Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran

Het boek gaat over Momo. Momo is een 11-jarig joods jongetje Hij woont in de Rue Bleue in de jaren 60 van de vorige eeuw. Hij woont er samen met zijn vader. Zijn moeder is er vandoor gegaan. Leven met zijn vader is geen pretje. Zijn vader is depressief en is de hele dag van huis voor zijn werk. Momo moet daarom het huishouden doen; hij moet schoonmaken, het eten koken en de boodschappen doen. Maar Momo doet nooit iets goed. Zijn vader zegt hem altijd dat zijn broertje het veel beter zou hebben gedaan en dat hij een veel betere zoon zou zijn geweest. De boodschappen doet Momo bij de Arabische kruidenier Ibrahim. Momo krijgt elke keer als hij boodschappen moet doen een bedrag van zijn vader. Maar Momo steelt bepaalde dingen van monsieur Ibrahim, gewoon, omdat hij Arabisch is en het toch niet doorheeft. Momo houdt daardoor steeds geld over en spaart dat om naar de hoeren te kunnen. Ibrahim heeft al die tijd wél door dat Momo steelt en spreekt hem hier op aan. Hij is niet kwaad, maar laat Momo weten dat hij gewoon een Fransman is en dat hij een soefist is, dat hij niet dom is en dat hij, ondanks dat Momo steelt, toch wel genoeg geld heeft. Vanaf dat moment ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Monsieur geeft Momo tips over wat je mee moet nemen als hij weer naar de hoeren gaat en geeft Momo speciale recepten voor Momo's vader, waarbij ze de paté bijvoorbeeld verwisselen met kattenvoer.

Als Momo's vader op een avond ontslagen wordt, is de sfeer thuis helemaal om te snijden en zinkt Momo's vader steeds dieper in zijn depressie. Op een dag is hij weggelopen om nooit meer terug te komen. Momo's moeder komt dan langs. Zij herkent Momo niet en vraagt aan hem waar Momo is. Momo, die niks met haar te maken wil hebben zegt dat Momo weg is gegaan, om te zoeken naar zijn moeder en zijn broertje. Waarop zijn moeder zegt dat Momo helemaal geen broertje heeft. Al zou je denken dat Momo dan zou zeggen wie hij is, laat hij zijn moeder uit en blijft hij alleen achter. Monsieur Ibrahim komt dan met het idee om Momo te adopteren. Een proces dat erg moeilijk is aangezien Ibrahim islamitisch is en Momo joods. uiteindelijk is er wel een instantie die ervoor zorgt dat Ibrahim Momo kan adopteren. Dan wil Ibrahim met Momo naar Istanbul verhuizen. Dan moet Ibrahim wel eerst zijn rijbewijs opnieuw halen. Met een beetje hulp van Momo tijdens de examens kunnen de twee op weg. Het verhaal eindigt in Istanbul, waar de twee heel gelukkig zijn en Momo zich tot het islamitische geloof lijkt te bekeren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

het einde klopt niet, monsieur ibrahim sterft terwijl hij een oude vriend opzoekt.

10 jaar geleden

S.

S.

Dit verslag klopt echt niet met het boek. Het slot is totaal anders. Ze leven helemaal niet gelukkig samen verder. Ibrahim sterft, Momo is alleen en erft in Parijs alles en zet het winkeltje voort. Ook gaat hij elke zondag met vrouw en kinderen bij zijn moeder eten etc.

11 jaar geleden

E.

E.

De samenvatting klopt wel, maar het einde niet. Monsieur Ibrahim sterft op het laatst door een auto ongeluk.
Ze leven dus niet lamg en gelukkig..

11 jaar geleden

T.

T.

Er klopt niks van het einde!!!!!!!!!12 jaar geleden

M.

M.

Sowieso klopt deze hele samenvatting niet!
Gebruikt dit niet.

9 jaar geleden

D.

D.

Het begin is allemaal heel goed en gedetailleerd beschreven, alleen klopt het einde niet; Monsieur Ibrahim overlijdt na een auto-ongeluk in Istanbul. Momo keert terug naar Parijs en erft daar geld, de koran (met gedroogde bloemen (titelverklaring)) en zijn winkel. Hij neemt de kruidenierswinkel over en bezoekt voortaan elke maandag, samen met zijn vrouw en kinderen, zijn moeder met echtgenoot.

9 jaar geleden

Z.

Z.

Hmm zeker zelf stiekem het einde ook niet gelezen ;)

(net als iedereen die deze samenvatting gebruikt. inclusief mijzelf)

8 jaar geleden