Maïté Coiffure door Marie AudeMurail

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Maïté Coiffure
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3544 woorden
  • 18 juni 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
178
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Maïté Coiffure
Shadow
Maïté Coiffure door Marie AudeMurail
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Eenmaal terug in de kapperszaak komt Ludovic binnen lopen om Louis uit te lachen. Maar Louis blijft serieus en wast Ludovic zijn haar.

De volgende dag wil Louis tot sluitingstijd blijven omdat hij wil weten waarom Maïté niet van haar plek komt. Clara is die dag te laat, terwijl ze dat normaal nooit is. Dan komt ze binnen met een blauwe plek rond haar oog, die ze met make-up wilde verbergen. Om 19.30 sluiten ze en ziet Louis dat madame Maïté in een rolstoel zit. Hij komt er achter dat ze tijdens een auto ongeluk haar benen, haar zoons en haar man is verloren. Met het geld van de verzekering opende ze deze salon naast haar huis. De huishoudster, Térésa, brengt haar elke ochtend naar de toonbank en elke avond helpen Fifi en Clara haar weer terug naar huis.

Op zijn eerste dag hoeft hij nog niet zoveel te doen. Als hij aan tafel zit, vraagt zijn vader naar de stage. Zijn vader dacht dat hij naar de radio ging, maar Louis vindt het eigenlijk best leuk in de kapperszaak. Zijn vader vindt het nog steeds niks.

Woensdag is de dag voor kinderen, en er komen er twee, samen met hun oma. Hun moeder heeft kanker en wilt graag een pruik. De shampoo is op, dus gaan Louis en Garance 2 nieuwe flessen halen en leren elkaar dan een beetje kennen.

Ludovic Janson heeft een stage bij een Radio Station, en schept hierover op. Als Louis vertelt over de kapperszaak, lacht Ludovic hem een beetje uit. Als hij thuis komt vraagt zijn moeder of hij ook niet bij de Radio zijn stage wil doen, omdat de moeder van Ludovic, dat wel kon regelen. Maar dat wilt Louis niet, omdat hij Ludovic een stommerd vindt. Dus besluit Louis om aan zijn Oma te vragen of ze kan regelen dat hij bij de kapperszaak mag stage lopen. Zijn Oma regelt dit, hij mag stage lopen als het rustig is.

Louis vraagt zich af of hij geen spijt gaat krijgen van het afwijzen van de stage bij de radio.

Louis Feyriéres moet van school een maatschappelijke stage doen. Hij heeft geen idee wat hij moet gaan doen, tot dat zijn oma met het idee komt om de stage bij haar kapper te doen. Meneer Feyriéres vindt het maar een raar idee.

De volgende dag komt er opeens een man vol piercings binnen die Clara wil zien. Als Maïté dreigt om de politie te bellen word de man helemaal gek en wilt naar beneden, waar Clara is. Iemand gooit een hairspray bom en dan gooit de man een stoel in de shampoo vitrine.

Hierna stelt iedereen Clara gerust en daarna gaat iedereen naar huis.

De volgende dag zeg Louis dat hij naar de film gaat met Ludovic maar in werkelijkheid gaat hij naar een mode-show met Fifi. Terug in de salon belt zijn moeder dat Ludovic zei dat ze helemaal niet naar de bioscoop zijn gegaan. Nu moest Louis uitleggen waar hij was en met wie.

Als Louis de volgende dag wakker wordt bedenkt hij dat dit de laatste dag is bij de kapperszaak. Hij gaat voor 9 uur naar de kapper. Als hij aankomt ziet hij Maïté met een foto van een tiener in haar hand zitten, maar die stopt ze snel weer weg. Om 11 uur komt zijn oma binnen, want zij heeft een afspraak met Clara. Hij vertelt dat hij het heel leuk vindt en geïnteresseerd is in kapper worden.

Zaterdag gaat snel voorbij. Als hij naar huis gaat krijgt hij van het hele team een kappersschaar cadeau. Ze vertellen hem dat hij altijd mag langskomen. Als hij thuis aankomt stelt hij aan zijn moeder voor om haar haar te knippen, maar dat vindt ze niks.

