Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Strepen aan de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1576 woorden
  • 16 januari 2019
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
14 keer beoordeeld

Boekcover Strepen aan de hemel
Shadow
Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting boek 

Het boek ‘Strepen aan de hemel’ van G.L. Durlacher bestaat uit vier delen; Strepen aan de hemel, Het begin van een reis, De illusionisten en Bevrijdingen. 

In het eerste deel, Strepen aan de hemel, wordt ingegaan op de boeken ‘Auschwitz and the Allies, how the Allies responded to the news of Hitler’s Final Solution’ van Martin Gilbert en ‘Het gruwelijke geheim, de waarheid over Hitlers Endlösung verdrongen’ van Walter Laqueur. Meneer Durlacher heeft deze en andere bronnen onderzocht en concludeerde daaruit dat ‘de buitenwereld’ had kunnen weten wat er in de vernietigingskampen zoals Auschwitz gebeurde. Volgens de schrijver is er in de tijd dat de kampen in gebruik waren veel te weinig gedaan om het lijden van de gevangenen en het gebruik van de kampen tegen te gaan. 

 

Het verhaal begint in het tweede hoofdstuk, ‘Het begin van een reis’. We ontmoeten de 11-jarige Gerhard Durlacher die met zijn familie en bekenden in Rotterdam woont. Het is een groot huishouden van uitsluitend joden die bij elkaar bescherming zoeken. Rotterdam wordt gebombardeerd en het huishouden wordt gedwongen te verhuizen. Het plan was om naar IJmuiden te vluchten maar dat is onbereikbaar. Na in huis na huis te hebben gewoond belanden ze uiteindelijk in Apeldoorn, waar Gerhard naar school kan. Na een toelatingsexamen succesvol te hebben afgelegd wordt hij thuis geschoold door de joodse directeur van de Koninklijke Hogere Burgerschool.  

 

In De illusionisten wordt de familie opgepakt vanuit hun huis in Apeldoorn. Ze worden op transport gezet en vertrekken richting Westerbork, na 1 à 2 jaar reist het gezin verder naar Theresienstadt. Na vier maanden worden ze getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau, waar Gerard en zijn vader van zijn moeder wordt gescheiden. Hier worden de ouders van Gerhard ter dood veroordeeld. Door toeval wordt Gerhard uitgekozen om te ‘mogen’ werken voor de Duitsers in het Männenlager B II D.  

 

Het laatste hoofdstuk, genaamd ‘bevrijdingen’ beschrijft hoe Gerhard van pure uitputting neervalt tijdens het werk, en later wakker wordt als het kamp wordt bevrijd door Russen. Hij wordt meegenomen naar een ziekenhuis en verzorgd door zusters van het rode kruis. Na maanden van herstel mag hij mee naar Praag, waar hij onderdak en eten krijgt, en bij toeval mee kan in het vliegtuig naar Parijs. Vanuit Parijs kan hij op transport richting Noord-Holland en het boek eindigt bij het politiestation waar zijn reis 3 jaar eerder, na de arrestatie begon. 

 

Uitgangspunt, hoofdgedachte en schrijver 

 

Het boek is geschreven om twee redenen: de schrijver wilde zijn verbazing en frustratie en ongeloof tegenover de ‘toekijkende’ landen uiten en hij wilde graag zijn verhaal kwijt. In het eerste hoofdstuk wordt uitgebreid besproken hoe de omliggende landen van de kampen zoals Auschwitz hadden kunnen weten. Uit dit hoofdstuk blijkt vooral het onbegrip van de schrijver tegenover de mensen in en het bestuur van die landen, en het wordt duidelijk dat hij vindt dat toekijker zijn net zo erg is als dader zijn.  

Ook wilde de schrijver zijn verhaal kwijt over wat hij heeft meegemaakt in de kampen waar hij is geweest, en wil hij de lezers informeren over de gruwelen die zich daar hebben afgespeeld. 

 

Analyse ethiek 

 

In het boek wordt er eigenlijk niet verder gekeken dan naar wat er in de kampen is gebeurd. Er wordt nauwelijks verwezen naar dingen die buiten de leefwereld van de schrijver gebeuren, zoals wat er in Duitsland gebeurt. Hierdoor wordt er ook niet vernoemd naar Hitler als ‘het kwaad’. Het kwaad wat wel duidelijk naar voren komt, zijn de mensen in de toekijkende landen, en hoe toekijken even erg is als de actie uitvoeren. Het kwaad komt ook terug in de beulen en Kapo’s van de kampen, die de gevangenen opzettelijk pijn doen voor hun plezier.  

hij, volgevreten keukenkapo, staat met twee of drie ss-bewakers voor het prikkeldraadhek dat de keuken voor ons moet beveiligen. Naast hem een hoge ton met slijmerige brokken. Wij, op afstand, hongerige scharminkels, angstig, verbeten wachtend, hopend op voer, wat dan ook. […] Dan grijpen ook de ss’ers in het vat en laten samen met hem onder brullend gelach de verrotte groente op onze hoofden en schouders neekomen.” (p. 75) 

Het goede komt niet veel voor in het verhaal over de kampen, hooguit kan je er een spoor van vinden in het woord ‘kameraden’, dat regelmatig terugkomt. Wel is het goede in overvloed in het laatste deel van het boek, waarin de schrijver wordt verzorgd door mensen van het Rode Kruis. Ook vind je het goede in de mensen die hem weer helpen thuis te komen na de bevrijding.  

