Samenvatting
Als kunsthistorica Herma Warner een brief van Bart Moorland krijgt of zij hem kan helpen met het vinden van informatie over Mial Wychinska is ze nogal verbaast, ze kent Mila Wychinska namelijk niet door haar werk, maar als een vriendien van vroeger, toen ze nog in het toenmalige Nederlands-Indië woonde. Mila heeft ook een ebbenhoutenkist met herinneringen aan die tijd, maar helaas is ze de sleutel kwijt en de kist kan zonder sleutel niet worden geopend zonder de kist ernstig te beschadigen en dat wil Herma niet. In het begin met wat tegenzin haalt Herma herinneringen op aan haar jeugd in Nederlands-Indië en de paar ontmoetingen die zij sinds die tijd nog met mensen die zij van toen kent heeft gehad. Het boek beschrijft verder de gedachten van Herma Warner en de brieven die Bart Moorland haar als reactie op haar gedachten – die ze aan hem schrijft – stuurt.
Herma kent Mila onder haar “oude” naam Adèle Mijers (roepnaam Dee). Dee groeide op in het huis van haar oma, waar zij woonde met haar vader Louis Lamornie de Pourthié Mijers (die later overleed), haar tante Aimée (wordt meestal aangesproken als Non) en – uiteraard – haar oma Adèle Lamornie de Pourthié (aangesproken met haar mans naam: Mijers). Herma heeft ook een goede band met Non en kent het hele ‘gezin’ goed, omdat ze vaak bij Dee thuis komt.
In verband met de moeilijke positie waarin Nederlanders in Nederlands-Indië rond de tweede wereldoorlog zitten besluit Dee haar moeders achternaam over ten nemen en voortaan te willen leven als Mila Wychinska.
In 1939 gaat Herma naar Nederland om te studeren en als ze op een dag teruggaat naar geboorteland heeft ze een moeilijk weerzien met Dee, omdat de kloof tussen de twee tijdens de tweede wereldoorlog erg groot is geworden. Herma komt er later achter dat haar goede vriend Dee waarschijnlijk stiekem ook nog een relatie heeft gehad met haar overleden man Taco Tadema.
Mevrouw Meijers is eigenlijk de rechtmatige eigenaresse van het landgoed Pakembangan, maar door onduidelijkheden in het testament van haar zus Louise Lamornie de Pourthié is de man van deze zus – bekend als de “opziener van Pakembangan” – hier blijven wonen en bewoont hij het landgoed inmiddels met zijn tweede vrouw en de zoon die zij samen hebben gekregen.
Later blijkt dat Non ook een andere naam heeft aangenomen en inmiddels als Ibu Sjarifa op het landgoed Pakembangan werkt.
Uiteindelijk krijgt Herma bericht van rusthuis Het Hoge Bos dat zij een plek voor haar hebbben en gaat ze verhuizen. Tijdens de verhuizing wordt de sleutel van de ebbenhoutenkist gevonden – boven op een kast op een plak waar alleen Taco er bij had gekund. Herma krijgt de kist niet open en laat Bart Moorland hem bij haar op komen halen. Bart komt er achter dat de kist leeg is en daar snappen zij beiden niets van.
Titelbespreking
De titel Sleuteloog van dit boek heeft weinig met de inhoud te maken. Het verwijst naar het oog van de sleutel van de ebbenhoutenkist die bijna tot het einde van het boek zoek is. In deze kist zouden herinneringen van de hoofdpersoon – Herma Warner – aan haar tijd in Nederlands-Indië moeten zitten, maar als hij uiteindelijk kan worden geopend, blijkt hij leeg te zijn.
Hoofdpersonen
De hoofdpersoon van het boek is Herma Warner. Zij heeft tijdens haar jeugd in Nederlands-Indië gewoond en was daar goed bevriend met Adèle Mijers. Herma Warner is kunsthistorica en was getrouwd met Taco Tadema. Herma gaat ook goed om met Aimée (Non), de tante van Adèle die in hetzelfde huis woont.
Adèle (Dee) Mijers was een goede vriendin van Herma Warner toen zij nog in Nederlands-Indië woonde. Dee is een kind van de losbandige artieste Nadia Wychinska – wiens achternaam zij later overneemt als zij haar naam laat veranderen in Mila Wychinska – en Louis Lamornie de Pourthié Mijers. Dee onderhield stiekem een relatie met Taco Tadema – de echtgenoot van haar vriendin Herma Warner.
Aimée (Non) is de zus van Louis Lamornie de Pourthié Mijers en de dochter van de zeeman Johannes Mijers en Adèle Larmonie de Pourthié (Mevrouw Mijers). Zij is net als Dee goed bevriend met Herma Warner en ziet – ook net als Herma – overal geesten.
Adèle Lamornie de Pourthié (Mevrouw Mijers) is de weduwe van Johannes Meijers en de moeder van Lous Lamornie de Pourthié Mijers en Aimée (Non). Zij is tevens de eigenaar van het huis waar zij met haar twee kinderen en haar kleindochter woont. Adèle Lamornie de Pourthié (Mevrouw Mijers) is een kind van de “laatste erfgename Muntingh van Landgoed Pakembangan” en “de Franse aristocraat Lamornie de Pourthié.” Adèle Lamornie de Pourthié heeft één zus genaamd Louise.
Louise Lamornie de Pourthié is de zus van Adèle Lamornie de Pourthié (Mevrouw Mijers). Louise is door haar vader uitgehuwelijkt aan een vies oud mannetje wat op het landgoed Pakembangan werkt en na de dood van haar ouders erft Louise het landgoed, waar zij samen met haar man blijft wonen. Door onduidelijkheden in Louises testament is voor Adèle Lamornie de Pourthié (Mevrouw Mijers) niet aan te tonen dat de weduwnaar van Louise (de “opziener van Pakembangan”) geen recht heeft om op het landgoed te blijven wonen en dat het landgoed nu van haar is. De “opziener” wil het landgoed niet verlaten en blijft hier wonen – ook nadat hij hertrouwd is en met zijn tweede vrouw een zoon heeft gekregen. Hierdoor is het landgoed Pakembangan geen eigendom meer van de erfgenamen van Muntingh.
Bart Moorland is een onderzoeker die in zijn onderzoek naar “Westerse activisten op het gebied van mensenrechten en milieubescherming in Zuidoost-Azie” meermalig op de naam Mila Wychinska is gestuit en nietsvermoedend de kunsthistorica Herma Warner aanschrijft met de vraag of zij misschien ooit van deze vrouw gehoort heeft.
Vertelperspectief
Het boek is geschreven in het ik-perspectief, verteld door Herma Warner. Het grootste gedeelte van het boek bestaat echter uit herinneringen van Herma die zij als een soort alwetende verteller aan de lezer bekendmaakt en waarvan zij gedeeltes opstuurt naar Bart Moorland. Haar verhaal wordt zo nu en dan onderbroken voor briefwisselingen tussen Herma Warner en Bart Moorland.
Verhaalruimte
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
Werkelijk een prachtig boekverslag, ik heb geen punten die ik graag anders had gezien, behalve dat het nogal slecht is
6 jaar geleden
Antwoorden