Op woensdagen gaat Louis altijd tennissen met Ludovic, en  gaat Floriane naar de pony’s met Melissa. Maar beide vinden dit niks, omdat ze Ludovic en Melissa niet leuk vinden. Deze woensdag zegt Louis dat hij naar de film gaat met zijn vriendin, hij zegt dat ze Fifi heet. Zijn moeder gaat ondertussen naar de kapperszaak om deze vriendin te ontmoeten, maar Clara is op vakantie. Om er niet dom uit te zien vraagt ze om een nieuwe look, de beachy look, waar Louis het eerder over had gehad. Na de kappersbeurt van Fifi wil ze fooi geven aan ene Fifi, waarop Fifi antwoordt dat hij dat is. Louis zijn moeder denkt dat hij een grapje maakt om aan de fooi te komen. Eenmaal thuis vindt de man van Madame Feyrieres haar nieuwe haar helemaal niks. Nadat hij haar Vera noemt, word ze boos. Ze heet namelijk Veronique, en wilt opeens niet anders genoemd worden. Haar man is hierdoor verbaast, omdat ze hem al heel lang Vera noemt.

Louis, zijn zusje en zijn ouders zijn uitgenodigd door der familie Janson om zaterdag bij hun te gaan eten.

Toen ze aankwamen bij de Janson’s was er een gespannen sfeer. Ludovic schept een beetje op over zijn stage en pest Louis om zijn stage. Dan liegt Louis tegen Ludovic en zegt dat hij uit is gegaan met zijn vriendinnetje, Garance. Daar is Ludovic jaloers op want Garance is ouder dan hen. Ook Melissa en Florianne krijgen ruzie, als de moeder van Melissa haar kant kiest, is de avond al verpest. Als ze thuis zijn zegt de vader van Louis dat hij niet meer mag afspreken met zijn vriendin van de kapperszaak.

De volgende dag na het tennissen gaat hij weer naar de kapperszaak. De ex van Clara stalkt haar, dus vertelt ze dat ze daarom haar nummer moet veranderen. Louis liegt tegen zijn ouders en zegt dat hij naar de mediatheek was gegaan. Zijn moeder ruikt het luchtje van de kapper maar denkt dat hij naar zijn vriendinnetje is gegaan. Aan tafel praten ze over welke studie hij wil gaan doen. Louis vader zegt weer dat hij kapper maar voor analfabeten vindt. Maar met Louis’s cijfers gaat het niet zo goed.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Zaterdag kan Louis geen excuus bedenken om stiekem naar de kapper te gaan. Dinsdag gaat hij wel naar de kapper in plaats van school. Hij zegt dat hij niet naar school hoeft omdat de school aan het staken is omdat de gymleraar een leerling heeft aangerand.

Twee dagen later heeft de school van Louis een brief gestuurd naar huis om te zeggen dat Louis er niet was. Een paar dagen later word er weer een brief gestuurd. Louis zag ze op tijd en gooide ze buiten weg.

In de kapperszaak hebben de klanten allemaal commentaar op de staking van de school van Louis.

Madame Maïté maak zich een beetje zorgen of Louis zijn eindexamen wel gaat halen. Clara komt met een goed idee dat Louis zijn boeken mee naar de salon neemt en dat zij hem bijles gaan geven. 

Clara heeft Louis’s haar blond geverfd. Hij heeft geen idee hoe hij dit aan zijn ouders met gaan uiteggen, dus hij neemt een roze tijdelijke haarverf mee van de kapper. Als hij thuis komt doet hij dat snel in z’n haar. Zijn vader word heel erg boos en hij zegt dat hij het er nu uit moet halen.

De volgende dag in de kapsalon komen er een paar klanten binnen die de folder van Louis hebben gezien, waarop staat dat ze 10% korting krijgen op hun knipbeurt. Maïté is daar niet zo blij mee en Louis moet de korting zelf gaan betalen. Uiteindelijk vindt Maïté het toch wel  een goed idee omdat ze er wel nieuw klanten door krijgen en vraagt aan Louis of hij nog meer ideeën heeft. Louis stelt een klantenkaart voor, dat vindt Maïté een goed idee. Omdat de ex van Clara weet waar ze woont, gaat Clara tijdelijk bij Maïté wonen. Garance is al een tijdje stiekem verliefd op Louis. 

