Ouf ! Pas de vacances cette année door François Schoeser

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 906 woorden
  • 10 juli 2007
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 10
  • 1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1992
Pagina's
135
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Ouf ! Pas de vacances cette année
Shadow
Ouf ! Pas de vacances cette année door François Schoeser
Shadow
1 Manu is 11 jaar oud. Hij vindt het leuk om voor soldaat te spelen met zijn vrienden Pierre en Luc. In deze zomervakantie blijft hij thuis, maar zijn vrienden zijn wel weg. Om te tijd te doden marcheert hij een beetje rond, hij heeft gezien hoe dat moet toen hij op een vakantie in Engeland was en Buckingham Palace had bezocht. Tijdens het marcheren ziet hij dat een huis dat eerder te koop stond verkocht is aan ene M. Martin.

2 Manu’s ouders besloten dit jaar niet op vakantie te gaan. Ze zouden sparen, en het jaar erop zouden ze naar de VS op vakantie gaan. Ze beloven Manu dat ze wel uitstapjes zullen maken, al lijkt Manu dat niet zo leuk, hij was liever toch op vakantie gegaan. Maar ja, zijn vrienden waren daar ook niet geweest.


3 Toch heeft het ook voordelen om niet op vakantie te gaan, je rijdt niet in files. Manu’s moeder werkt, nu ze niet op vakantie gaan, in de bibliotheek. Nu Manu wat ouder is doet ze veel aan dans en gymnastiek als ze vrij is. Dat houdt ook in dat Manu zichzelf moet vermaken.
Op straat spreekt een man Manu aan. Het blijkt de nieuwe buurman te zijn. Manu schrikt ervan, hij vindt de man een beetje raar.

4 Manu’s vader is directeur van een instituut voor kinderen (soms jongvolwassenen) met een geestelijke handicap.

5 Manu wil graag terug naar Buckingham Palace. Hij bedenkt zich als hij onderweg M. Martin tegenkomt. Nu is het te laat om ongemerkt weg te glippen, dus vraagt Manu of hij misschien een boodschap kan doen. Maar ook nu komt hij Martin tegen. Die vraagt hem of hij wat wil drinken. Ze hebben vervolgens een gesprek dat Manu niet echt boeit, tot het moment dat Manu aan Martin vraagt wat zijn beroep is. Hij krijgt er een onduidelijk antwoord op, en dat maakt Manu nieuwsgierig. Dan gaat hij gauw naar huis, hij moest voor de lunch thuis zijn.

6 Manu heeft M. Martin niet meer gezien maar hij vraagt zich wel af wat zijn beroep is. Het maakt hem behalve nieuwsgierig ook een beetje bang dat hij zo weinig van Martin afweet.

Een paar dagen later krijgt Manu een kaart van Pierre, die aan een mooi strand op vakantie is. Bij het ophalen van de kaart komt hij Martin weer tegen, en ze vervolgen min of meer hun gesprek van een paar dagen geleden. Het wordt beetje bij beetje duidelijker wat Martin voor de kost doet.

7 Op een terras praten Martin en Manu verder. Manu moet beloven dat hij z’n mond houdt over wat Martin nu gaat vertellen. Het blijkt een soort ondervraging te zijn. Martin vraagt of Manu de familie Placarre kent. Martin is een ex-spion, en hij helpt mensen van de politie nog wel. Manu gaat de familie Placarre ‘bespioneren’, al heeft hij niks zinnigs kunnen ontdekken. Ze noemen de missie ‘operation Patate’.

8 Tijdens de carnaval gaat Manu ‘undercover’. Hij vraagt aan verschillende mensen of ze iets weten van de familie Placarre, maar niemand weet veel van hen. Hij besluit zich te kleden als een spion, met zonnebril e.d. en zo op onderzoek uit te gaan.

9 Manu volgt meneer en mevrouw Placarre, maar wordt niets wijzer. Martin wil weten welke boodschappen ze doen, zelfs iets onbenulligs als melk.
Een paar dagen later laten Manu’s ouders weten dat ze naar een museum willen, maar Manu wil niet mee.

10 Toch gaan ze naar het museum. Zoals verwacht is het heel saai, Manu vindt geschiedenis niet echt interessant.

11 De school is weer begonnen. Verder gebeurt er niet veel.

12 Pierre vertelt Manu over vreemde mensen die in hun wijk wonen. Manu had gevraagd ook een beetje op te letten i.v.m. missie Patate. ’s Middags spreken ze af, en gaan ze op onderzoek uit.

13 M. Martin vertelt Manu bij het op de hoogte brengen dat hij lang geleden, nog voordat hij of zijn ouders geboren waren, hij bevriend was met ene Frédo (Alfred) Placarre. Dit heeft natuurlijk te maken met missie Patate.

14 Manu spioneert nu samen met Pierre. Door bij elkaar op de schouders te staan kunnen ze over de schutting heen kijken. Ze worden bijna betrapt, maar komen eronderuit door voor konijn te spelen.

15 Manu kan niet slapen die nacht. De volgende worden ze door een jongen in een rolstoel betrapt tijdens het spioneren, want toch blijven ze nieuwsgierig. Ze besluiten hun konijnenact weer uit te voeren.

16 De volgende dag gaan ze ’s middags op onderzoek uit, ze konden onder school uitkomen. Omdat Manu vroeg thuis is die dag maken zijn ouders zich zorgen. Ze denken dat hij teveel werk heeft op school, of dat hij er andere problemen heeft.
Op school zien ze de jongen in de rolstoel weer. Hun lerares is boodschappen doen. Als ze terugkomt, stelt ze de jongen voor als Francis. Hij heeft niet veel vrienden, hij kan niet alleen naar buiten, en veel mensen denken dat hij dom is vanwege de rolstoel. Pierre en Manu willen zijn vrienden wel zijn.

17 Francis is een van de Placarres. Martin is trots op Manu (en Pierre).

18 ze gaan op schoolreisje, en er wordt rekening gehouden met Francis. Ze gaan naar het bos. Ze moeten nepgeld zoeken. Er is een prijs voor degene met de meeste briefjes.

19 M. Martin gaat weer weg. De familie Placarre was zo vreemd omdat ze veel aan moesten passen voor Francis, en het is dus opgelost.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.