L'étranger door Albert Camus

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover L'étranger
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1205 woorden
  • 26 maart 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vreemdeling
Auteur
Albert Camus
Genre
Filosofische roman
Taal
Frans
Vak
Eerste uitgave
1942
Pagina's
185
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover L'étranger
Shadow
L'étranger door Albert Camus
Shadow

Titre: L’étranger
Auteur: Albert Camus
Editeur: Reimpr. Paris
Annee de la premiere édition: 1942
Annee de cette version: 1983

Résumé

Au début d’histoire, Meursault, le personnage principal dans le livre, nous informe que sa mére est morte. Elle vivait dans un maison de retraite, parce que Meursault ne pouvait pas payer l’entretien de sa mére. Le contact qu’il avait avec lui n’était pas bien, mais il va par devoir au enterrement Il ne montre pas ses émotions; il ne pleut pas et il ne semble pas intéressé à sa mére.
Le lendemain il rencontre Raymond, qui demande Meursault d’écrire une lettre à sa ex-maîtresse, qui est une arabe, pour arranger un rendez-vouz parce qu’il veut lui parler. Meursault écrit le lettre sans poser des question. Mais Raymond ne parle pas avec elle, au contraire, il la frappe. Maintenant il y a des problemes avec le frére de cette femme. Le frére se veut venger sur Raymond. Un jour, Raymond et Meursault et Marie (qui est la fiancé de Meursault, mais il n’est pas vraiment amoureux avec elle : ils vont marier parce qu’elle le veut), sont invités par Raymond pour aller à la plage. A la plage, ils rencontrent une groupe de Arabes. Un de cet Arabes est le frére de la ex-maîtresse de Raymond. Le frére et Raymond se battent et Raymond est blessé par un coup de couteau. Ils retournent à la cabanon du ami de Raymond. Mais Meursault retourne seule à la place de la bagarre, et il apporte la revolver que Raymond lui à donné pendant la bagarre. Il voit l’adversaire de Raymond et il lui abat avec 5 coups de feux. Meursault est arrêté et mis en prison, en attendant son procès.Il ne se sent pas coupable, il crois que le meurtre était hasard. Mais tous le monde croit qu’il est coupable. Le accusateur fait bien usages de l’idées étranges du Meursault. Par exemple qu’il n’a eu pas des émotions au enterrement de sa mére, la relation avec Marie qu’il a commencé le jour après d’enterrement et aussi le soleil, qui selon Meursault il a tiré pour ça. A cause de tous ces choses, Meursault est condamné à mort. Un jour un aumônier rend Meursault visite, il veut lui détourner vers le Christianisme. Mais Meursault ne croit pas qu’il va trouver du soutien en religion.. Il crie, et il décharge tout le incrédulité, l’aumônier part. Quand il est calmé, il se sent complètement différent. Maintenant il accepte qu’il va mourir, il n’a plus peur et il sent des émotions intenses. La seule chose qu’il veut faire est se délecte les derniers jours de sa vie, parce qu’il va mourir et il ne peut rien faire contre ça.

Mijn mening

Allereerst wil ik even kwijt dat ik het een lastig boek vond. Ik merkte dat Frans me toch nog niet zo makkelijk ligt als Engels of Duits. Ik moest veel letterlijk vertalen en daarvan maakte ik dan aantekeningen. Zodoende vond ik het lastig om echt in het verhaal te komen en vind ik het dus ook wel lastig om er een mening over te hebben. Wat me opviel was dat Meursault echt nergens in het boek gevoelens heeft (of toont). Dat vond ik wel bijzonder en ook mooi want het maakt hem een heel ongrijpbaar persoon.
Verder vond ik het boek eigenlijk niets. Het verhaal sprak me niet aan maar dat kan ook komen omdat ik er gewoon niet in kwam.
Ik denk dat het ook de stroming is die me gewoon niets zegt. Ik kan niet zo goed overweg met absurdisme maar ik kan niet goed uitleggen waarom niet. Ik vind het altijd leuk als ik me kan inleven in de hoofdpersoon of als ik iets van mezelf in hem herken, maar in dit boek kan het geen van beiden omdat je nauwelijks ‘in het hoofd van Meursault kan kijken’.

