Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Les misérables door Victor Hugo

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Les misérables
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1087 woorden
  • 23 januari 2008
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
26 keer beoordeeld

Boekcover Les misérables
Shadow
Les misérables door Victor Hugo
Shadow
A. Opzet
1. Auteur: Victor Hugo
Titel: Les Misérables
2. Jaar + plaats 1e uitgave: 1862, Parijs
3. Ik moest weer een boek voor Frans lezen. Omdat ik met het vak Muziek naar Londen ga, en zelf de musical ‘Les Misérables’ op ga voeren, leek het me leuk om dit boek te lezen. Vandaar dat ik dit boek heb geleend en er een verslag van heb gemaakt.

4. Jean Valjean komt na 19 jaar dwangarbeid vrij, maar nergens kan hij vrienden maken. Want zijn verleden blijft hem achtervolgen. Op een hele andere plaats word Cosette geboren. Haar moeder kan niet voor haar zorgen, dus brengt ze haar met een goed geweten naartoe in de mening dat er goed voor haar word gezorgd. Dat is niet zo. Weer op een andere plaats heeft Marius met zijn opa een meningsverschil over zijn vader. Die is om gekomen tijdens de strijd waar die als kolonel Pontmercy dapper is gestorven in het leger van Napoleon. Marius erft die titel als zijn vader overlijdt. Als Jean Valjean zijn verleden eindelijk weg heeft gewerkt is hij burgemeester Madeleine. Die is zo beroemd geworden omdat hij een hart voor iedereen had, en vooral voor de armen. Voordat Fantine, de moeder van Cosette, sterft vraagt ze hem voor haar kind te zorgen. Hij neemt de taak op zich, met die zware taak erbij moet hij ook telkens vluchten voor Javert, een politieagent die zijn identiteit telkens door heeft. Als Cosette ouder wordt, wordt ze ook nog eens verliefd op Marius. In een slachtpartij tussen de opstandelingen en het Franse leger raakt Marius ernstig gewond, Jean Valjean redt hem het leven alleen hij weet daar later niks meer van. Marius en Cosette trouwen en Jean biecht Marius alles op over zijn verleden, Marius wil hem daarna nooit meer zien. Een zware last voor Jean Valjean want zijn Cosette is zijn alles, hij heeft nooit iemand anders bemind. Totdat Jean Valjean ernstig ziek word en zijn geliefde Cosette dat te horen krijgt, want dan komt de waarheid boven tafel. En een paar minuten voordat hij overlijd komt uiteindelijk alles nog goed. En accepteren ze elkaar: Jean Valjean en Marius.

5. Analyse:
• Tijd en structuur:
1.

2. Er is sprake van een gesloten eind. Marius en Jean Valjean accepteren elkaar nog net voordat Jean Valjean overlijdt. Dit komt omdat Marius niet wist dat Jean Valjean hem had gered van de dood.

• Verhaalfiguren:
1. - Jean Valjean
Sociaal, zorgzaam
Als Jean Valjean moet kiezen voor de medemens of voor zichzelf, dan kiest hij voor de medemens. Hij vindt dat hij lang genoeg voor zichzelf heeft gekozen, dus kiest hij nu voor de medemens. Hij wil zijn leven beteren. Zodra Fantine op sterven ligt, ontfermt Jean Valjean zich eerst over Fantine, en later over Cosette. Hij vindt het dan ook totaal niet leuk als Marius hem niet meer wil zien, want dat betekent dat hij Cosette ook niet meer kan zien.
- Cosette
Lief, verlegen
Cosette is eerst heel verlegen als ze bij de Thénadiers heeft gewoond. Later wordt ze steeds opener, vooral als ze Marius ontmoet. Voor hem is zij heel lief. Ook de liefde voor Jean Valjean raakt ze nooit kwijt.
- Marius
Eerlijk, slim
Marius is eerlijk tegen iedereen. Hij zegt tegen iedereen wat hij ervan vindt. Ook kan hij nogal snel wisselen van politieke mening, eerst nadat zijn vader is overleden, en daarna naar de mening van Jean Valjean.
2. Er is geen symbolische betekenis van een van de namen van de personages.

3. Er zijn contrasterende figuren, vooral Jean Valjean en Marius zijn contrasterend. Jean Valjean heeft het idee dat Marius Cosette van zich afpakt, en Marius denkt dat Jean Valjean Cosette niet kwijt wil. Hierdoor wil Marius Jean Valjean niet meer zien. Vlak voor de dood van Jean Valjean komt het toch allemaal nog goed, omdat Marius erachter is gekomen dat Jean Valjean zijn leven heeft gered.

• Titel:
1. Les Misérables: dat betekent de ellendelingen. Daar worden de armen in die tijd mee bedoelt, want hoewel Jean Valjean veel heeft geleden in zijn leven had hij toch altijd een hart voor de ‘arme zielen’ en andere mensen. Maar het zou net zo goed van toepassing kunnen zijn op Jean Valjean, omdat hij zoveel heeft moeten meemaken om pas echt gerespecteerd te worden.

• Symboliek:
1. Ja, er is sprake van symboliek in het verhaal. De kandelaars die Jean Valjean meekrijgt van Myriel duiken telkens in het verhaal weer op. Dit geeft een teken van hoop in het verhaal, de hoop dat alles aan het eind toch nog weer goed komt.

• Thema:
1. Het thema van dit verhaal is ‘liefde’. Er zit veel liefde in het verhaal. Van bekende mensen naar bekende mensen, maar ook van bekende mensen naar onbekende mensen.
2. Het thema is liefde. De visie die daarbij hoort, is dat je liefde moet geven aan de mensen om je heen, maar ook naar de mensen die je niet kent. Jean Valjean deed dat heel veel, door veel dingen aan arme mensen te geven, zodat die ook een kans zouden krijgen. Ik denk dat iedereen dat moet doen, dan wordt de wereld een stuk vriendelijker.

• Waardeoordeel:
1. a. Er is eerst een inleiding. Meestal is dat niet heel leuk om te lezen, maar nu was het wel handig om te lezen, omdat je hierin kon lezen hoe het Jean Valjean was vergaan in de jaren dat hij in de gevangenis had gezeten.
b. Er is niet heel veel sprake van flashforwards, dus daar heb je ook niet heel veel aan.

c. Er is wel sprake van een verrassende ontknoping, alhoewel je die ontknoping wel aan zag komen. Maar toch is het dan leuk om te lezen dat Marius en Jean Valjean elkaar hebben geaccepteerd.
d. Er zat niet heel veel actie in het verhaal, maar dat is ook niet nodig voor dit soort verhalen. Actie is daar niet echt bij nodig.
e. Er zat wel voldoende afwisseling in het verhaal, daardoor was het leuk om te lezen, en niet heel saai.
2. Ik vind het verhaal wel origineel, ik heb nog nooit een boek gelezen die hierover gaat. Wel over liefde en zo, maar dit is toch wel een leuke wending aan het verhaal. Het eind is misschien niet zo origineel, want je had toch wel verwacht dat het verhaal zo zou aflopen.
3. Het thema is nog wel actueel, er worden nog wel veel boeken over liefde geschreven, maar dit verhaal zou niet meer in deze tijd kunnen afspelen, want in het boek wordt veel gepraat over de Franse revolutie en over Napoleon. Dat is nu helemaal niet meer aan de orde.

REACTIES

A.

A.

Komt Eponine niet voor in het boek???

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Les misérables door Victor Hugo"