On a kidnappé Éric door Dominique Lézy

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 745 woorden
  • 6 april 2007
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1969
Pagina's
16
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover On a kidnappé Éric
Shadow
On a kidnappé Éric door Dominique Lézy
Shadow
Titel: On a kidnappe Eric
Auteur: Dominique Lezy

Hoofdpersonen:
De familie Peugeot
Éric, 4 jaar, de jongen die wordt ontvoerd
Jean-Philippe, 7 jaar, broer Éric
Meneer en mevrouw Peugeot, houden van golfen, bezorgd om hun kinderen
Verder is de familie Peugeot van het automerk, het is een rijke en gelukkige familie, ze wonen in Parijs op Victor Hugo nummer 170. Het is een rustige familie.

Lucien Bonnet
De vinder van Éric


Ontvoerders
Over de ontvoerders kom je niet veel te weten, want ze hebben altijd een masker op en ze wille natuurlijk in het geheim blijven.

Bijpersonen:
Chauffeur
Kindermeisje
Café Bazin

Samenvatting:
Op een mooie dag in de lente zijn meneer en mevrouw Peugeot aan het golfen in Saint-Cloud, aan het eind van het golfterrein spelen Jean-Phillipe en Éric in een speeltuin. Het kindermeisje is er dit keer niet bij want die is bij de chauffeur gebleven om te praten. Plotseling komt er een man en zegt tegen Éric dat hij mee moet komen en dat ze dan bij zijn ouders gaan kijken. Ze verdwijnen in een zwarte auto. Jean- Phillipe roept het kindermeisje en de chauffeur en vertelt het verhaal. Jean-Phillipe huilt en het kindermeisje en de chauffeur zijn erg ongerust. De chauffeur gaat de ouders halen. Dan ziet meneer Peugeot plotseling op de zandhoop in de zandbak een brief liggen. Hij opent de brief en leest de rode geschreven woorden:
We doen uw zoon geen pijn. We gaan heem teruggeven als u ons 500.000 frank in biljetten van 10 geeft. U hebt 48 uur om het losgeld te brengen. We gaan uw bellen om af te spreken waar en wanneer. Het leven van uw kind is afhankelijk van uw zwijgen.

Dan komen ze er achter dat Éric ontvoerd is. De volgende ochtend, de politie wordt niet gebeld en de hele familie is ongerust, het wachten op het telefoontje duurt lang. De nacht gaat voorbij en niemand slaapt. ’s Morgens om 9 uur gaat de telefoon, het zijn de ontvoerders. De ontvoerders vertellen dat de postbode een brief bij hun brengt waarin staat waar meneer Peugeot moet komen met het geld. Meneer Peugeot besluit het losgeld te betalen. Hij springt in de auto en gaat naar de bank om het geld te halen. Meneer Peugeot schrijft op een lange lijst de nummers van elk biljet van 10 frank, die lijst gaat hij goed bewaren.
Donderdag 14 april, vandaag gaat meneer Peugeot het losgeld brengen. Dan komt de postbode met een brief, weer in het rood geschreven:
Uw zoon is levend. Zijn leven hangt af van uw zwijgen. Een man gaat op u wachten op nummer 55 van de straat. Ga erheen om 4 uur en geef hem het losgeld in een koffer.
Meneer Peugeot doet het geld in een koffer en gaat alleen naar de straat de Ternes. De man kan hij niet herkennen want hij draagt een masker. Hij geeft het geld. Meneer Peugeot heeft alles gedaan waar de ontvoerders om vroegen, gaan ze nu Éric teruggeven?
’S Avonds praat meneer Peugeot voor de radio en de televisie. Dan hoort heel Frankrijk het nieuws. Op elke voorpagina van alle kranten staat een foto van Éric Peugeot. Op een donderdagavond als het regent in Parijs bellen de ontvoerders weer, ze zeggen omdat hij het geld gebracht heeft zijn nu iets goeds gaan doen en ze hangen op.

Om 1 uur ’s middags op de straten van Parijs loopt Lucien Bonnet, hij wil net terug naar zijn hotel gaan als hij een kind hoort huilen. Een kind, helemaal alleen. Het gaat er naar toe, het kind is koud. Hij vraagt hoe hij heet maar hoort het niet goed en neemt hem mee naar een café. De bazin van het café herkent hem meteen! Meneer Bonnet belt snel naar de politie en vertelt dat hij Éric Peugeot heeft gevonden. De politie komt snel en ze nemen Éric mee. Vijf minuten laten zijn meneer en mevrouw Peugeot op het bureau en nemen Éric in de armen.

Twee jaar later
De politie heeft de ontvoerders gevonden, door de lijst van de nummers van bankbiljetten van meneer Peugeot. Éric is nu een leuke man en de ontvoerders zitten in de gevangenis voor 20 jaar.

Eigen mening:
Ik vond het een spannend boek om te lezen, omdat er iemand ontvoerd wordt en het best lang duurt voordat hij weer gevonden wordt. Het boek was ook leuk om te lezen omdat er niet hele moeilijke woorden in stonden waardoor ik het verhaal goed begreep. Het is een leuk en spannend verhaal om te lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

leukheid coolheid ......

6 jaar geleden

Andere verslagen van "On a kidnappé Éric door Dominique Lézy"