Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran door Éric-Emmanuel Schmitt

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 546 woorden
  • 23 februari 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5
41 keer beoordeeld

Boekcover Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
Shadow

'Hoe lukt u dat toch, meneer Ibrahim, om gelukkig te zijn?'

'Ik weet wat er in mijn koran staat.'

'Misschien moet ik uw koran maar eens inpikken. Ook al hoor je dat niet te doen als je joods bent.'

'Ach Momo, wat zegt jou dat nou, joods zijn?'

'Weet ik veel. Voor mijn vader betekent het de hele dag somber zijn. Voor mij.…

'Hoe lukt u dat toch, meneer Ibrahim, om gelukkig te zijn?'

'Ik weet wat er in mijn koran staat.'

'Misschien moet ik uw koran maar eens inpikken. Ook al h…

'Hoe lukt u dat toch, meneer Ibrahim, om gelukkig te zijn?'

'Ik weet wat er in mijn koran staat.'

'Misschien moet ik uw koran maar eens inpikken. Ook al hoor je dat niet te doen als je joods bent.'

'Ach Momo, wat zegt jou dat nou, joods zijn?'

'Weet ik veel. Voor mijn vader betekent het de hele dag somber zijn. Voor mij.. is het alleen maar iets waardoor ik niet iets anders kan zijn.'

Meneer Ibrahim stak me een pinda toe.

'Je hebt geen goede schoenen, Momo. Morgen gaan we schoenen kopen.'

 

In het Parijs van de jaren zestig van de vorige eeuw raakt Momo, een joods jongetje van twaalf jaar, bevriend met de oude Arabische kruidenier in de rue Bleue. Er ontrolt zich een prachtig verhaal dat de grenzen van de religies overstijgt.

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran door Éric-Emmanuel Schmitt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran.

Samenvatting:
Momo is een joodse jongen die met zijn vader in een achterbuurt van Parijs woont.
Momo heeft ook een moeder en een broer (Popol) volgens zijn vader zijn ze weggegaan. Zijn vader prijst Popol altijd de hemel in zijn vaders ogen is Popol de perfecte zoon. Zijn vader werkt de hele dag en Momo moet eigenlijk alles zelf uitzoeken. Hij doet boodschappen bij Monsieur Ibrahim. Monsieur Ibrahim is een Arabier met een kruidenierswinkel aan de overkant van de straat. Momo spaart al het wisselgeld op. Als zijn vader hem minder geld gaat geven, gaat hij stelen bij Monsieur Ibrahim.

Met zijn gespaarde geld gaat Momo naar de hoeren, om zo een man te worden.
Monsieur Ibrahim heeft door dat Momo steelt, en zegt dit tegen hem. Hij geeft hem goede raad. Momo verzwijgt zowel dat hij naar de hoeren gaat, als zijn vriendschap met Monsieur Ibrahim voor zijn vader. Momo en Monsieur Ibrahim krijgen een steeds hechtere band. Monsieur Ibrahim wordt als een vaderfiguur voor Momo.
Op een dag vertelt Momo’s vader dat hij ontslagen is. Als Momo op een dag thuis komt is zijn vader vertrokken. Zijn vader heeft een brief achtergelaten daar schrijf hij iets over Popol en iets over mensen waarmee Momo contact mee moet zoeken, Ook heeft zijn vader als zijn over gebleven geld aan Momo achtergelaten. Momo blijft alleen achter en leeft voor 2, zodat niemand iets merkt. Dan komt er politie aan de deur om te vertellen dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd. Op een dag komt er een vrouw binnen in de flat. Zij is op zoek naar Moise. Het is de moeder van Momo, maar Momo wil niks met haar te maken hebben en zegt dat Moise is vertrokken. Momo komt erachter dat Popol helemaal niet bestaat!
Momo vraagt aan Monsieur Ibrahim of hij hem wil adopteren. Dat gebeurt.
Momo en Monsieur Ibrahim gaan samen de geboortezee van Monsieur Ibrahim bezoeken. Monsieur Ibrahim leert Momo veel, over geloof en over het leven. Monsieur Ibrahim sterft door een auto ongeluk in zijn geboortezee. Momo erft alles.



Personen:
Moise/Momo: Moise woont samen met zijn vader in een achterbuurt in Parijs.Zijn vader werkt de hele dag en daarom moet Moise alles zelf doen. Hij doet boodschappen bij Monsieur Ibrahim. Monsieur Ibrahim noemt heb Momo. Ze krijgen een goede band. Moise is niet dom, maar hij denk niet goed na over sommige dingen. Omdat hij steelt. En niet met de dood van zijn vader kan omgaan. Zijn vader heeft hem wijsgemaakt dat hij nog een broer heeft, Popol. Deze oudere broer zou zogenaamd door zijn moeder meegenomen zijn toen ze Moise en zijn vader verliet. Momo kijkt erg tegen zijn zogenaamde broer op, ook al kent hij hem niet. Hij heeft het gevoel dat hij nooit goed genoeg zal zijn voor zijn vader. Dit komt doordat zijn vader altijd veel positiever over Popol is.
Monsieur Ibrahim: Monsieur Ibrahim is een wijze man van middelbare leeftijd. Hij heeft een kruidenierswinkel vlakbij de straat van Moise. Hij heeft al snel door dat Momo/Moise van hem steelt. Hij helpt Moise, en geeft hem steun en advies. Als de vader van Moise dood gaat, zorgt monsieur Ibrahim voor Momo al was het zijn eigen zoon.


REACTIES

F.

F.

De laatste helft van de samenvatting is letterlijk gekopieerd uit het boekverslag van anoniem (5 VWO) (het hoogst beoordeelde boekverslag van Monsieur Ibrahim)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran door Éric-Emmanuel Schmitt"