Algemene gegevens

Titel: Les jeux sont faits
Auteur: Jean Paul Sartre

Samenvattingen

Le chambre d’Eve
Wanneer Eve op bed ligt te slapen komt haar man binnen die haar wil vergiftigen door vergif in haar fles met water te stoppen.

Le salon des Charlier
Wanneer het zusje Lucette langs komt vertelt Eve’s man André haar dat Eve op sterven ligt. Eve was niet alleen haar zus, maar ook haar moeder, en haar beste vriendin. Lucette stort helemaal in wanneer ze het nieuws hoort. André probeert haar te troosten door te zeggen dat ze samen verder zullen leven. Hij heeft Eve vermoord omdat hij met haar zusje verder wilt.

La rue des consprateurs
Het leger van de rechtse regent komt door de straat gemarcheerd.

La chambre des conspirateurs
In de kamer van een vervallen huis vergaderen 5 mannen (Langlois, Dixonne, Poulain, Renaudela en Pierre). Ze willen gaan proberen de Regent omver te werpen. Pierre leidt de opstand en wil deze morgen nog beginnen.

La chambre d’Eve
Wanneer Eve wakker wordt drinkt ze van het vergiftigde water.

La rue des conspirateurs
De mannen gaan naar huis. Onderweg wordt Pierre geroepen door Lucien, maar Pierre negeert hem. Lucien heeft in de oorlog de planner verraden toen hij gevangen genomen was. Lucien is heel kwaad op Pierre omdat hij hem geen vergiffenis wil geven.

La chambre d'Eve et le salon
Eve merkt dat André sinds haar ziekte achter haar zus Lucette aan zit. Ze verbiedt hem haar ooit aan te raken.

Une route de banlieue
Lucien is zo kwaad op Pierre dat hij hem wil vermoorden. Hij wacht hem op met een pistool.

La chambre d'Eve
Door het vergif wordt Eve steeds zwakker.La route de banlieue
Pierre wordt neer geschoten door Lucien.

La chambre d'Ève
Lucette treft Eve dood aan op haar kamer.

La route de banlieue
Pierre ligt op de grond. Mensen kijken hem aan. Het leger marcheert voorbij.

La chambre d'Ève et le salon
Eve kijkt in de spiegel en ze ziet geen spiegelbeeld. Een stem zegt haar naar Laguénésie te gaan. Ze heeft geen idee wat dit te betekenen heeft.

Une rue
Pierre hoort dezelfde stem die hem verteld naar Laguénésie te gaan. Hij vraagt mensen waar Laguénésie ligt maar krijgt geen antwoord.

Un coin de jardin public
Ève is erg somber, ze is op zoek naar Languénésie.

La rue
Pierre besluit een oude man achterna te lopen. Hierdoor komt hij in Laguénésie. Hier zien en horen de mensen hem wel.

Le jardin public
Eve vraagt ook aan iedereen wat Laguénésie is. Ze begint te lopen door het park en komt in Laguénésie uit. Eve raakt aan de praat met een groep waar Pierre ook bij hoort.

L'impasse Laguénésie
Pierre en Eve wachten voor een huis totdat ze naar binnen mogen.

L'arrière-boutique.
Pierre gaat naar binnen en hoort dat hij vermoord is door Lucien. Hij moet een handtekening zetten om zich officieel dood te verklaren.

Une rue
Pierre gaat naar buiten en kijkt over de straat.

Rue et place
Hij leert een gids kennen die in 1778 overleden is. Hij legt Pierre uit hoe de wereld in elkaar zit.

L'arrière-boutique
Eve hoort op het dodenregister dat ze is vergiftigd door haar man. Hij zit nu achter Lucette aan.

Une rue
Eve loopt verdrietig over straat. Ze gaat bij een groep staan waar een krachtpatser 100 kilo gaat tillen voor geld. Een meisje wordt beroofd en schreeuwt om hulp. Niemand reageert en Pierre legt haar uit dat ze dood is.

Porte du Palais du Régent
Pierre gaat met de gids naar het paleis van de Regent.
Une galerie du Palais et la chambre du Régent
Ze lopen door het paleis naar de kamer van de Regent. Hier zijn meerdere doden. Ze lachen Pierre uit over zijn opstand. Lucien komt binnen en verteld dat hij Pierre heeft vermoord. De Regent wordt kwaad omdat hij de opstandelingen in 1 keer had willen oppakken. Dit gaat nu niet meer omdat hun leider dood is. Pierre en de gids gaan weer weg.

La rue des conspirateurs
Iemand gaat naar huis van de opstandelingen.

Un escalier d'immeuble
Iemand verteld de 4 overgebleven leiders van de opstandelingen dat Pierre dood is gevonden op straat.

