Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Une mort très douce door Simone de Beauvoir

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Une mort très douce
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1013 woorden
  • 10 januari 2000
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
20 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Een zachte dood
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1964
Pagina's
152
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Une mort très douce
Shadow
Une mort très douce door Simone de Beauvoir
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Une mort très douce - Simone de Beauvoir
Eerste druk: 1964

Hoofdpersonen
Simone: Intelligente vrouw van middelbare leeftijd, geeft veel om haar moeder en bewondert haar ook wel, maar ze heeft ook veel kritiek, partner van Jean-Paul Sartre, ze vertelt het sterfproces van haar moeder aan kanker en vertelt er ook een vrij complete voorgeschiedenis bij (o.a. haar moeders jeugd en haar en haar zusjes jeugd). Ze is schrijfster, haar moeder is wel trots op het succes dat ze heeft maar is niet eens met wat ze schrijft. Françoise: Simone's moeder, 78 jaar oud, ze heeft kanker en takelt steeds verder af, lichamelijk in zeer slechte staat (ze kan op een bepaald moment helemaal niet meer bewegen): gebroken heup, kwaadaardige zeer agressieve tumor in haar darmen, last van haar armen (de ene door een breuk jaren geleden en de ander door het infuus) en doorligwonden. Ze ziet er op sommige dagen er beter uit dan op andere, op zijn slechtst bijv. toen ze werd gedehydrateerd. Ze heeft in haar leven veel gedaan en bereikt(gereisd, vrijwilligerswerk etc.), dit gebeurde na de dood van haar man omdat hij niet toestond dat ze deed wat ze zelf wilde. Poupette: zusje van Simone, lievelingetje van haar moeder, brengt veel tijd door aan haar bed.

p. 22 "... et je me suis figée sur place. Maman, si maigre, semblait s'être encore amaigrie et recroquevillée..." "... en ik bleef verstijfd staan. Moeder, zo mager, leek nog meer te zijn vermagerd en verschrompeld..."

p. 29 "...je reconnaissais à peine dans cette fraîche apparition la grande personne respectable qui était ma mère." "... ik herken nauwelijks in deze kille geestverschijning de grote respectabele persoon die mijn moeder was."

p.57 "Souvent chocquée par le contenu de mes livres, elle était flattée par leur succès." "Vaak geschokt door de inhoud van mijn boeken, ze is geflatteerd met hun succes."

Plaats: Boucicaut ziekenhuis, Parijs. Dit is een typisch voorbeeld van een modern ziekenhuis, een koele, steriele, onpersoonlijke omgeving. Het legt zo extra de nadruk op het feit dat sommige dokters het echt niet kan schelen hoe het met de patient gaat, ze zien de patient als een ding en niet als een mens. Bovendien zou je verwachten dat omdat het zo'n modern ziekenhuis is dat alles op rolletjes loopt en dat er geen fouten worden gemaakt, maar dat gebeurt dus wel (kanker wordt (te) laat geconstateerd).

p. 9 "...transportée au service des urgences de l'hôpital Boucicaut,..." "...vervoerd naar het Boucicaut ziekenhuis met de ambulance..."

Tijd: Het speelt zich af in 1963. Dat is ten tijde van de oorlog in Vietnam (wordt ook nog genoemd, "...j'ai regardé un journal; en ouvrant les yeux elle m'a demandé: 'Qu'est-ce qui se passe à Saigon.'"). De normen en waarden zijn in die opzicht anders dan dat ze nu zijn, dat Simone voor haar tijd heel progressief is (o.a. qua emancipatie), wat bij ons als gewoon wordt gezien.

p. 9 "Le jeudi 24 octobre 1963, à quatre heures de l'après-midi, je me trouvais à Rome,..." "Dinsdag 24 oktober 1963, om 4 uur 's middags, bevond ik me in Rome..."