Louis weet niet wat hij moet doen, hij wil niet naar school maar weet niet hoe hij het aan zijn ouders moet uitleggen. Zijn ouders denken dat hij naar school gaat, maar eigenlijk gaat hij naar de kapsalon. Onderweg word hij achtervolgt door een paar jongens. Ze hebben ruzie en  Louis slaat iemand, maar uiteindelijk heeft Louis zelf ook een blauwe plek. Hij vlucht een telefoon winkel in waar hij daarna uit wordt gestuurd. Hierna vlucht hij de Big-Mac in waar hij Ludovic tegen komt. Als hij later weer door de stad loopt realiseert hij zich dat zijn tas nog in de Big-Mac ligt. Maar als hij terug komt is de tas weg. Louis pakt geld van zijn zusje voor een nieuwe tas. Florianne geeft aan Louis door dat Ludovic had vraagt of hij huiswerk moet meenemen voor Louis. Hierdoor weten zijn ouders dat hij niet naar school is gegaan. Louis zegt dat dit is omdat hij in elkaar geslagen is, en hij een blauwe plek heeft doordat jongens zijn tas hebben gestolen.

Door de verhuizing van Clara naar Madame Maïté worden veel herinneringen opgeroepen. Als ze later onderweg is naar de salon komt ze Fabe tegen die tegen haar zegt dat hij nog altijd van haar houd. Clara wil weglopen maar hij houd haar vast, tot ze zich losrukt en weg rent. Haar arm doet pijn en ze is opeens heel chagrijnig. Als ze even later aan het knippen is, vind ze het lastig om de schaar vast te houden, dus helpt Louis haar.

Dan hebben Garance en Louis het over hun ouders, en vertelt Louis dat zijn vader hem zou vermoorden als hij wist wat Louis deed, en vertelt hij dat de staking een verzonnen verhaal is. Garance vertelt dat haar vader ook zo reageerde toen ze vertelde dat ze zwanger was. Het kind heeft ze laten weghalen. Garance vertelt aan de rest dat Louis het staking verhaal verzonnen heeft en dat zijn vader erg boos en gewelddadig kan zijn. Ze maken een afspraak om allemaal met Louis te praten als Madame Rapoport weg is. Louis is boos op Garance omdat ze het heeft vertelt, Fifi legt uit dat Louis liever in de kapsalon werkt dan dat hij op school zit.

Ze beloven hem dat ze niks tegen zijn vader zullen zeggen, maar dat hij wel naar school moet, anders mag hij niet meer komen werken.  Omdat Louis zo lang afwezig is geweest, gaat Fifi naar school om het te regelen. Als Louis weer op school is, is Ludovic opeens jaloers omdat Louis meer aandacht krijgt van de meiden. Louis moet om tien uur naar Meneer de rector voor een gesprek samen met Fifi. Louis zegt dat hij school niet meer leuk vindt omdat het te abstract is. De rector praat met Fifi over de kapsalon. Ze komen tot de conclusie dat Louis de hele woensdag en zaterdagmiddag mag werken in de kapsalon, omdat hij hierdoor zich kan voorbereiden op zijn CAP.

Zijn ouders hebben ook toestemming gegeven en Louis krijgt geen problemen meer door het spijbelen. Dan  hoor je dat Fifi op zijn veertiende al van school ging, verliefd werd op Manfred, met wie hij momenteel nog steeds een relatie heeft.

Als Louis thuis komt vertelt  zijn vader dat hij wil dat hij ook naar een privéschool gaat, net zoals Ludovic. Meneer is boos, omdat Louis niet wil en zegt dat hij bijles moet krijgen. Hij plant deze bijlessen in op woensdag en zaterdag, terwijl Louis dan in de salon zou werken.

Zijn vader vindt het blijkbaar helemaal niet goed dat Louis daar werkt. Als Fifi naar zijn werk wil gaan, wordt hij gebeld en komt hij erachter dat Manfred overleden is. Dat terwijl hij vandaag of morgen zijn transplantatie zou krijgen.

Louis wil steeds meer handelingen verrichten en steeds meer werk doen. Madame Maïté begint echt potentie te zien in Louis, en vindt dat hij een van de betere kappers begint te worden. Garance is natuurlijk verliefd op Louis, maar ze weet niet zeker of Louis wel op meisjes valt, aangezien kappers niet vaak hetero zijn in Garances mening. Maïté vindt dat Louis een soort leegte in haar leven heeft opgevuld. Louis beslist dat hij later de salon en het huis van Maïté wil overnemen en dan daarna een andere salon en huis voor Maïté en Clara kopen. Na zijn les gaat Louis zijn blouse halen die hij had laten liggen, die Garance heeft gevonden. Dan duwt Garance hem tegen een muur aan en probeert hem te zoenen. Garance wordt boos als Louis probeert te ontsnappen en loopt weg. Louis rent achter haar aan en pakt haar hand. Hierna lopen ze samen naar Louis zijn huis. Hier geeft Louis kort een kus aan Garance.  

