L'étranger door Albert Camus

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 431 woorden
  • 1 september 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vreemdeling
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1942
Pagina's
185
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover L'étranger
Shadow
L'étranger door Albert Camus
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Leesverslag: L’étranger

Samenvatting
Mersaults moeder is dood. Hij weet niet sinds wanneer. Hij houdt niet van praten en is een beetje in zichzelf gekeerd. Hij gaat zijn moeder opzoeken in het tehuis waar ze zit. Daar moet hij eerst naar de directeur en daarna gaat hij naar zijn moeder. Daar ontmoet hij de conciërge waarmee hij gaat praten, roken en koffie drinken. Dan komen de vrienden en vriendinnen van zijn moeder ook afscheid nemen en hij beeldt zich in dat ze hem allemaal verwijten maken. Dan gaan ze slapen.

De volgende dag maakt hij kennis met Pérez; een vriend van zijn moeder. Ze maken een begrafenisstoet en daar gaan ze achterlopen. Pérez kan het niet bijhouden en snijdt af. Ze gaan naar de kerk. Dan gaat Pérez weer naar huis en tijdens het zwemmen komt hij Marie tegen op wie hij vroeger verliefd was. Ze gaan samen naar de bioscoop, naar een lachfilm. Ze blijft bij hem slapen.


Dan helpt Mersault zijn vriend Raymond. Ze schrijven een brief naar zijn maîtresse. De broer van haar wordt heel erg boos. Het zijn Arabieren. Raymond nodigt Mersault en Marie uit in zijn zomerhuisje. Daar komen ze de Arabieren tegen met een grote groep. Raymon heeft een pistool maar Mersault pakt die af en stopt het in zijn eigen zak. Raymon raakt gewond en die wordt verzorgd. Mersault gaat terug naar het strand en komt de Arabieren weer tegen. De Arabier trekt zijn mes weer. Door de hitte en de felle brandende zon raakt Mersault in een soort roes. Hij trekt zijn pistool en schiet de Arabier dood. Hij wordt gearresteerd wegens moord. De rechter, de advocaat en de openbaar aanklager denken allemaal dat hij schuldig is. Raymond en hij zouden de moord met voorbedachte rade hebben gepleegd.

Zijn koelheid bij de begrafenis van zijn moeder en het beginnen van de relatie met Marie de dag erna en het ongeloof in God werken in zijn nadeel. Niemand begrijpt hem. Mersault wordt bestempeld als een gevoelloos mens. Mersault wordt tot dood veroordeeld en moet onder de guillotine. In de gevangenis krijgt hij bezoek van een aalmoezenier. De man probeert hem te bekeren. Mersault wil alleen maar rust en begint op de man te schelden. Na het vertrek van de man is Mersault eindelijk gelukkig. Door zijn straf te ondergaan voldoet hij aan de eisen van de maatschappij. Hij legt zich bij zijn lot neer. Hij krijgt geen tegenstand meer van de mensen om zich heen. Mensen moeten niks van anderen aantrekken, ze zullen toch wel over je leven oordelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Heel mooi uitgeschreven!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "L'étranger door Albert Camus"