Van den vos Reynaerde door Willem Lodewycksz

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Van den vos Reynaerde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 457 woorden
  • 6 oktober 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7
9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Reinaart de vos
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1100
Pagina's
127
Geschikt voor
onderbouw
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Van den vos Reynaerde
Shadow
Van den vos Reynaerde door Willem Lodewycksz
Shadow

Van den vos Reynaerde, geschreven door Willem die Madocke maecte (14e eeuw) en samengesteld door Hubert Slings.

Amsterdam, University Press, Tekst in context.

Genre: Van den vos Reynaerde is een dierenepos (de vos is de held) en een satire (spot met de standenmaatschappij).

Onderwerp: De vos reyneart weet door zijn sluw- en slimheid iedereen te misleiden en gaat daardoor vrijuit van al zijn zonden.

Thematiek: Het thema De listen, het bedrog en de leugens van Reyneart Mijn motivatie Elk andere dier weet dat Reynaert een sluwe vos is, en omdat ze hem willen straffen voor zijn ´zonde´ die hij gedaan heeft, willen ze hem dagen voor het hof, door zijn slimheid weet hij aan de straf te ontkomen, door de leugens en listen van reyneard laat ´Willem die Madocke meacte´ zien wat voor maatschappelijke problemen er spelen, zoals de pastoor die getrouwd is.

Perspectief :Van den vos Reynearde is geschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller.

Tijd en structuur: Het verhaal is in rijm geschreven en het loopt in een keer door, het word chronologisch verteld.

Beoordeling: Het boek vond ik best interessant. Ik moest natuurlijk een middeleeuws boeken lezen waar ik best tegen op zag. Ik dacht aan alleen maar moeilijke zinnen, aparte woorden en rare verhaallijnen, maar dat viel me best mee. Je had een kolom met oud Nederlandse zinnen en een kolom met modern Nederlandse zinnen. Het verhaal was daardoor goed te volgen, en ook nog best leuk. Ik vind het bijzonder dat het geloof vroeger echt een belangrijke rol speelde terwijl dat in de tijd van nu veel minder geworden is. Het verhaal wordt zo beschreven dat je steeds maar door leest en het totaal niet saai is. Voor de rest ik raad het boek zeker aan. Al zou ik iemand een boek moeten aanwijzen wat gaat over de middeleeuwen staat deze bij mij bovenaan. Ik vond het ook grappig dat in dit boek die kleuren en getallen die terug komen een betekenis hebben. Je ziet dat hij echt puur het geloof er bij hebben gebruikt. Ik vond dat het verhaal een heldere verhaallijn had die ook goed te volgen was en ook interessant bleef. De belangerijkste gebeurtenissen uit het verhaal gebeurden wel snel en werden heel kort beschreven, maar door de samenvattingen die tussendoor stonden, bleef het allemaal helder en goed te volgen. het verhaal heeft mij niet persé aan het denken gezet. Ook de personages spreken met niet zo heel erg aan, maar toch kon ik met het verhaal goedmeelezen en ook wel een beetje in het verhaal verplaatsen. Willem, de schrijver, had soms ook wel grappige verwijzingen in het boek naar bijvoorbeeld de Pastoor die in zijn adam's lichaam naar buiten kwam...

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Van den vos Reynaerde door Willem Lodewycksz"