Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oeroeg door Hella S. Haasse

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oeroeg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 846 woorden
  • 4 juli 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
4 keer beoordeeld

Boekcover Oeroeg
Shadow

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijp…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie uit Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt de ik zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.

Oeroeg door Hella S. Haasse
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Opgaven

1.

    a.     *Noem twee historische aanleidingen of oorzaken waardoor de vriendschap tussen
             Johan en Oeroeg verandert.

    b.        *Verwijs bij elke historische aanleiding/oorzaak naar een concrete scene uit de film die de aanleiding/oorzaak illustreert.

                                               1.            …

                                               2.            …

*Ik snapte deze opgaven niet.

2.       

   a.         Wat voor soort visie representeert Lida uit het fragment?

                Een vastberaden visie om Oeroeg een goede (dokters)opleiding te laten doen.

   b.         Beargumenteer met 2 voorbeelden uit het boek.

1.            Ze laat de jongens (vooral Oeroeg) veel platen over het menselijk lichaam zien, zoals over de organen en het zenuwstelsel.

2.            Het hoofd van de school raad Oeroeg hoog onderwijs aan, en Lida is opgewonden en probeert met brieven aan Johans vader dit te laten waar komen.

   c.         Wat voor soort visie representeert Lida uit de film?

                Vastberaden om Indonesiërs gelijk te maken aan de Nederlanders, en Ind(ones)ië te bevrijden.

   d.         Beargumenteer met 2 voorbeelden uit de film. 

1.            Lida werkt bij de verboden radiozender, terwijl ze praat over hoe de Duitsers tijdens WO II de Nederlanders onderdrukten, en hoe de Nederlanders dat bij de Indonesiërs doen.

2.            Ze werkt als gelijke bij de radiozender, en maakt geen onderscheid tussen haarzelf en de Indonesiërs die er werken.

 

 

3.  

  1. In hoeverre begrijpt Johan Oeroegs keuzes en motivatie uiteindelijk? Hoe komt dat denk je?

Johan begrijpt dat Oeroeg gelijkwaardig wil worden behandeld, met (de reden van) de dood van Depoh in zijn achterhoofd

  1. In hoeverre vind jij de film kritisch op het Nederlandse koloniale verleden?

Ik vind de film vrij kritisch op het Nederlandse koloniale verleden. Je ziet namelijkwat de Indonesiërs van de Nederlanders vinden, en hun redenen. Een voorbeeld is tijdens de jeugd van Johan en Oeroeg, wanneer Johans vader een paar kinderen uitgenodigd voor Johans verjaardag, ze gaan tennissen, en terwijl Johan Oeroeg vraagt om mee te doen, zien de anderen hem aan voor ballenjongen.

Een ander voorbeeld is wat er is gebeurd met Depoh, hoe Oeroeg daar kwaad om wordt, en hoe Johan tot het laatste moment wordt voorgelogen over wat er gebeurd was met hem.

  1. En hoe verhoudt dat zich tot de kritiek op het boek?

In het boek draait het meer om het standpunt van de Nederlanders. Dat komt onder andere omdat het verhaal meer door Johans ogen wordt verteld, hoewel het boek nog steeds kritisch is op het Nederlandse verleden.

  1.       Van het boek wordt gezegd dat de laatste twee zinnen “een vooruitziende blik hadden”,          leg dit uit aan de hand van de historische context.

Terwijl Indonesië onafhankelijk werd, was Johan een Nederlandse jongen,geboren in Indonesië. Omdat Nederlanders als vreemdelingen werden gezien, was hij een vreemde in zijn eigen geboorteland.

4.

Welke overeenkomsten zie je tussen het verhaal Oeroeg en de Zwarte Pietendiscussie?*

In Oeroeg zijn er een paar Nederlanders die meer macht hebben, en dat vind een deel van de bevolking niet fijn, en de Zwarte Pietendiscussie gaat over hoe er een Nederlander is, die meerdere mensen-van-kleur voor zich heeft werken.

Daarmee is er een overeenkomst met hoe de Indonesiërs voor de Nederlanders werkten, en hoe de Pieten voor Sinterklaas werken. Veel mensen vonden dat van de Indonesiërs oneerlijk, en veel mensen vinden dat van de Pieten ook oneerlijk.

               

*De link werkte niet bij mij, dus dit is voornamelijk gebaseerd op eigen mening/standpunt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oeroeg door Hella S. Haasse"