Titel: Een zeer zachte dood. Haar moeder krijgt veel kalmeringsmiddelen en pijnstillers, dus ze voelt niets, ze slaapt rustig in. Het is dus een zachte dood.

p. 74 "...je vous assure que ç'a été une mort très douce." "... ik kan u verzekeren dat ze een zeer zachte dood had."

Verloop: p. 9: Wie en hoe: Simone, zij vertelt het
Bost, hij vertelt Simone wat er met haar moeder is gebeurd
Olga, Bost vertelt dat Olga ook heeft geholpen
Françoise de Beauvoir, over haar wordt verteld dat ze is gevallen
wat: Simone wordt gebeld in haar hotel in Rome door Bost, die haar verteld dat haar moeder is gevallen en naar het ziekenhuis in Parijs is gebracht, Simone bedenkt zij haar 5 weken geleden voor het laatst had gezien. waar en wanneer: 24 oktober 1963 in hotel Minerva in Rome

p. 23: wie en hoe: professor B.: hij vertelt Simone dat haar moeder kanker heeft
Simone: zij vertelt het verhaal
Poupette: Simone vertelt dat zij denkt dat alles goed is met haar moeder
Bost: door een staking moet hij Simone naar het ziekenhuis brengen
wat: Hier wordt voor het eerst bevestigd dat Françoise inderdaad kanker heeft (terwijl eerder werd gezegd dat het luiheid van de darmen was!), Simone herinnert zich dat haar moeder al sinds lange tijd zei dat zij ook kanker zou krijgen. Poupette denkt dat alles nog goed is, Simone wil haar inlichten voor ze bij haar moeder komt. Door een staking moet Bost Simone naar het ziekenhuis brengen. Professor B. belt haar met de mededeling dat haar moeder de hele nacht heeft overgegeven en waarschijnlijk de dag niet zal doorkomen. waar en wanneer: Simone's huis, Parijs op woensdag 6 november 1963

p. 88 wie en hoe: Simone, ze vertelt wat ze denkt
wat: Simone geeft haar visie op de dood, die van haar moeder eerst, en dan in het algemeen: haar moeder had een tumor dus ze wisten dat ze dood snel dood zou gaan, en dan algemener, iedereen is sterfelijk, maar ondanks dat is de dood nog steeds iets heel gewelddadigs. waar en wanneer: Parijs (bij Simone), eind 1963

Verloop: Moeder valt, en moet naar het ziekenhuis, Simone komt daarvoor terug uit Rome, nadat eerst andere dingen waren geconstateerd, blijkt moeder toch kanker te hebben. Ze wordt geopereerd omdat dat haar leven zou verlengen maar achteraf gezien heeft dat niet de kwaliteit verbeterd, want ze takelt snel af. Ze heeft duidelijk haar goed en slechte dagen. Als ze dan uiteindelijk sterft is dit nog steeds heel schokkend voor Simone, ondanks dat ze wist dat haar moeder snel zou overlijden.

Thema: Aftakeling van de mens en een aanklacht tegen moderne medici.

Mening: Ik vond het een interessant verhaal, omdat de aftakeling van Françoise heel nauwkeurig en direct wordt beschreven. Dat maakt het ook heel aangrijpend. Het laat je ook precies het onpersoonlijke van het ziekenhuis en sommige dokters zien. Dat zet je aan tot nadenken over ziekenhuizen nu, of het bij ons ook zo is, en als dat zo is dat dat eigenlijk heel afschuwelijk is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Mening: Ik vond het een interessant verhaal, omdat de aftakeling van Françoise heel nauwkeurig en direct wordt beschreven. Dat maakt het ook heel aangrijpend. Het laat je ook precies het onpersoonlijke van het ziekenhuis en sommige dokters zien. Dat zet je aan tot nadenken over ziekenhuizen nu, of het bij ons ook zo is, en als dat zo is dat dat eigenlijk heel afschuwelijk is.

REACTIES

B.

B.

Heel erg relaxt uitreksel...de dingen die ik nodig had kon ik ewr zo uithalen om te vergelijken...Thanks

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Une mort très douce door Simone de Beauvoir"