Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The black tulip door Alexandre Dumas

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover The black tulip
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 517 woorden
  • 5 juni 2007
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
63 keer beoordeeld

Boekcover The black tulip
Shadow
The black tulip door Alexandre Dumas
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
NEDERLANDSE SAMENVATTING:
In een klein plaatsje Dort wonen twee tulpenkwekers: Cornelius Van Baerle en Isaac Boxtel. Ze proberen allebei een zwarte tulp te kweken, want er wordt in het dorp een wedstrijd gehouden voor een zwarte tulp, maar het lukt hun niet. De prijs die je kan winnen als je een zwarte tulp hebt gekweekt is 100,000 guilders. Als Cornelius drie tulpenbollen heeft, die waarschijnlijk zwart zullen worden, wordt hij opgepakt, omdat hij brieven in het bezit heeft die hij van een van zijn oude vrienden heeft gekregen van tegenstrijders van de regering. Hij ging naar de gevangenis, en nam de drie bollen met hem mee. Daar leerde hij Rosa kennen. Zij was de dochter van de gevangenisbewaarder. Cornelius Van Baerle en Rosa zagen elkaar vaak, en hij vertelde haar alles over tulpen. Maar na een paar dagen moest Cornelius onthoofd worden. Toen hij op het podium stond om onthoofd te worden kwam er een brief van de prins uit Nederland.
Hij hoefde niet meer onthoofd te worden, maar moest wel levenslang in de gevangenis zitten. Hij werd overgeplaatst naar gevangenis Loevestein. Hij zou Rosa nooit meer zien, althans dat dacht hij. Rosa kon niet schrijven dus leerde Corneluis haar lezen en schrijven, zodat ze nog contact konden houden. Voordat hij werd overgeplaatst heeft hij Rosa de drie tulpenbollen gegeven. Hij zei tegen haar dat ze het geld pas mocht houden als ze met de man van haar dromen trouwde.

Na een paar maanden in de gevangenis te hebben gezeten kwam Rosa. Ze was naar de prins van Nederland gegaan en heeft hem gevraagd of hij haar vader als gevangenisbewaker naar Loevestein zou sturen. Dat heeft de prins toen gedaan. Rosa en Cornelius zagen elkaar toen weer vaak.
Ze verdeelde de drie bollen. Eén bij Rosa thuis, één in de tuinen van de gevangenis en één in de cel waar Cornelius zat.
Rosa komt er achter dat er een man achter de tulpen aanzit. De man weet dat er een bolletje in de tuinen zit van de gevangenis. Rosa haalt het bolletje uit de tuinen en zet het in haar huis.
De tulp die bij Cornelius in de cel zit word ontdenkt door de vader van Rosa, de vader gooit het op grond en trapt het kapot. Nu zijn er nog maar twee bolletjes over.
Als na een tijdje een bol uitkomt blijkt het een zwarte te zijn, Rosa schrijft een brief naar de bloemenorganisatie.
De directeur van de bloemenorganisatie wil langs komen om de zwarte tulp te komen bekijken. Dan blijkt dat de tulp gestolen te zijn. Rosa gaat naar de directeur om alles te vertellen. Rosa word geloofd door de directeur en op het feest word bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen voor het kweken van een zwarte tulp. Rosa won de prijs. Cornelius word naar het feest gebracht door de gevangenisbewaarder. Rosa zou het geld pas krijgen als ze met de man van haar dromen zou trouwen. Dat doet ze ook. Ze trouwt met Cornelius Van Baerle, die wordt vrijgelaten, en ze krijgen twee kinderen. Ze gaan verder met het kweken van tulpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The black tulip door Alexandre Dumas"