Meneer Feyrières heeft bijles Frans

gevonden voor op woensdag en een bijlesdocent voor wiskunde voor op zaterdag. Hij denkt dat Louis zo tegendraads doet door de problemen op de tennisclub. Hij wil Louis zoeken maar mevrouw zegt dat Louis naar de bios is terwijl hij in de salon is. Louis’ vader wil iets naar de kamer van Louis brengen en vindt 2 kapperstijdschriften en ziet hoe Louis zijn kamer heeft veranderd. Hierna belt hij de kapperszaak en vertelt Fifi dat hij uit de buurt moet blijven van zijn zoon. Hij gaat naar de kapsalon en vraagt naar Fifi, en schrikt wanneer hij ziet dat Fifi een man is. Louis moet thee halen voor mevrouw Rapoport en ziet hierdoor zijn vader. Zijn vader zegt dat Louis meteen naar huis moet, en spreekt hierna Maïté aan. Hij vraagt hoe ze het toestaan dat een minderjarige zonder contract werkt en vertelt hun dat hij naar de rechter gaat als Louis ooit nog naar de salon gaat.Louis wordt onderweg naar huis boos op zijn vader, als reactie praat zijn vader slecht over al zijn collega’s. Louis noemt hem een klootzak en zijn vader slaat  hem. Louis is knock-out en bloedt. Iemand anders belt voor hulp. Er komt een ambulance aan en Louis wordt naar het ziekenhuis gebracht.

Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat Louis een gebroken neus heeft, een schedelfractuur en twee gebroken tanden. Meneer Feyrières legt aan mevrouw Feyrières uit wat er gebeurd was. Dan legt Mevrouw Feyrières uit dat het een regeling waardoor Louis kon werken in de salon, zolang hij ook naar school ging. Maar dat ze hem dat niet had verteld omdat ze bang was voor de reactie, en ook bang is voor hem.

Ze zegt ook dat ze altijd al zoiets van hem verwachtte en Meneer voelt zich vreselijk. Meneer ging de kinderkamers in en viel in slaap op het bed van Florianne. Als hij wakker is weet hij niet of hij naar het ziekenhuis moet of niet. Dan hoort hij mensen binnenkomen en staat Florianne opeens voor hem. Hij vraagt haar of ze hem ooit kan vergeven en Florianne zegt dat ze geen kapper, maar chirurg wil worden zodat ze gebroken mensen kan genezen.

Op maandag gaat Louis’ vader langs het ziekenhuis en Louis ziet er niet uit. Hij had een gepleisterde neus en dikke lippen, hij kon zijn ogen nauwelijks open doen en had echt veel pijn. De kapsalon is maar stil zonder Louis. Fifi word er erg depressief van. Louis maakte madame Maïté ook vrolijk, en zelfs de klanten miste hem. Garance komt nu altijd te laat en komt niet meer op vrijdag. Ze wil heel graag weten waar Louis woont. Madame Maïté is de laatste tijd een beetje naar tegen Clara, en Clara voelt zich hierdoor heel alleen. Soms denkt ze dat ze Fabe ziet lopen.

Clara had gelijk, ze had Fabe inderdaad zien lopen. Hij was een huis naast de salon binnengelopen, zodat hij daardoor de salon kon bereiken. Sinds Fabe erachter was gekomen dat Clara bij Maïté woonde, word de verleiding naar wraak steeds groter. ’s Avonds denkt Maïté aan Etienne, omdat ze denkt dat hij op dat moment bij haar is als geest. Maar toen ze naar de foto keek in haar portemonnee, hoort ze een zin die iedereen tegen haar zei na het ongeluk, ‘het spijt me’.

Madame vergelijkt Louis opeens met Etienne, en terwijl ze aan Louis denkt voelt ze Etienne bij zich. Maïté dacht altijd dat Louis de baas van de salon zou worden.

Op diezelfde avond komt Fabe aan om wraak te nemen, hij gaat het buurthuis in en breekt daarna een ruit in bij de salon, hier neemt hij wat van Clara’s spullen mee en nog wat andere dingen. Maar als hij aan de kassa zit, hoort Madame Maïté het gerinkel. Hierna neemt Fabe nog wat spullen mee en gooit benzine voor de deur. Hij stapelt de haarspray bommen op en gooit zijn brandende sigaret er tussen. Ondertussen probeert Maïté Clara te waarschuwen, maar die hoort niks. Ze probeert het bed uit te komen, vergeet even dat ze invalide is en valt

op de grond. Eerst wilde Maïté opgeven, ze had toch niks meer. Maar dan denkt ze aan Clara en met heel veel moeite pakt ze de telefoon en belt voor hulp.

Terwijl Louis in het ziekenhuis lag, hebben zijn ouders besloten te scheiden. Louis heeft gezegt dat hij de bijlessen gaat volgen, en zijn vader gaat een kappersschool zoeken voor Louis. Als Meneer Feryières zegt dat Louis naar een kappersschool gaat tegen Meneer Jansons, lacht hij hem uit. Meneer Feryières vindt het nu juist zielig dat Meneer Janson zo bevooroordeeld doet, in plaats van zich te schamen. Maar hij wil niet dat Louis leert knippen in de salon, hij wil een hele dure school.

Op een morgen hoort meneer Feryières van meneer Janson dat hij naar het ziekenhuis moet komen omdat er een vrouw is met een gebroken pols. Door onderzoek zijn ze erachter gekomen dat er iets mis was met haar hart. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt het Maïté te zijn. Hij zegt sorry voor het gebeuren in de salon, en Maïté verdenkt hem van de brand. Hij wil haar niet opereren. Louis is nu weer thuis, en iedere avond komt Meneer langs om over Maïté te praten. Als Louis hoort dat zijn vader niet wil opereren wordt hij boos.

Louis gaat bij Madame langs, en vertelt over de kappersopleiding en dat hij met het geld van de verzekering de salon weer opnieuw wil bouwen. Maïté zegt dat ze moe is en niet meer wil leven. Dan beslist meneer Feyrieres om haar toch te opereren, hij doet dit samen met meneer Janson.

Madame Maïté herstelt zich en de salon is na 8 maanden weer geopend. Clara heeft een nieuwe baan in Parijs omdat ze zich schuldig voelt voor de brand.

Madame Maïté herstelt zich en de salon is na 8 maanden weer geopend. Clara heeft een nieuwe baan in Parijs omdat ze zich schuldig voelt voor de brand.

Fabe is waarschijnlijk gevlucht. Garance heeft haar school niet afgemaakt en gaat nu bij Maïté helpen. Louis haalt ook zijn diploma, en gaat hierna naar een school in Pieger. Hierna gaat hij op woensdag en zaterdag weer bij Madame Maïté werken. Hij wil dat Fifi terug komt, en gaat naar Dessange (waar Fifi nu werkt) om hem over te halen. Eerst wil hij niet maar uiteindelijk komt hij toch terug. Louis stopt met de professionele opleiding, wat zijn

vader verdriet doet, en wordt ontdekt tijdens een wedstrijd. Nu werkt hij in verschillende

salons voor filmsterren en doet ook de haren in modeshows.

Na tien jaar lang niet met zijn vader gepraat te hebben, vraagt hij zijn vader uiteindelijk om geld om de salon van Maïté te kunnen kopen. Hij krijgt dit en samen met Fifi koopt hij de salon van Maïté voor een vriendenprijsje. Ze maakte te hele boel modern en komen dan met het idee om de salon nooit meer te sluiten. Zo werd de salon heel bekend. Hij vraagt zijn Oma om geld om het huis van madame Maïté te kopen, die in een bejaardenhuis zit.  Hij wil het huis in een soort zorghuis veranderen. In april gaat hij op een ochtend naar la Source waar Garance zou moeten wonen. Als hij haar ziet vind hij haar nog steeds mooi, en zij hem eindelijk ook. Hij komt erachter dat ze een kind heeft en dat ze moet leven van een uitkering. Louis vraagt haar of ze als schoonheidsspecialiste wil werken, omdat ze daar een opleiding voor heeft gedaan. De kapsalon heet vanaf nu Louis en Fifi. In juni komt Louis Clara tegen en vraagt of ze in de salon wil komen werken. In heel Frankrijk zijn er nu 450 salons geopend en hij heeft ook nog een productenlijn voor haren. Florianne is bijna klaar met haar studie geneeskunde, met als specialisatie plastische chirurgie. Haar vader is trots, maar net zo trots als op Louis. Louis trouwt met Agnès. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Maïté Coiffure door Marie AudeMurail"