De stroming

Ik denk dat dit boek absurdistisch is. Er werd rond 1940 veel absurdistisch geschreven en het voldoet aan de kenmerken. Er komen geen gevoelens aan te pas en de hoofdpersoon heeft bijvoorbeeld geen reden voor wat hij doet. (bijv. Meursault die als reden dat hij die man neerschoot geeft; “de zon verblindde mij en het was helemaal mijn bedoeling niet hem te doden”)
Absurdistische schrijvers wilden de zinloosheid van het leven benadrukken; het leven is gewoon één grote herhaling. Ook zal alles wat je veroorzaakt weer bij je terugkomen (negatief maar ook wel positief). Een absurdistisch verhaal heeft vaak geen plot (benadrukken van herhaling/ oneindigheid).
Historisch kader
Het verhaal is geschreven in de periode ronde de Tweede Wereldoorlog.
Ik denk dat dat op de één of andere manier wel terug te zien is in het boek. Ik kan me voorstellen dat de maatschappij in die tijd behoorlijk depressief was en het absurdisme laat dat natuurlijk goed zien. Ik denk dat het absurdisme (in dit boek) in extremen verwoordt wat de mensen toen voelden; teneergeslagenheid en misschien een soort houding van; we zien wel wat er komt, het maakt toch niet zoveel uit; wat komen moet komt toch wel.

Vakoverstijgende vergelijking

Voor zover ik kon nagaan hebben we het bij Nederlands nog niet echt over absurdisme gehad. Ik heb de periode opgezocht op Wikipedia en daar heb ik wat kenmerken gevonden die wel pasten.
Dit boek deed me op de één of andere manier denken aan Animal Farm van George Orwell. Dit boek las ik voor Engels. Beide boeken vertellen een verhaal over de maatschappij (en dat is in beide gevallen niet positief). Er is natuurlijk wel een groot verschil: Animal Farm is duidelijk maatschappij kritisch. (all animals are equal, but some are more equal than others). L’étranger is niet kritisch. Volgens mij zegt dit boek meer van; ‘kijk, zo is de wereld’ en het laat de lezer vervolgens zelf ontdekken dat het vreselijk klote is.

Albert Camus

In 1913 wordt Camus in Algerije geboren. Hij is de zoon van een militair en in 1914 sneuveld zijn vader, Lucien, in de Eerste Wereldoorlog. Camus doet het goed op school en hij wordt toegelaten op een lyceum. Camus gaat studeren (filosofie) en hij ontmoet Simone, met wie hij in 1934 trouwt.
L’envers et l’endroit is zijn eerste boek. Het komt uit in ’37. Hij ontmoet een ander meisje op wie hij smoorverliefd wordt en hij gaat er met Francine vandoor.
Camus wordt redacteur van de krant Le Soir-Republicain. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt die echter verboden. Hij gaat bij de verzetskrant Combat werken en in 1941 trouwt hij met Francine en gaan ze weer in Algerije wonen.
In de zomer van ‘42 gaan Albert en Francine naar Frankrijk, naar Francine’s familie.
Hij krijgt twee kinderen in 1945. Catherine en Jean. Van een boek van Camus wordt een toneelstuk gemaakt. In october 1948 is de premiere.
Op zijn 40e verjaardag, 3 november 1954, is hij al een heel beroemd schrijver. Maar zijn vrouw is ziek en dus heeft hij niet veel tijd om te schrijven. Camus krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur.
In 1960, 4 januari, krijgen Albert en een vriend een dodelijk auto-ongeluk, ze rijden tegen een boom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.