La chambre des conspirateurs
Ondanks de dood van Pierre gaat de opstand tegen de Regent toch door en ook Pierre is hier aanwezig.

L'escalier
Pierre is wanhopig en weet niet wat hij moet doen omdat hij z’n vrienden niet kan vertellen dat ze in de val zitten.

Chez les Charlier
Als Eve weer thuis is, ziet ze dat André Lucette aan het troosten is. Ze ziet hoe hij haar voor zich inneemt. Opeens ziet ze haar dode vader. Hij heeft André nooit gemoeten en het interesseert hem dan ook allemaal vrij weinig.

L'arrière-boutique
De beheerster van het dodenregister, mevrouw Barbezat, heeft een fout gemaakt. dit krijgt ze dan ook te horen van haar directeur. Pierre en Eve zullen elkaar moeten ontmoeten.

Un parc
Wanneer Eve en Pierre elkaar ontmoeten in het park praten ze een hele tijd over de situatie waarin ze verzeild zijn geraakt.

Un établissement mondain dans le parc
Eve en Pierre worden verliefd op elkaar terwijl ze aan een tafeltje tussen de levenden gaan zitten. Wanneer ze met elkaar gaan dansen merken ze dat ze elkaar niet kunnen voelen. Opeens zien ze een bordje met “Laguénésie” staan en ze gaan erheen.

L'arrière-boutique
Eenmaal teruggekomen bij mevrouw Barbezat wordt hen verteld dat ze terugmogen naar de levenden. Dit op grond van artikel 140, waarin staat dat 2 mensen die elkaar hun hele leven door bepaalde voorvallen gemist hebben terug mogen. Ze hebben precies 24 uur om hun liefde voor elkaar te bewijzen.

La petite rue et la place
Ève en Pierre nemen afscheid van de doden. Eentje van hen vraagt of ze hem een plezier willen doen. De nieuwe vriend van zijn vrouw mishandeld zijn dochtertje, terwijl zijn vrouw er vanaf weet.

La route de banlieue
Pierre staat op van de plaats waar hij is doodgeschoten (bij zijn fiets) en ziet dat het leger langskomt. Hij bedenkt zich dat het tijd is om zijn vrienden (de overige 4 leiders van de opstandelingen) te gaan waarschuwen.

La chambre d'Ève
Ook Eve staat op vanuit de plaats waar ze is gestorven (haar bed) waar André en Lucette bijstaan.

La route de banlieue
Pierre komt één van de opstandelingen tegen en hij regelt met deze man (Paulo) een nieuwe overeenkomst.

La chambre d'Ève
Terwijl André een dokter haalt voor Eve, praat zij met Lucette. Eve verteld haar dat André het slecht met haar voorheeft. Lucette gelooft dit echter niet.

L'immeuble des Charlier
Als Pierre op weg is naar Eve, wordt hij achtervolgd door Paulo, wanneer hij het flatgebouw binnengaat waar Eve woont.

Le hall de l'immeuble
Pierre vraagt aan een aantal bewoners de weg, maar hij wordt alle kanten uit gestuurd.

La chambre d'Ève et le salon
Als hij eindelijk bij Eve uitkomt, vraagt hij haar of ze bij hem komt wonen. Dit gaat echter niet omdat Eve op Lucette moet letten. André komt binnen en omdat Eve heel vijandig tegen hem doet, raken Pierre en hij bijna in gevecht, maar Eve en Pierre besluiten weg te gaan.

L'immeuble des Charlier
Eve en Pierre komen buiten en worden nog steeds achtervolgd door Paulo. Ineens moet Eve huilen omdat ze met haar gedachte bij Lucette zit.

Le parc
Ze lopen het park in waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben en alle dingen die ze toen hebbe gezien komen terug, het enige verschil is dat de mensen op hen reageren. Ze gaan net als de vorige keer dansen en deze keer voelen ze elkaar wel. Een paar bekenden van Eve gaan opeens andere muziek draaien waardoor Eve en Pierre niet meer fatsoenlijk kunnen dansen. Pierre zegt er wat van en hij krijgt ruzie met hen. Er loopt een soldaat uit het leger langs en Pierre komt erachter dat Eve’s man secretaris bij het leger is. Hij wordt hier heel kwaad om en loopt weg. Eve weet hem echter ervan te overtuigen dat ze elkaar nodig hebben.

Une rue de la zone
Eve en Pierre lopen door een armzalige straat en gaan een huis binnen.

L'escalier de la maison de la rue Stanislas
In het huis zit een meisje, het dochtertje van een van de doden die hen vroeg hem een plezier te doen.

La chambre de la rue Stanislas
Eve en Pierre zitten nu bij de moeder (en haar nieuwe vriend) van het meisje. Ze vertellen de moeder dat ze vrienden van haar man zijn en dat ze afweten van de mishandeling. Ze betalen de moeder en nemen het meisje mee.

