Karakter
Samenvatting
Jacob Katadreuffe is de zoon van Joba Katadreuffe en Arend deurwaarder dreverhaven . Joba en Dreverhaven hebben geen relatie met elkaar maar als de deurwaarder merkt dat Joba zwanger is, vraagt hij haar meerdere malen ten huwelijk. Helaas wil Joba niet trouwen. Joba Katadreuffe verdient haar geld met handwerken en Jacob groeit op in de arme buurten van Rotterdam. De relatie tussen Jacob en zijn moeder is niet bepaald goed, omdat ze beiden een sterk karakter hebben, waardoor ze steeds botsen.
Jacob koopt een sigarenwinkeltje in Den Haag. De winkel loopt helaas erg slecht en gaat failliet Als hij een brief van zijn huismeester krijgt en later de naambordjes op de gevel van het kantoor van Stroomkoning ziet hangen, weet Jacob wat hij met zijn leven wil: hij wil advocaat worden.
Jacob besluit de Gankelaar te vragen of hij op het kantoor zou kunnen werken en hij krijgt een baan als typist Jacob stort zich volledig op zijn werk op het kantoor ontmoet hij voor het eerst zijn vader, Dreverhaven. Hij komt erachter dat Dreverhaven een deurwaarder is die zich met allerlei vreemde zaakjes bezighoudt. Aangezien Jacob na het opheffen van zijn faillisement nooit meer bedacht heeft dat hij zijn schuld nog moest afbetalen, wordt hij opnieuw failliet verklaard door Mr. Schuwagt. Stroomkoning is echter een goed man en hij besluit Jacob salaris te verhogen zodat hij weinig last heeft van het deel van zijn salaris waar beslag op is gelegd. Ondertussen wil Jacob nog steeds advocaat en procureur worden en is hij aan het studeren voor zijn staatexamen.
Als bekend wordt dat Rentenstein (de bureauchef) fraude pleegt, wordt hij ontslagen en mag hij zijn taak overnemen. Vlak voor Jacob's staatsexamen vraagt Mr. Schuwacht in opdracht van Dreverhaven (die de eigenaar van Volkscrediet) opnieuw zijn faillissement aan omdat de bank plotseling besluit zijn lening in te trekken en hij het bedrag niet opeens af kan betalen, maar met de hulp wint Jacob de rechtszaak en wordt hij toch niet failliet verklaard. Als hij uiteindelijk slaagt voor zijn studie rechten aan de universiteit moet hij zijn opvolger als bureauchef aanwijzen en met toestemming haalt hij Rentestein terug. Dreverhaven doet nog één poging om Jacob dwars te zitten: hij laat Mr. Schuwacht bezwaar maken bij de deken tegen toetreding tot de orde van advocaten door Jacob. De deken vertelt dat er op 4 gronden bezwaar is gemaakt: dat Jacob een onecht kind is, en dat hij twee keer helemaal failliet is gegaan. Jacob verteld eerlijk over zijn verleden en de deken besluit dat hij kan worden toegelaten tot de orde van advocaten. Als Jacob terugkomt als advocaat op het kantoor van Stroomkoning hangt daar op de gevel ook zijn naambordje.
Jacob besluit nog één keer op bezoek te gaan bij Dreverhaven om te zeggen dat hij heeft gewonnen. Als Katadreuffe op bezoek gaat bij zijn moeder vindt hij in een spaarbankboekje met op de eerste bladzijde een testament dat zegt dat dit geld voor haar zoon Jacob Willem Katadreuffe is en dan begrijpt hij dat Dreverhaven dat geld maandelijks gestort heeft voor haar maar zij het steeds op de bank heeft gezet.
Beoordeling
De dikte van het boek valt mee, het is echter de schrijfstijl waarvoor meneer Bordewijk gekozen heeft dat het ingewikkeld maakt om je in dit boek te begrijpen maar ook door het moeilijke taalgebruik wordt het er niet makkelijker op. Nadat je het eerste hoofdstuk echter hebt gelezen, raak je er al snel in thuis. Het is erg meeslepend omdat je Jacob volgt bij al zijn voor- en tegenspoed, zoals dat hij de sigarenwinkel kocht in Rotterdam en enige tijd daarna failliet werd verklaard je voelt gewoon de spanning en het verdriet die bij die situatie in de lucht hangt. Het verhaal is realistisch geschreven, omdat het vroeger echt zou kunnen gebeuren en tegenwoordig ook nog. Zoals de advocaten gebouw, het failliet verklaren van kleine ondernemingen en de rol die deurwaarders daarin spelen. Het moet ook bijna wel waargebeurd zijn omdat het zo overtuigend geschreven is.
Recensiebespreking:
http://aswiersma.blogspot.com/2015/02/karakter-van-ferdinand-bordewijk.html
Als u niet van oudere boeken houdt met een oude en starre leesstijl, dan moet u vooral het boek Karakter NIET lezen. Er is op zich niets mis met de verhaallijn, alleen is het boek op veel punten erg langdradig waardoor het boek al snel moeilijk en saai wordt door het taalgebruik die ook behoorlijke tegen zit.
Nu lijkt het net alsof dit boek geen goede kanten kent, maar dit is dan ook niet mijn bedoeling. Zoals ik al schreef is de verhaallijn erg origineel. Veel boeken gaan over liefde, horror of spanning, maar dit boek is dan ook echt een uitzondering. Het gaat namelijk over een jonge man die graag een bepaald doel wil bereiken in zijn leven: advocaat worden. Uiteindelijk lukt dit hem ook en bereikt hij eigenlijk alles waar hij naar streeft! In het boek wordt u kennis gemaakt met een echte doorzetter.
F Bordewijk, de schrijver van deze roman, lijkt over zichzelf geschreven te hebben! Hij is namelijk, net als de hoofdpersoon op het einde, ook advocaat en wordt door vele mensen omschreven als een persoon die zijn doelen hoe dan ook wilde bereiken. De hoofdpersoon lijkt te verwijzen naar de schrijver zelf.
Daarnaast valt het boek erg op door de gekozen woorden waarmee F Bordewijk zijn boek heeft geschreven. Alsmaar nette en dure woorden omschrijven de situatie waarin de hoofdpersonage zich bevind. Dit is erg opvallend, want vele schrijvers halen het niet in hun hoofd om te kiezen voor duren woorden in bijna elke zin. Dit heeft wel een groot nadeel, want het boek is hierdoor moeilijk te volgen.
Ten slotte veegt deze roman de vloer aan met onze ontwikkeling in de 21ste eeuw in Nederland. Het boek beschrijft situaties die wij niet meer kunnen voorstellen. In het boek wordt er bijvoorbeeld weinig contact gelegd met het buitenland, terwijl wij tegenwoordig als bedrijven het erg normaal vinden om contacten te hebben in Duitland, Engeland en China. Toch is en blijft het een boek die alleen aan te raden valt voor ervaren lezers en voor mensen die niet achteruit deinzen voor moeilijke literatuur.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden