Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Madame Bovary door Gustave Flaubert

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Madame Bovary
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 817 woorden
  • 28 augustus 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Madame Bovary
Shadow

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. Maar haar behoefte aan een vurige liefde wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relati…

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de…

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. Maar haar behoefte aan een vurige liefde wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt. Flaubert tekent met een scherp oog voor de fijnere gevoelens het leven van een vrouw die te gronde gaat aan haar illusies. Voor deze uitgave in de Perpetuareeks heeft vertaler Hans van Pinxteren zijn vertaling geheel herzien.

Gustave Flaubert (1821-1880) staat bekend als een van de grootste stilisten uit de wereldliteratuur. Vanwege de beschrijvingen van het overspel en de scherpe maatschappijkritiek in de roman, werd er van overheidswege een proces tegen hem aangespannen. Flaubert werd vrijgesproken en zijn roman vond een enthousiast onthaal in heel Europa.

Madame Bovary door Gustave Flaubert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving
Auteur: Gustave Flaubert (schrijver van het boek)
Titel: Madame Bovary
Jaar van uitgave: 1857

Korte motivatie
Wij, de hele klas, hebben deze film niet gekozen, maar dat heeft onze leraar gedaan. Het leek me wel, voor dat we de film zagen, een leuke film. Na dat ik de film had gezien vond ik het ook nog wel een goede doordachte film.

Samenvatting van de inhoud
De boerendochter Emma Rouault las in haar jeugd, die zij doorbracht in het klooster, zoveel mogelijke liefdesromancen. Emma komt uit het klooster en ontmoet de arts Charles Bovary, een goede maar wat sullige man al snel gaat ze trouwen met de arts Charles Bovary. Ze denkt dat ze een leven vol geluk, passie en avontuur tegemoet gaat. Al snel blijkt dat het echte leven niets lijkt op de wereld die Emma kent uit haar boeken. Ze vindt haar leven maar saai en gaat zich steeds meer ergeren aan de saaiheid en de bekrompenheid van haar echtgenoot. Wanneer Emma en Charles worden uitgenodigd voor een bal op een kasteel, droomt ze opnieuw van een leven vol luxe en spanning. Het bal is maar een tijdelijke onderbreking van de dagelijkse sleur. De terugkeer naar de saaie werkelijkheid valt Emma daarom ook bijzonder zwaar.
Omdat Charles ook wel ziet dat zijn vrouw niet gelukkig is, besluit hij naar de wat grotere plaats Yonville te verhuizen, zodat Emma wat meer afleiding krijgt. Na een korte opleving zakt Emma weer terug in haar depressie. Ook in Yonville beantwoordt de werkelijkheid niet aan Emma’s idealen. Het leven is er niet anders dan in het dorp waar ze vandaan kwam en de inwoners van het dorp zijn allemaal ontzettend bekrompen en burgerlijk. Om zich niet te gaan vervelen, geeft Emma veel geld uit aan dingen waar ze niets aan heeft en geeft ze zich helemaal over aan de liefde. Ze heeft twee minnaars: Rodolphe Boulanger en Léon Dupuis. Doordat Emma veel geld uitgeeft raakt Emma diep in de schulden. De schuldeiser dreigt ermee om haar meubels in beslag te nemen. Emma durft het niet haar echtgenoot, Charles te vertellen. Daarom vraagt Emma om geld bij haar minnaars, om haar schulden te kunnen betalen, maar ze geven haar helemaal niets. Haar ene minnaar heeft zelf ook geen geld meer dus die kan het haar niet geven. Haar andere minnaar wil geen geld geven omdat hij zelf geld nodig heeft voor zijn reputatie hoog te houden. Emma vind het zo erg voor haar echtgenoot, dat ze in de schulden zit, dat ze wanhopig rattengif in neemt en sterft nadat ze veel heeft geleden aan de pijn. De volledig kapotte en niet reddende Charles blijft sterk in de onschuld van Emma geloven en sterft niet lang na haar.


Eerste persoonlijke reactie
Droevig: Ik vond het droevig dat Emma zo in de schulden kwam en uiteindelijk uit wanhoop zelfmoord pleegt. Ze kwam in de schulden doordat ze niet nadacht wat voor gevolgen het zou kunnen hebben. De verkoper, waar ze al haar spullen bij kocht, maakte hier gebruik van en verdiende er veel aan. Ik vind het droevig dat daar niet beter bij nadacht.
Ongeloofwaardig: Ik vind dit verhaal ongeloofwaardig omdat veel dingen in de film niet geloofwaardig overkomen dat één iemand dit allemaal overkomt en dat zij heel erg in een droom wereld leeft. Maar vooral vind ik het ongeloofwaardig omdat de gene die Emma speelt niet goed vind spelen. Sommige dingen die overdrijft ze zo erg dat het erg ongeloofwaardig overkomt. Daardoor kan ik me niet zo goed inleven. En daardoor ben je al snel afgeleid en dan vind je de film niet meer leuk.
Grappig: Ik vind het grappig dat het Emma allemaal moet overkomen en dat ze best dom is dat ze allerlei dingen gaat uitgeven. Hoe ze haar rol ook speelde dat ze sommige dingen overdreef vond ik wel grappig. Je zag dan gewoon dat ze het speelde en niet echt was.

Thematiek
Het thema van dit verhaal is: De werkelijkheid kan je niet lezen in een liefdesromance.
Emma las erg veel liefdesromance toen ze in het klooster leefde. Zij dacht dat het buiten het klooster er net zo uit zag als in haar boeken. En dat mensen ook zo leefde. Toen ze uit het klooster kwam en al snel trouwde met Charles dacht ze dat ze net als in de boeken leefde, vol passie en avontuur. Maar al snel bleek dat dit niet waar was. Het ging niet goed met Emma, maar ze bleef maar in die droom wereld leven. Ze dacht dat het allemaal nog moest komen. Soms had ze het gevoel dat ze echt een van die personen was in haar verhalen. Maar vlak daarna gebeurde er dan weer iets wat helemaal niet lijkt op een van dingen die in haar verhalen gebeurde. Emma dacht dat ze buiten het klooster kon leven als in de boeken die ze las, maar dat bleek niet zo te zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Madame Bovary door Gustave Flaubert"