Sa femme door Emmanuèle Bernheim

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1455 woorden
  • 2 juli 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
114
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Sa femme
Shadow
Sa femme door Emmanuèle Bernheim
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titelverklaring
“Sa femme”, wat “zijn vrouw” betekent, duidt op de, zo blijkt later, ingebeelde vrouw van Thomas. De hoofdpersoon, Claire, in het boek krijgt een relatie met een man, die zegt dat hij getrouwd is. Claire raakt ietwat geobsedeerd door Thomas en probeert zich voor te stellen hoe zijn vrouw is, hoe ze doet, hoe ze er uit ziet, etc.
Samenvatting
De hoofdpersoon in dit verhaal is Claire, die als huisarts werkt. Op een ochtend gaat ze naar een cafeetje, waar haar tas wordt gestolen en daardoor raakte ze haar sleutels en portemonnee kwijt. Ze krijgt de huissleutel van een bewaker(?) en kan zo naar binnen om haar patiënten te behandelen. Dan zit er een onbekende man in de wachtkamer, en als ze klaar is met haar eerste patiënt is de man verdwenen, maar staat haar tas op de stoel. Claire vindt het raar, maar is al lang blij dat ze haar tas terug heeft. Als ze thuis komt is Michel er ook, haar vriend, maar ze vindt het eigenlijk niet fijn dat hij al in haar huis is en de volgende dag laat ze een ander slot op de deur zetten. Dan komt ze ook de man tegen die haar tas had teruggebracht, Thomas Kovacs. Hij is bouwvakker op het bouwterrein vlakbij haar huis. Ze besluiten samen wat te gaan drinken en ze hebben het erg gezellig. Ze spreken vaker af en het begint op een echte relatie te lijken. Alleen vertelt Thomas haar dat hij een vrouw en twee kinderen heeft, maar ondanks dat zetten ze de relatie voort. Het is wel een beetje een rare relatie, want ze praten bijna niet.
Claire bewaart alle aandenken aan Thomas, waaronder alle condooms. Ook gaat ze voor hem veel meer aandacht besteden aan haar uiterlijk; ze gaat make-up dragen, koopt parfum, etc.

Op een avond is Michel er weer en hij ziet de pastis in de koelkast staan die Claire had gekocht voor Thomas, want Thomas houdt van pastis. Michel echter niet, dus weet hij dat er iemand anders in haar leven is. Ze maken het uit en Claire voelt zich zelfs een beetje opgelucht.
Claire begint te fantaseren over het leven van Thomas, zijn vrouw en zijn kinderen. Claire en Thomas praten namelijk bijna nooit met elkaar, dus weten ze ook heel weinig van elkaar. Zo stelt Claire zich voor dat de vrouw van Thomas perfect is; ze kan heel goed koken en heeft veel vrienden.
Het valt Claire op dat Thomas altijd precies een uur en een kwartier blijft, nooit langer en nooit korter. Ze besluit alle klokken en tijdaanduidingen weg te halen, in de hoop dat hij wat langer blijft. Maar ook zonder alle klokken gaat hij na exact een uur en een kwartier weg.
Dan hoort ze op een dag sirenes op de bouwplaats waar Thomas werkt. Gelijk is ze in paniek en denkt ze dat Thomas gewond is. In haar gedachten annuleert ze alle afspraken die ze voor die dag had staan om naar het ziekenhuis te gaan. Maar dan bedenkt ze zich dat ze natuurlijk ook niet weet in welk ziekenhuis hij ligt en bovendien zal zijn vrouw er ook zijn.
Claire vindt een berichtje van Thomas op haar antwoordapparaat, zijn eerste. Onmiddellijk gaat ze nieuwe bandjes kopen en het bandje met de stem van Thomas doet ze in haar bureaula, waar alle andere spulletjes van hem liggen.
De kerstvakantie komt er aan en Claire bedenkt wat hij zal gaan doen. Waarschijnlijk zal hij met zijn gezinnetje naar de bergen gaan, net zoals ieder ander gezinnetje. Zijzelf gaat naar haar zus, die een zoontje heeft, Nicholas. Maar ze vindt Nicholas maar een vervelend rotkind en hij mag haar ook niet erg graag. Uiteindelijk koopt ze een videospel voor hem, wat best wel in de smaak valt.
Ze spreekt af met een vriendin, Marie, en ze neemt zich voor het met haar niet over Thomas te vertellen, ze zou het vast afkeuren dat ze een affaire heeft met een getrouwde man. Maar op het moment dat ze in het restaurant zitten, begint ze te vertellen over Thomas. Marie reageert er bijna niet op en achteraf denkt Claire dat ze depressief is.