Tot slot staat er in de nabeschouwing van het hoofdstuk ‘de illusionisten’ dat de Deense overheid veel doet voor de gedeporteerde joden, en voor de joden in het land. Er wordt geprobeerd voor iedereen een onderduikadres te vinden en joden uit andere landen worden uitgenodigd om in Denemarken te komen schuilen. Hierin komt ‘het goede’ ook duidelijk naar voren. 

 

Analyse verwerking 

 

Het boek gaat niet veel in op hoe de schrijver de gebeurtenissen in de concentratiekampen heeft verwerkt. Wel komt het terug na de bevrijding, wanneer hij het Russische ziekenhuis verlaat. 

“Mijn nieuwe vriend uit Debrecen gaat snel achteruit. Tbc kleurt zijn jukbeenderen rood. Het bed verlaat hij minder en minder. Zijn plannen voor thuiskomst zijn prachtig. Ik durf mijn twijfels niet uit te spreken. De dag waarop de vrachtwagens voorrijden om de vervoerbare patiënten over te brengen naar een ander gebouw […] wuift hij mij zwak en glimlachend na vanuit zijn sterfbed.  Mijn vertrek voelt als desertie. Ik laat de dood achter me.” 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

“Mijn nieuwe vriend uit Debrecen gaat snel achteruit. Tbc kleurt zijn jukbeenderen rood. Het bed verlaat hij minder en minder. Zijn plannen voor thuiskomst zijn prachtig. Ik durf mijn twijfels niet uit te spreken. De dag waarop de vrachtwagens voorrijden om de vervoerbare patiënten over te brengen naar een ander gebouw […] wuift hij mij zwak en glimlachend na vanuit zijn sterfbed.  Mijn vertrek voelt als desertie. Ik laat de dood achter me.” 

Daarnaast komt het thema verwerking terug in het naschrift van het laatste hoofdstuk. De schrijver laat merken dat hij nog ontelbaar veel vragen heeft en dat hij druk is geweest met het proberen te vinden van een antwoord, zodat hij de gebeurtenissen kan verwerken. 

De vragen kleven aan het verhemelte, wantrouwen en verdringing blijven, zeker verdringing. 

 

Analyse zin- en betekenisgeving 

 

Het naschrift van het laatste hoofdstuk en het eerste hoofdstuk vertellen ons dat de schrijver zijn hele verdere leven op zoek is geweest naar antwoorden op vragen over wat er met hem is gebeurd. Het boek gaat niet in op hoe het verdere leven van de schrijver is gelopen, alleen op zijn zoektocht naar redenen. Aan zijn verhaal te merken heeft hij geen bevredigend antwoord kunnen vinden. 

“Ik wilde – en wil – het ‘waarom’ en ‘hoe’ van onze catastrofe weten en daarmee mijn eigen coördinaten leren kennen. Hoe hadden wij geleefd en overleefd, hoe was onze bevrijding, hoe onze thuiskomst? En waarom hield de wereld zich blind en doof tijdens de zwartste uren in de oorlog en daarna? 

Onderzoek in bibliotheken en archieven lieten heel veel vragen open en heel veel antwoorden deden pijn” 

 

Analyse geloof en godsdienst 

 

Het geloof komt heel duidelijk naar voren in het motto van het boek.  

“Eli, Eli, Lama sabachthani! 

Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten!” 

Hierin laat de schrijver weten dat hij niet meer kan geloven. Hij vraagt waarom God hem heeft verlaten, alsof hij verraden is door zijn eigen God, en niet andersom. Hij wil wel maar kan het niet opbrengen om te geloven in het ‘ultieme goed’, na de dingen die hij heeft meegemaakt in de kampen. 

De momenten waarin het geloof nog meer naar voren komt, is wanneer de schrijver nog met zijn familie is en wanneer hij in de kampen probeert te slapen. De schrijver vertelt over hoe hij bij het slapen gaan mensen hoort huilen en bidden, en hoe dat er na jaren in de kampen zo in is gesleten dat hij er na de bevrijding nog aan terug denkt. Mensen hebben de neiging om zich in een situatie zoals als in de vernietigingskampen zich ofwel meer vast te houden aan het geloof, of juist minder. De schrijver kon niet meer in God geloven maar de mensen waarmee hij in de barakken sliep blijkbaar wel. De mensen gaan bidden omdat dat nog het enige sprankje ‘goed’ is, wat ze in hun leven kunnen brengen. Als alles om je heen dood en verderf is, kan de gedachte dat er iemand boven naar je luistert best hoopgevend zijn.  

 

Analyse Lessen 

 

De voornaamste les die de schrijver je met dit boek wil leren is dat je als toeschouwer, net zo erg ben als de dader. Hij legt in het eerste hoofdstuk uit, dat landen zoals Engeland en Amerika alleen maar met smoesjes kwamen, in plaats van snel de handelen om het vermoorden van miljoenen joden tegen te gaan.  

“Het is moeilijk je houding te bepalen tegenover mensen die je na zulke rampen tegenkomt. Waar stonden ze toen? Hebben ze toegekeken of weggekeken? Hebben ze meegedaan of zich verzet?” 

Hij vertelt ook hoe de gebeurtenissen hem de rest van zijn leven in hun ban houden en hoe hij er nooit begrip voor heeft kunnen krijgen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher"