Rien de Grave door Justine Lévy

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Rien de Grave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 1142 woorden
  • 2 december 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
220
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Rien de Grave
Shadow
Rien de Grave door Justine Lévy
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De beschrijving van je leeservaring

Primaire gegevens van het gelezen werk
Titel (+ ondertitel)
Rien de grave

Auteur
Justine Lévy

Uitgever en jaar van uitgave
Wolters-Noordhof; 2004

Aantal pagina’s
160 pagina’sVerantwoording van je keuze

Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen, omdat de voorkant van het boek mij aansprak. De voorkant is vol met kleuren en ziet er fris uit.

Eerste reactie achteraf

Geef een directe reactie; hoe heb je het boek ervaren?

Ik vond het erg moeilijk om te lezen, omdat het boek hele lange zinnen bevat. Ik vind het wel een erg mooi en boeiend verhaal.

Samenvatting van de inhoud

Geef in maximaal één A-viertje antwoord op de volgende vragen:

- Wie is de hoofdpersoon of zijn de hoofdpersonen?
- Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
- Wat is het probleem of conflict waar de hoofdperso(o)n(en) mee geconfronteerd wordt/worden en wat doet hij of zij met dat probleem of conflict?

De hoofdpersonen zijn Louise, Adrien en Pablo. De bijfiguren zijn haar moeder Alice, haar vader en haar oma. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het boek begint dat Louise op weg is naar de begrafenis van haar oma. Dan komen er allemaal flashbacks. Eerst was Louise samen met haar man Adrien, ze waren twee handen op een buik, althans dat dacht ze. Louise is erg onzeker over hun relatie, ze vindt zichzelf geen goede vrouw en is bang dat hij vreemdgaat. Adrien is een rijke verwende man die Louise kleineert. Louise wil niet meer dom en klein overkomen bij hem en zijn vrienden en dus raakt ze verslaaft aan de medicijnen en drugs. Ze kickt af en komt er beter uit dan dat ze ooit is geweest, maar dan gaan Adrien ervandoor met Paula, de minnares van zijn vader. Louise is kapot, gebroken en leeg. Samen met Paula krijgt hij een kind.

Alice heeft kanker en Louise zorgt voor haar. Dat vindt ze heel moeilijk. Verder in het boek zegt iemand tegen haar dat ze voor haar moeder moet zorgen om haar eigen ik weer terug te vinden.

Een lange tijd is Louise alleen, maar dan ontmoet ze Pablo. Hij leert haar weer van het leven houden en Louise gaat helemaal voor hem.

De verdieping


De wijze van vertellen (Op het laatste blad vind je extra informatie hierover.)

Er zijn globaal 3 manieren waarop de auteur een verhaal kan vertellen:

- de ik-verteller
- de hij/zij- of personale verteller
- de alwetende verteller

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik- verteller.

Personages

Een verhaal kent vaak maar één of enkele personen die een echt belangrijke rol spelen. Dat zijn de hoofdpersonen. Geef een korte beschrijving van deze hoofdpersonen.

- Louise: is heel erg onzeker en staat niet sterk in haar schoenen. Ze heeft geen smaak en geen mening. Daarom zoekt ze mannen die dat wel hebben, zodat ze hun smaak en mening kan overnemen.

- Adrien: is verwent en egoïstisch alles draait om hem.

- Pablo: houdt van het leven is heel gul en trouw.

Titel (+ ondertitel)

Verklaar nu de titel van het gelezen werk.

De titel is rien de grave dat betekent: niets aan de hand. Op de laatste bladzijde staat: ‘Ieder verhaal is de kladversie van het volgende, je schrapt en schrapt en als het zo’n beetje netjes is en zonder fouten dan is het af, en rest je niets ander dan weg te gaan, daarom duurt het leven lang. Niets aan de hand’

Ik denk dat het betekent dat je, je niet druk moet maken als iets fout gaat. Je hebt de tijd om het te verbeteren of anders te doen. Er is niets aan de hand als het mis gaat.

Het eindoordeel
Jouw persoonlijke beoordeling
Wat vond je van het onderwerp?
Wat vond je van de gebeurtenissen die beschreven werden?
Kwam de hoofdpersoon levensecht over?
Vond je het verhaal moeilijk opgebouwd of kon je het (redelijk) vlot lezen?
Geef ook aan hoe dat kwam!

Ik vond het een heel mooi onderwerp, omdat het zo persoonlijk is. Het is net of je haar dagboek leest. De gebeurtenissen werden heel duidelijk verteld, al haar gevoelens kwamen naar voren. Het boek is een autobiografisch verhaal en de hoofdpersoon leek dus echt. Je leeft echt met haar mee. Ik vond het een heel moeilijk boek om te lezen, door de lange zinnen. Dit maakte het wel een beetje saai. Gelukkig ging ieder hoofdstuk over een ander onderwerp, dat maakte het wel leuk.

Tot slot dien je bij elk gelezen werk twee verwerkingsopdrachten te maken. Kies uit onderstaande lijst telkens één verwerkingsopdracht en voeg die aan je boekverslag toe! Kies bij elk gelezen werk een andere verwerkingsopdracht.

Zoek informatie over de biografie van de auteur en geef aan wat volgens jou de relatie is tussen diens biografie en het gelezen werk. Voeg de gevonden informatie toe!

Justine Lévy is in 1974 geboren als dochter van de bekende filosoof Bernard-Henri Lévy en de mannequin Isabelle Doutreluigne. Als ze een kleuter is, gaan haar ouders uit elkaar. Justine gaat na enige tijd wonen bij haar vader, met wie ze een zeer hechte band heeft. Op 21-jarige leeftijd trouwt ze met Raphaël Enthoven, de zoon van haar vader’s uitgever en beste vriend. Het huwelijk strandt in 2000 wanneer Raphaël verliefd wordt op de vriendin van zijn vader.

Justine Lévy werkt bij een uitgeverij en debuteert in 1995 als schrijfster met de roman Le Rendez-vous, waarin ze vertelt over haar problematische relatie met haar verslaafde moeder. In 2004 publiceert ze haar tweede roman, geschreven naar aanleiding van haar scheiding. Rien de grave is een bestseller en wordt bekroond met de Prix Marie-France en de Prix Vaudeville. In dit boek schrijft Lévy opnieuw zeer openhartig over haar privéleven, waarin verschillende bekende Fransen een rol spelen. Dit gegeven heeft zeker bijgedragen aan het verkoopsucces van Rien de grave

Het leven van Justine Lévy is dit boek, het is een autobiografisch boek. Alleen de namen zijn verandert verder is het exact het zelfde.

In dit boek zitten ook verschillende bekende Franse mensen:

Feit is dat ze acht jaar geleden uiteindelijk rust scheen te vinden bij de Franse reclameman Jean-Paul Enthoven. Tot ze diens zoon Raphaël leerde kennen. Zij was 32, hij 22. Ze werden verliefd en dat leidde tot alweer een nieuwe liefdesrelatie. Raphaël scheidde van zijn vrouw, Justine Lévy, dochter van de bekende Franse filosoof Bernard-Henri Lévy, en maakte zijn nieuwe vriendin zwanger. In 2001 beviel Carla Bruni van een zoon, Aurélien. Raphaël Enthoven verdween snel weer uit beeld en sindsdien leek Bruni alleen door het leven te gaan, het is te zeggen: met haar zoon en haar twee siamese katten, Mitzy en Betty. (naar: http://www.nieuwsblad.be )

Dit stuk is ‘echt’ en in het boek gaat het stuk over Adrien die met Paula ervandoor gaat.

REACTIES

M.

M.

En nu is Carla Bruni, Paula in het boek, de vrouw van Nicolas Sarkozy, de Franse president !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rien de Grave door Justine Lévy"