naar Dirk die ook weer vrijgelaten is. Ze besluiten meer tijd voor elkaar te maken.
Wanneer ze bij elkaar zijn, komt de commissaris Blanquart met een envelop naar hen toe. Het is een envelop met zwijggeld. Alle partijen (de minister-president, Vlaams Belang, en zelfs de ontvoerders) hebben rond de tafel gezeten en er een doofpotaffaire van gemaakt:
- er was geen bomaanslag, maar zogenaamd een gaslek,
- Hanssen, de vioolbouwer had zogenaamd een hartaanval gekregen
- en Wuyts had een een auto-ongeluk. Gekregen
Brit en Isabel krijgen allebei zwijggeld aangeboden. Nathalie Croes zegt echter dat ze geen geld zal accepteren, maar de Croesjes zullen vanwege hun eigen veiligheid wel hun mond dichthouden.
Hoofdstuk 89:
Op 08-10 zijn de verkiezingen: de regeringspartijen lijden geen grote nederlaag: het Vlaams Belang haalt geen absolute meerderheid. Ze zullen gaan strijden voor de volgende verkiezingen.

Thema, motieven en interpretatie
In “0110” is sprake van een misdaadroman. Het is geen literaire thriller. Het verhaal doet erg denken aan de boeken van de andere Vlaamse misdaadauteur Jan Geerars. Er wordt in de hoogste Belgische politieke krijgen een complot beraamd en gaandeweg komt de lezer erachter hoe de vork in de steel zit. Er is vrijwel altijd sprake van macht en corruptie. De leden achter het complot zijn vaak lid van een geheimzinnige loge die elkaar helpen om de touwtjes in handen te houden. Dat levert in dit verhaal wel een ingewikkelde situatie op: wie is nu eigenlijk het werkelijke brein achter de aanslag en met welk doel. Daarom staat waarschijnlijk het thema centraal dat de laatste jaren sinds de Dutroux-affaire in meer Vlaamse misdaadromans wordt beschreven: een doofpotaffaire in de hoogste kringen.

Verder zijn er natuurlijk de gebruikelijke motieven in een misdaadroman:
- Overspel (om chantage te kunnen plegen)
- Machtsspelletjes
- diefstal
- Corruptie
- Wraak
- Ontvoering (om chantage te kunnen plegen)
- dood
- een aanslag


Waardering scholieren.com
Van Lierde schrijft een heel snelle misdaadroman. De overgangen volgen kort op elkaar: hij maakt gebruik van korte cliffhangers en in het volgende hoofdstuk kan de situatie weer gewijzigd zijn. Dat vergt wel oplettendheid bij de lezers. Bovendien is het ongeloofwaardig dat de hele ingewikkelde affaire binnen 24 uur is opgelost.

Het is een boek dat lezers van misdaadverhalen en thrillers wel zal kunnen bekoren. Ik zou het niet op een vwo-lijst willen laten plaatsen. Daarvoor is het te weinig belang.
Havo-leerlingen en Mavo-eindexamenkandidaten ( Vmbo-TL) kunnen er misschien wel plezier aan beleven. Voor hen zal de amusementswaarde dan ruim voldoende zijn. Op de literatuurlijst voor havo-leerlingen wil ik toch niet verder gaan dan 1 punt wat de literaire waardering betreft.

Over de schrijver Bart Van Lierde (1974) geldt als een groot Vlaams talent. Hij schreef de romans
- Violist van de duivel,
- Luister niet naar Robert Blake,
- Een sprong naar de hemel
- Mokerslag. (2006)
- 160 kilo (2007)
Hij studeerde jazz en lichte muziek en trad op als acteur en zanger.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.