Dan vertelt Thomas haar dat hij helemaal niet getrouwd is en dus ook geen kinderen heeft. Ze is ietwat verward, maar wel erg blij en al snel gaan ze samenwonen. Hij vertelt haar dat ze in de zomer vaak buiten zullen eten enzo, ze maken al echt toekomstplannen.
Claire krijgt er een nieuwe patiënt bij, Jean-Phillipe Corey. Ze zorgt voor hem, en omdat hij ziek is ziet ze hem vaak. Bij zijn laatste consult laat hij een doosje lucifers vallen. Claire raapt het op, gooit alle spullen van Thomas die in de la liggen weg, en stopt het luciferdoosje van meneer Corey er in, net zoals ze dat bij Thomas heeft gedaan.
Personen
Claire
Claire is de hoofdpersoon in dit verhaal en ergens in de dertig. Normaal gesproken draagt ze geen make-up, maar dat veranderd in de loop van het verhaal. Ze is huisarts en heeft een goedlopende praktijk. Haar vriend is Michel, maar dat gaat al snel uit en ze wordt verliefd op Thomas. Ze raakt lichtelijk geobsedeerd en haalt zich van alles in het hoofd. Zo stelt ze zich zijn leven voor, wat hij eet, waar hij van houdt en dat soort dingen. Maar ze vraagt het hem nooit, ze is dus niet echt een prater, maar ze heeft wel een hele rijke fantasie.
Thomas
Thomas Kovacs is de man waar Claire verliefd op wordt, maar hij zegt dat hij een vrouw en twee kinderen heeft. Toch krijgen ze een relatie en later blijkt dat hij helemaal geen vrouw en kinderen heeft. Thomas lijkt vrij breed, zijn broekmaat is W33 (breedtemaat) en L34 (lengtemaat). Hij werkt als bouwvakker op een bouwterrein bij Claire in de buurt. Hij lijkt een goede gezondheid te hebben, want Claire denkt dat hij nooit ziek is, en zij is dokter dus ze kan het weten.
Thomas zegt vrij weinig, hij is heel stil.
Plaats
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, maar ik weet niet in welke plaats. Ik denk dat het een dorpje is, omdat er wordt beschreven dat Claire haar klantenkring heeft opgebouwd door bij iedereen boodschappen te doen. Verder speelt het grootste deel van het verhaal zich af in het appartement van Claire, in de huisartspraktijk en in het openbare leven (restaurant, café).
Tijd
Het verhaal speelt zich ergens tussen 1970 en 1990 af. Claire beschikt al over elektrische apparaten, maar heeft nog geen wasmachine. Maar hier wordt wel bij vermeld dat ze een uitzondering is, maar omdat ze toch maar alleen is, had ze er geen.
Thema(’s)
Het belangrijkste thema in dit boek is liefde, waarbij aparte karaktereigenschappen een belangrijk motief vormen. Tenslotte is er zeker een liefdesrelatie tussen Claire en Thomas, maar die staat bol van rare dingen. Zo heeft Thomas helemaal geen vrouw en kinderen, wat hij wel zei en verzameld Claire alles wat van hem is, inclusief gebruikte condooms, wat toch niet erg normaal is. Ook zou obsessie een thema kunnen zijn, omdat ze constant fantaseert over het leven van Thomas, hij is voortdurend in haar gedachten.
Eigen mening
Eigenlijk vond ik het best wel een apart boek, maar niet in een erg positieve zin. De personages zijn voor mij te vreemd, ik kan me niet echt inleven in het verhaal. Ik snap werkelijk waar niet hoe iemand zo geobsedeerd kan zijn door een man. Ik snap dat je verliefd kan zijn, maar ik zou denken dat je met elkaar praat, maar dat doen zij bijna niet. Daarom gaat Claire allemaal dingen verzinnen en tot op zekere hoogte is dat niet zo raar, maar als je een heel leven voor iemand verzint, ben je doorgeslagen. Bovendien snap ik al helemaal niet, waarom diezelfde man maanden lang heeft beweerd dat hij een vrouw en twee kinderen heeft, terwijl dat helemaal niet waar is! Het gaat voor mij allemaal een beetje ver.
Wel vond ik het erg fijn dat het verhaal goed te begrijpen was. De woorden die de schrijver gebruikt zijn niet erg moeilijk en de zinnen vrij kort. Dit houdt het verhaal in ieder geval redelijk duidelijk en overzichtelijk. De schrijfstijl sprak me ook aan, het was wel een goed lopend verhaal wat dus vrij makkelijk te lezen is. Gelukkig was het ook maar een dun boekje, hoewel ik het zelf nooit uitgekozen zou hebben.
Auteur
Emmanuèle Bernheim is geboren in 1955 in Frankrijk en is schrijfster. In 1993 won ze de Prix Medicis met haar boek “Sa femme”. Tevens schreef ze het draaiboek voor de films “Swimming Pool”, “Sous le sable” en “5 x 2”, samen met de regisseur François Ozon. Momenteel woont ze in Parijs en werkt ze voor de televisie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sa femme door Emmanuèle Bernheim"