Une villa de banlieue
Het meisje wordt weer aan iemand anders gegeven, die beloofd goed voor haar te zorgen. Na dit voorval nemen ze de taxi naar Pierre’s flat.


Une rue et la maison de Pierre
Ze stappen uit de taxi en Pierre geeft zijn sleutel aan Eve, zodat hij zijn vrienden kan gaan waarschuwen.

La chambre de Pierre
Eve komt in de flat van Pierre.

La rue et la maison de Pierre
Pierre laat Eve alleen achter.

La chambre de Pierre
Eve kijkt een beetje rond en verkent de flat van Pierre.

La rue des conspirateurs
Pierre komt bij zijn vrienden aan.

L'escalier des conspirateurs
Pierre gaat naar binnen.

La chambre des conspirateurs
Hij ziet z’n vrienden en verteld hen dat ze zijn verraden en dat ze vermoord worden als ze de opstand door laten gaan. Zijn vrienden geloven hem echter niet, ze zien hém juist als verrader, omdat Paulo hem had zien binnegaan bij André, de secretaris van ’t leger. Er volgt een hevig twistend gesprek, maar ze vertrouwen Pierre niet meer en hij laat het erbij zitten en verlaat het huis.

La chambre de Pierre
Pierre gaat terug naar zijn flat, waar Eve al op hem zit te wachten. Hij vertelt haar wat er is voorgevallen. Een van Pierre’s vrienden komt langs om te zeggen dat hij beter kan vluchten, maar hier is Pierre het niet mee eens. Hij blijft dan ook gewoon bij Eve. Ze beseffen dat ze alleen elkaar nog hebben. De volgende ochtend, één uur voordat de 24 uur om zijn, wil Pierre nogmaals gaan proberen zijn vrienden ervan te overtuigen dat ze de opstand niet door moeten laten gaan. Eve vindt dit goed, omdat ze van hem houdt. Ze wacht niet op hem en gaat snel naar Lucette toe.

Devant la maison de Pierre
Pierre gaat op weg naar z’n vrienden op de fiets en wordt gevolgd door Lucien, de verrader.

Le palier de la chambre de Pierre
Eve verlaat het huis van Pierre en gaat op weg naar Lucette

Une rue
Pierre wordt nog steeds achtervolgd door Lucien.

Chez les Charlier
Eve komt aan bij André en Lucette. Ze houdt hen onder schot met een pistool dat ze van Pierre heeft gekregen en wacht vervolgens op een telefoontje van hem.

Le hangar des conspirateurs
De opstandelingen nemen de laatste aanwijzingen door in een hangar. Eén van de vier leiders vertelt hen hoe het komt dat Pierre een verrader is, maar ineens komt Pierre binnenvallen en vertelt dat hij hen komt redden.

Une cabine téléphonique
Lucien heeft alles gevolgd en gaat bellen in een telefooncel.

Le bureau du chef de la Milice
Het leger krijgt een telefoontje van Lucien, die vertelt waar de opstandelingen zich schuilhouden.

Le hangar des conspirateurs
Pierre krijgt het voor elkaar de opstandelingen te overtuigen van zijn gelijk, maar dan krijgen ze een telefoontje dat de noordelijke groep is begonnen met aanvallen. Pierre besluit 5 minuten voordat de 24 uur om zijn dat hij bij z’n vrienden blijft. Wel wil hij Ève even bellen en gaat op weg naar een telefooncel.

Le salon des Charlier
Eve is nog bij André en Lucette, die ze steeds onder schot houdt. Dan gaat de telefoon. Het is Pierre, die vertelt dat hij niet komt. Ève vindt dit niet goed omdat ze denkt dat hij vermoord wordt.

Le hangar
Pierre probeert Ève alles uit te leggen

La façade du hangar
Het leger komt aan bij de hangar, waar de opstandelingen nog steeds verblijven.

Le salon des Charlier
Eve laat Pierre weten dat ze vindt dat hij haar in de steek laat, door bij z’n vrienden te blijven.

Le hangar
Pierre belt nog steeds met Eve.

Le salon des Charlier
Door de telefoon klinken schoten en Eve valt neer.

Le hangar
Terwijl het leger binnenvalt bij de opstandelingen, komt men aan bij de inmiddels dode Pierre.

Le parc
Ève en Pierre zitten samen met de oude man op een bankje in het park. Een jong stel komt naar hen toe en vraag waar Laguénésie is, want ze willen terug naar de aarde. Ève en Pierre herkennen dit en adviseren hen te gaan dansen. Dan nemen ook zij afscheid van elkaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

bedank voor je uitreksel van de teerling is geworpen

groeten van ashiesh uit suriname

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast